„Revelion la Operă” – o ofertă în premieră pentru craioveni

0
382

O poveste spumoasă, cu peripeţii, surprize şi împăcări, a cărei acţiune se petrece în ultima zi a anului 1870 şi noaptea Noului An 1871, în micul orăşel austriac Weinberg, va fi transpusă pe scena Teatrului Liric „Elena Teodorini” chiar… la cumpăna dintre ani! Este vorba, desigur, despre opereta „Liliacul” a lui Johann Strauss-fiul, care i-a inspirat pe artiștii instituției să organizeze, în premieră în Craiova, „Revelion la Operă”. Un spectacol de aproximativ cinci ore, cu muzică, dans, invitați speciali, între care Nae Lăzărescu și Vasile Muraru, surprize, focuri de artificii și șampanie, cum n-au mai pomenit craiovenii, spune managerul teatrului, Antoniu Zamfir, care speră ca ideea – „experimentată” deja în alte orașe – să „prindă” și la publicul nostru. Peste 250 de locuri sunt disponibile, în total, la „balul” de Revelion al Liricului, iar prețul distracției nu e unul mare: între 30 și 60 de lei.

O idee deja aplaudată la Operele din București, Cluj-Napoca și Timișoara

Pentru cei care iubesc într-atât opera și opereta încât vor să pășească și în 2013 pe acorduri de Strauss, Ceaikovski, Rossini ori Bizet, pentru cei care n-au alte planuri în noaptea de Anul Nou și nici prea mulți bani, pentru cei care sunt nevoiți să rămână în Craiova, dar vor „altceva” de Revelion, spectacolul Teatrului Liric „Elena Teodorini” este, cu siguranță, o idee… de aplaudat! Este pusă în practică, încă din 2005, la Opera Națională din București, „experimentată” în anii din urmă și la Operele Naționale Române din Cluj-Napoca și Timișoara, unde a fost „livrată” ca „o seară specială” și „șansa de a petrece momente unice în noaptea dintre ani”, bucurându-se de succes. Pentru Craiova este o premieră, decizia fiind luată în Consiliul de Administrație al teatrului și având aprobarea și chiar susținerea financiară a Primăriei municipiului.

Managerul Antoniu Zamfir: „Va fi un spectacol de divertisment cu tot ceea ce implică el”

Spectacolul propus craiovenilor este realizat având la bază opereta „Liliacul”, de Johann Strauss-fiul, pe libretul scris de Karl Haffner și Richard Genée, după nuvela „Le Reveillon” de Henri Melhac și Ludovic Halévy. Operetă pusă în scenă, de altfel, și la Liricul craiovean, cu premiera la 10 iunie 2007, în regia Arabelei Tănase. „Urmăm firul acțiunii din creația straussiană, dar intervenim cu momente de muzică ușoară și populară, de actorie, de dans, balet. Va fi un spectacol de divertisment cu tot ceea ce implică el”, precizează managerul Teatrului Liric „Elena Teodorini”, Antoniu Zamfir. Strălucitoarea reprezentație – la propriu, pentru că decorul și costumele vor fi, desigur, unele de sărbătoare, nelipsind nici proiecțiile de lumini, nici ceasul care va arăta trecerea în Noul An – a fost pas cu pas gândită împreună de regizoarea artistică Arabela Tănase, scenograful Răsvan Drăgănescu și coregrafele Emanuela Cazacu și Eva Ștefănescu.

„Bal la Prințul Orlofsky” cu actrița Crina Matei, baritonul Ștefan Ignat și Orchestra de café concert

Vasile Muraru și Nae Lăzărescu

Startul la divertisment va fi dat pe 31 decembrie, la ora 19.00, chiar de Uvertura operetei straussiene, în interpretarea Orchestrei aflate sub conducerea muzicală a maestrului Alexandru Iosub, succesiunea celor trei acte aducându-i în scenă, rând pe rând, pe artiștii instituției, pe invitații speciali, pe membrii corului și ansamblului de balet ale teatrului.

Așa se face la balul Prințului Orlofsky își vor da întâlnire actorii Nae Lăzărescu și Vasile Muraru, frumoasa actriță Crina Matei – prezentatoare a emisiunii „Cei mai frumoși ani” de la Antena 1, dar care s-a făcut remarcată și pe piața muzicală, interpreta la nai Oana Lianu – profesor de folclor, cunoscută publicului și de la emisiunea-concurs „Românii au talent”, difuzată de Pro TV, baritonul Ștefan Ignat (Opera Națională din București), soprana Renata Vari (Brașov), tenorul Doru Iftene (Constanța), ca și soliștii Liricului craiovean: sopranele Diana Țugui și Magda Gruia Negoescu, mezzosoprana Mihaela Popa, tenorul Bogdan Olaru, baritonul Ioan Cherata și basul Sorin Drăniceanu. Li se vor alătura solistul instrumentist Dan Bozgan cu a sa vioară și Orchestra de café concert a Teatrului Liric.

Final cu Brindisi din „La Traviata” lui Verdi, cu șampanie și artificii

Crina Matei

Pe parcursul celor cinci ore (cu o pauză de 20 de minute), muzica lui J. Strauss va alterna cu creații de G. Bizet (opera „Carmen”), P.I. Ceaikovski (baletul „Lacul lebedelor”), G. Donizetti (opera bufă „Don Pasquale”), F. Lehár (opereta „Văduva veselă”), G. Rossini (opera bufă „Bărbierul din Sevilla”, „La Danza” – „Tarantella napoletana”), E. Kalman (opereta „Silvia”), J. Offenbach (Can Can din opereta „Orfeu în infern”) etc. Spectacolul se va încheia, nu târziu după miezul nopții, cu binecunoscutul fragment Brindisi din „La Traviata”, de G. Verdi, când, ca și în operă, toată lumea va bea șampanie și se va distra. „În final, artiștii vor coborî în sala de spectacol și vor ciocni un pahar de șampanie, oferit de organizatori și publicului, dar și spectatorii, la rândul lor, vor putea urca pe scenă. Craiovenii își vor continua petrecerea acasă, iar artiștii noștri, care vor dori, vor putea rămâne la teatru, pentru a sărbători împreună”, a dezvăluit Antoniu Zamfir din culisele „Revelionului la Operă”.

Încă mai găsiți bilete, la patru categorii de prețuri

Dacă spectacolul se va bucura de succes rămâne de văzut, însă managerul Teatrului Liric „Elena Teodorini” este convins că da, având în vedere cel puțin ineditul lui pentru Craiova, dacă nu experiența altor orașe. „Ne raportăm și la o experiență anterioară: în anii trecuți, fostul primar al orașului organiza pe scena noastră, chiar în ziua de Crăciun, pe 25 decembrie, un spectacol cu diverși cântăreți de muzică ușoară și populară, cu actori. Ceva asemănător cu ce organizăm noi acum, însă, desigur, nu un program atât de amplu. Era sala plină, ba chiar arhiplină! Stăteau reprezentanții poliției comunitare la intrare, pentru că erau solicitări mai mari decât numărul de locuri”, mai spune managerul instituției.

Nu mai puțin de 200 de locuri la parterul sălii de spectacol și alte 60 la balcon sunt disponibile, în total, pentru „Revelionul la Operă”, biletele fiind puse în vânzare de aproximativ două săptămâni. Le găsiți la Agenția Teatrului Liric (tel. 0351.442.471) și costă 30 de lei la etaj, iar restul, în funcție de categorie, 40, 50 și 60 de lei.