Autorităţile susţin că o mare parte din gardul cimitirului Sineasca, fiind foarte veche, a început să se încline punându-i în pericol pe craiovenii care se deplasează pe trotuarul din imediata vecinătate.
Reprezentanţii Primăriei Craiova susţin că, în urmă cu aproximativ 70 de ani, gardul a fost gândit ca o simplă împrejmuire. De-a lungul timpului, pământul rezultat din diferite lucrări s-a depozitat în imediata vecinătate a acestuia, ajungând în final să arate ca un zid de sprijin. De-a lungul acestui gard, la o distanţă mică, de 30-40 de centimetri, s-au concesionat locuri de veci şi a prins contur cimitirul care, peste ani, avea să devină cel mai mare din Craiova. Însă, în timp, lucrările au creat o presiune suplimentară asupra gardului şi, nefiind proiectat iniţial ca un zid propriu-zis, au apărut dislocări şi fisuri.
Pietonii de pe trotuar sunt în pericol
Autorităţile spun că, în stadiul în care se găseşte acum, gardul prezintă pericolul de prăbuşire pe trotuar, iar atunci ar accidenta în mod sigur pietonii care obişnuiesc să meargă prin zonă. „În timpul precipitaţiilor, întrucât presiunea de împingere asupra gardului creşte, pericolul de prăbuşire pe trotuar este iminent şi, deci, se impune consolidarea acestuia”, se arată într-un raport al Primăriei Craiova. În respectivul document se precizează că e vorba de o bucată de 150 de metri, care se găseşte pe lungimea străzii „George Enescu”.
Zidăria este fisurată în mai multe locuri
Consilierii municipali, care se întâlnesc astăzi într-o şedinţă ordinară, au, printre alte proiecte de hotărâre, şi o propunere privind consolidarea gardului de la cimitirul Sineasca pe porţiunea respectivă. În raport se spune că, la intrarea în cimitir, pe o lungime de 7,50 de metri, gardul este construit din zidărie de cărămidă, iar restul din plăci prefabricate care sunt susţinute de stâlpi de beton. Atât împrejmuirea din zidărie, cât şi cea din plăci prefabricate prezintă fisuri şi deplasări din cauza împingerii din spatele acesteia, autorităţile locale propunându-le consilierilor să voteze pentru alocarea banilor necesari pentru lucrări.
Două soluţii tehnice
Autorităţile au posibilitatea să consolideze gardul dinspre trotuar. În felul acesta, ar intra pe aleea pe care merg pietonii cu 1,5 metri, motiv pentru care expertul tehnic recomandă o a doua variantă de acţiune, şi anume dinspre cimitir. Potrivit raportului, în faţa împrejmuirii existente se vor executa foraje la o adâncime de 3 metri, în care se vor încastra profile metalice de 5 metri lungime, care vor intra sub nivelul trotuarului. În jurul acestor profile se va turna o structură betonată cu o înălţime de 2,30 metri şi o lăţime de circa 30 de centimetri, aceasta fiind consolidarea propriu-zisă a gardului.
Peste 8 miliarde de lei, investiţie de la bugetul local
Dublura gardului de la cimitirul Sineasca ar urma să se facă integral cu bani de la bugetul local. În raport se precizează că lucrările de execuţie vor costa în jur de 8,7 miliarde de lei vechi, dintre care peste 7 miliarde de lei vor fi consumaţi pentru montajul şi construcţia gardului. De asemenea, autorităţile locale menţionează şi că lucrarea de refacere a împrejmuirii nu trebuie să dureze mai mult de două luni. Dacă aleşii locali vor vota favorabil acest proiect de hotărâre, municipalitatea craioveană are de ales între a realiza această lucrare în perioada rece sau să aştepte până la terminarea iernii. După câte se pare, municipalitatea e interesată mai mult să facă o construcţie solidă, care să fie executată însă în primăvară.