Cu autocenzura am iertat „squadra azzurra”

0
1163

România s-a apărat mai abitir decât era cazul în faţa unei echipe a Italiei care nu mai impresionează

Dezamăgirile de la Bologna

Selecţia lui Iordănescu – „Tata Puiu” a jucat la rezultat şi într-un meci amical. N-am câştigat nici meciul şi nici jucători noi pentru naţională. Printre titulari, nicio altă noutate, printre rezerve, mai puţine decât era cazul. Ivan şi Filip au fost introduşi doar ca să debuteze. Torje şi Keşeru ar fi trebuit să aibă soarta lui Chipciu. Şi Budescu a dezamăgit, deşi el merita titularizarea, pentru evoluţia din campionat şi meciul din Feroe.

Apărarea – Ni l-a readus pe Săpunaru, fiindcă acesta îi ajută odrasla la Pandurii, dar după ce a arătat fundaşul dreapta ne bucurăm că a refuzat până acum convocarea. Chiricheş dovedeşte şi la naţională că Sarri nu are ceva cu el ţinându-l pe bancă la Napoli, Grigore a reacţionat la faza penalty-ului precum în campionatul obscur în care evoluează, iar Raţ nu mai e capabil nici să se apere, cu atât mai puţin să urce la învăluire sau să centereze.

Autobaza – După ce am deschis scorul, ne-am ghemuit în preajma careului, de parcă apăram un avantaj în finala Europeanului contra unei super-echipe. Italia schimbă generaţiile, de la mijloc în sus nu mai are campionii mondiali din 2006 sau finaliştii europeni din 2012, e o formaţie de pluton. În plus, a lipsit Verrati, urmaşul lui Pirlo. Ca şi noi, „squadra azzurra” a avut parte de o grupă de calificare facilă, iar forţa ei se constatase cu câteva zile înainte, când Belgia s-a distrat cu oamenii lui Conte. Noi am încercat şi nici măcar nu am reuşit să apărăm un 1-0, deşi era un meci amical şi în condiţiile în care am avut momente în care am demonstrat că putem arăta altceva. De la 1-0 şi până prin minutul 75 atacanţii noştri nu au trecut de 3 ori centrul terenului.

Plusurile de la Bologna

Atmosfera deosebită creată de români în tribune – Tricolorii au avut parte de o susţinere mai călduroasă decât la unele meciuri de acasă. Vizual şi fonic, românii au dominat atmosfera de pe „Renato Dall’Ara”. Drapelele au fluturat în permanenţă, încurajări s-au auzit tot meciul, tribunele fremătând la ocaziile tricolorilor şi izbucnind la cele două goluri. Scandările „Colectiv, Colectiv” de la începutul partidei au creat emoţie inclusiv printre italieni.

Exprimarea tricolorilor în primul şi în ultimul sfert de oră – Italienii au forţat o oră, iar tricolorii au dominat în primul sfert de oră şi pe final, când au încercat şi au şi reuşit să egaleze. Au fost momente în care România a arătat că poate pune probleme unei echipe cu pretenţii, chiar dacă aceasta nu mai dispune de forţa şi jucătorii din urmă cu câţiva ani.

Plusul adus de rezerve – Iordănescu a nimerit mai mult schimbările decât primul „unsprezece”. Andone a marcat în premieră, speculând eroarea lui Sirigu, Ivan şi Filip au jucat puţin, dar au arătat tupeu. Atacantul Ştiinţei a oferit o centrare bună, dar Bonucci i-a „suflat” mingea din cap lui Andone. Sânmărtean, Maxim şi Prepeliţă s-au implicat şi ei în joc, dominând jocul la centrul terenului pe final.

Bogdan Stancu – Deşi a fost izolat, când fazele l-au implicat a găsit soluţiii foarte bune. Execuţie ideală după ce Darmian şi Barzagli s-au dat cap în cap. Şi bucuria după gol a fost decentă, respectând memoria victimelor de la „Colectiv”. Şi cu Finlanda, Stancu a avut multe ocazii în prima repriză, dar a avut ghinion.

Nu s-a terminat 0-0 – Un meci între două echipe preocupate excesiv de defensivă, fie el şi amical, te aştepţi să se încheie 0-0, însă la Bologna s-au marcat patru goluri. De la partida de acum 2 ani de la Atena nu s-au mai înscris atâtea goluri într-un joc al tricolorilor.

Italia – România 2-2

Au marcat: Marchisio 55 – pen., Gabbiadini 65 / B. Stancu 8, Fl. Andone 88.

Bologna, stadion: „Renato Dall’Ara”, spectatori: 30.000.

Italia: Buffon (Sirigu 69) – Darmian, Barzagli, Bonucci, Chiellini – Florenzi, Marchisio (Parolo 78), Soriano (Montolivo 60), El Shaarawy (Candreva 80) – Pelle (Okaka 60), Eder (Gabbiadini 60). Antrenor: Antonio Conte.

România: Tătăruşanu – Săpunaru, Chiricheş, Dr. Grigore, Raţ (St. Filip 83) – Hoban, Pintilii (Prepeliţă 68) – Torje (Andone 68), Budescu (Maxim 46), B. Stancu (A. Ivan 85) – Keşeru (Sânmărtean 46). Antrenor: Anghel Iordănescu.

Arbitru: Adrien Jacottet (Elveţia).