Consultări ale ministrului Cătălin Predoiu cu reprezentanți ai sistemului judiciar

0
473

La finele acestei săptămâni, ministru Justiției, Cătălin Predoiu, a avut o serie de întâlniri cu reprezentanți ai sistemului de justiție pe tema prezentării problematicii și planurilor de acțiune ale Ministerului pentru anul 2022, în acord cu Programul de Guvernare al Cabinetului Nicolae Ciucă.

Începând cu data de 29 noiembrie și până în prezent, Cătălin Predoiu a discutat cu membrii Secțiilor pentru judecători și pentru procurori ale CSM, cu procurorii-șefi ai Parchetului General, DNA și DIICOT, cu Asociaţia Magistraţilor din România, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România, Asociaţia Procurorilor din România, Asociaţia Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului, cu reprezentanţii personalului auxiliar de specialitate din cadrul instanțelor judecătorești și al parchetelor: Asociaţia Grefierilor din România, Sindicatul Naţional al Grefei Judiciare DICASTERIAL, Federaţia Naţională Sindicală Lex Just, Federaţia Naţională Sindicală PROJUST, Federaţia Naţională Sindicală Justiţia, Sindicatul Noul Grefier, Asociaţia Naţională a Pensionarilor din Serviciul Auxiliar de Specialitate al Instanţelor Judecătoreşti şi Parchetelor, Asociaţia Naţională a Informaticienilor din Justiţie, Sindicatul „Criminaliştii”. Subiectele abordate au vizat intreaga problematica a sistemului judiciar, cu focalizare pe obiectivele urgente din cadrul MCV si PNRR, precum si cele bugetare, in scopul recuperării întârzierilor și eliminării blocajelor create în anul 2021 pe agenda Justiției.

În cadrul acestor discuții, ministrul Justiției a subliniat faptul că anul 2022 va fi determinant pentru buna așezare a sistemului judiciar din România si că, pentru atingerea obiectivelor asumate, sunt necesare dialogul onest si buna cooperare între toți actorii implicați în realizarea acestora.

Cred că agenda Justiției din anul 2022 este cea mai provocatoare şi complicată de la Aderarea României la UE şi până în prezent. Particularitatea de principiu a agendei Ministerului Justiției ține de faptul că fiecare obiectiv atârnă atât de eforturile şi performanța ministerului, cât şi de performanța şi cooperarea altor instituții, a magistraților şi grefierilor. Am acceptat mandatul conștient de această împrejurare. De aceea, dialogul instituțional, formal şi informal reprezintă un instrument esențial în această muncă. Ministerul va rămâne deschis şi proactiv în  acest dialog, atât faţă de instituțiile şi organizațiile pe care le-am întâlnit deja, cât şi față de cele trei asociaţii ale magistraților care, deocamdată, au declinat să se angajeze în consultări. Aceste consultări nu sunt formale pentru Ministerul Justiției, ci reprezintă o modalitate de a îmbogăți pachetul de soluții cu care abordăm problemele Justiției, precum şi un mijloc prin care internalizăm şi armonizăm agendele la nivelul fiecărei instituții. Armonizarea agendelor va conduce la rândul ei la concentrarea eforturilor şi multiplicarea efectelor benefice, cu impact direct asupra drepturilor şi obligațiilor cetățenilor. În acest efort orgoliile personale sau instituționale nu îşi au niciun loc, pentru că această agendă a Justiției este interinstituțională şi ține în cel mai înalt grad de buna funcționare a statului şi a vieții sociale, economice, de garantarea, apărarea şi realizarea drepturilor şi libertăților fundamentale ale cetățenilor. Voi utiliza toate competențele legale ale Ministerului Justiției pentru ca noul an 2022 să fie unul al revirimentului în sistemul judiciar.”, susține Cătălin Predoiu, într/un comunicat de presă.