Tăurașii lui Contra, victime sigure la corida pentru toreadorii spanioli

0
177

Tricolorii au terminat în genunchi grupa de calificare la Euro, fiind umiliți la Madrid, pe noua arenă a lui Atletico, de naționala Spaniei. A fost 5-0, dar jocul nu reflectă cu adevărat înjosirea naționalei lui Contra, fiindcă în prima repriză ibericii s-au jucat cu ocaziile, au mai bifat două bare, iar după pauză au fost mărinimoși, scăzând ritmul voluntar, pentru ca românii să nu fie surclasați mai rău decât maltezii, cu câteva zile în urmă.

În prima repriză parcă am văzut o echipă de seniori contra uneia de pitici. Toreadorii spanioli nici măcar n-au avut parte de un challange serios cu tăurașii fragili ai lui Contra. Practic, ai noștri au avut mingea numai când repuneau de la centru, după goluri, ori din 6 metri, după ce scăpau de ocaziile Furiei Roja. Era ca la jocul „Victorie” din copilărie, când se juca la o singură poartă. O fi Spania echipă de posesie, dar ce-au făcut mijlocașii și fundașii de bandă cu bieții tricolori nu a fost tiki-taka, ci batjocură curată. Bine că ne-a bătut Suedia, fiindcă dezamăgirea era mult mai mare după un meci de la care am fi avut nevoie disperată de un punct.

Cu Hagi, Marin, Băluță, Tătărușanu și Benzar, rezerve consolidate la echipele lor, Contra a sfidat o țară întreagă, probabil pentru a-i oferi satisfacție lui Gică Hagi, majoritatea acestor jucători, inclusiv fiul său, provenind de la Viitorul. Nu mai puțin de 8 jucători din cei 14 care au reprezentat nedemn România la Madrid au fost crescuți de la academia „Regelui”, dar ei s-au comportat ca în meciurile europene ale Viitorului cu Gent, echipa belgiană care obișnuiește să surclaseze trupa lui Hagi în competițiile continentale. Sigur, în Liga I au fermecat publicul uneori, dar în Europa n-au confirmat puștii crescuți la Ovidiu. Iar cel mai slab dintre ei, aproape ridicol, a fost însuși prințul Ianis Hagi, care nu prinde decât banca de rezerve la o formație belgiană aflată în partea a doua a ierarhiei interne.

Voind să ofere impresia de întinerire a naționalei, pe final de campanie, un fel de „urma scapă turma”,Contra i-a adus masiv pe jucătorii de la under 21, chiar dacă majoritatea nu mai jucaseră chiar de la Europeanul din vara trecută. După ce reprezentație ne-au oferit, mulți se gândesc acum la o “îmbătrânire” a lotului, mai ales dacă ea va fi făcută de Dan Petrescu, antrenorul care pare că garantează rezultatul.

Căpșunarii au demnitate față de gălbiorii lui Contra, făcuți de rușine pe Wanda Metropolitano. Pare neverosimil, dar Contra n-a făcut decât să-l pună într-o lumină mai bună pe neamțul Daum. Contra e  o păcăleală, așa cum pare și venirea lui Pițurcă la Craiova, care ca rezultate este mai slab decât Papură, Mangia sau Mulțescu, deși beneficiază de un lot superior valoric și numeric. Din păcate pentru el, din mandatul lui Contra ne vom aminti probabil doar cum l-a înjurat pe Pușcaș pe un stadion plin de copii.

Au fost pe teren la Madrid, deși nu s-au văzut, următorii:  Tătărușanu 3 – Benzar 2, Rus 1, Nedelcearu 2, Toșca 1 – I. Hagi 1 (73 Nistor) 3, T. Băluță 2, R. Marin 1 (64 Cicâldău) 4, Stanciu 3, Coman 1 (56 Mitriță) 4 – Pușcaș 4.

E greu să ne amintim vreun meci în care naționala României să fie masacrată într-un asemenea mod de vreun adversar. Au mai fost rușini ca scor, am pierdut 0-5 cu Lucescu junior pe bancă în Serbia, a fost acel 2-5 de la Kosice, a fost 1-4 cu Elveția la Mondialul din SUA, a fost acel 0-3 cu Lituania la Cluj, cu Pițurcă selecționer, dar majoritatea acestor cazuri au fost accidente, cazuri izolate. În schimb, ce s-a întâmplat pe Wanda Metropolitano a încununat o perioadă critică, a confirmat un mandat ratat, a completat un fiasco.

Rezumând această campanie, nu putem găsi momentele sau părțile pozitive, fiindcă în toate cele 6 confruntări cu echipele competente, Spania, Suedia și Norvegia, tricolorii au fost depășiți net ca joc, iar ca rezultate, cele două remize cu Norvegia au venit cu o mare doză de șansă. Contra a anunțat la final că nu mai continuă la națională, un gest firesc, fiindcă a eșuat ca joc, rezultate, imagine. Paradoxal, și Robert Moreno, selecționerul Spaniei, nu va conduce echipa la turneul final, deși echipa a marcat 12 goluri în ultimele 2 meciuri, cel mai probabil Luis Enrique urmând să-i reia locul.