În ziua de 20 decembrie 2021, începând cu ora 18.00, la Colegiul Național ”Frații Buzești” Craiova, se va desfășura o activitate școlară sub titlul “Șezătoarea de povești” , unde elevii vor prezenta pagini de viață din vatra satului, din leagănul copilăriei bunicilor. Scopul acestei „mândre șezători” este acela de a cultiva interesul elevilor pentru frumusețea limbii române pure, de a-i determina să culeagă vorba curată părintească înminunate povești despre vechi costume populare, de a le căuta în zonele de unde au provenit străbunii: Dolj, Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Olt, Argeș.
Ne place să credem că noua generație de elevi nu va pierde nimic din cultura tradițională. Ideea, de la care au pornit într-un Proiect Educațional Județean “Învățăm simțind”, cadrele didactice de la Colegiul Național „FrațiiBuzești” din Craiova, este de a păstra și de a promova, prin povești de viață, cultura oltenească-o carte de identitate românească. “Proiectul Educațional Județean “Învățăm simțind ” a unit generația nobilă de înaintași (bunici, părinți, dascăli) de tânăra generație de elevi printr-o vie mărturie-portul popular vechi. Inițiativa, pe care a avut-o Colegiul Național „Frații Buzești” din Craiova, i-a inspirat pe elevi să învețe căutând, să învețe trăind colecționarea unor piese de port popular autentic, să învețe simțind noțiuni precum: „cultură”, „educație”, „libertate”, „tradiție”, „patriotism”, „identitate națională”. Șezătoarea este o ocazie prin care elevii pot să-și descopere în familie micii artizani, să depene amintiri despre participarea bunicilor pe vremea când eraucopii la evenimentele de duminică la sat în zi de sărbătoare (botez, nunți, hore la Căminul Cultural). Poveștile din șezătoare au rolul de a-i provoca pe elevi să se simtă mândrică au o ladă de zestre unică, că au un obiect tradițional, rodul unei munci depusă de un suflet bun, iubitor, harnic, inventiv și că un suflet oltenesc i-a ales pe ei ca moștenitori frumoși”, a precizat prof. Diana Cotescu, coordonator pentru proiecte şi programe educative şcolare şi extraşcolare la “Fraţii Buzeşti”.
Un mesaj pentru viitor
În glas de colinde, elevii vor recita, la șezătoare, poezii, vor redacta și vor citi scrisori către bunici, nepoți, prieteni din țară și din străinătate în care descriu meșteșugul bunicilor, rugându-l pe Moș Crăciun să le vorbească de dragostea celor rămași acasă. “Șezătoarea din 20 decembrie 2021, așadar, la Colegiul Național „Frații Buzești” prin ateliere de creație (literară și meșteșugărească), prin interviuri, își propune să prindă mărgele de suflete pe ia oltenească și să reașeze la loc de cinste destine, împletind firele unor timpuri din cultura unui neam de români. Elevii claselor primare și gimnaziale vor crea, la șezătoare, elemente de tehnică populară, meșteșugărească asemeni străbunicilor: „muște”, „râuri”, „linii”, viața omului în strânsă legătură cu natura, vor picta vase din lut și vor coase și tricota cu măiestrie. Tânăra generație s-a lăsat inspirată, prin acest proiect, de emoțiile și de învățăturile dascălilor, demonstrând că la Colegiu lNațional „FrațiiBuzești” nimic nu se va pierde din cultura tradițională, atâta timp cât are de la cine învăța, are de la cine simți dragoste și dăruire”, a mai spus Diana Cotescu.