„Viitorul presei de limba română în comunitățile istorice din jurul granițelor României”

0
343

Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” din Craiova, împreună cu portalul de ştiri „Jurnal Românesc”, organizează, mâine, un eveniment dedicat presei româneşti din comunităţile istorice aflate în jurul graniţelor României. Totodată, va avea loc şi festivitatea de premiere a câştigătorilor concursului jurnalistic destinat tinerilor din comunitățile istorice românești: Republica Moldova şi Serbia.

Toate cele trei premii au fost luate de tinere jurnaliste din Moldova. Concursul a fost realizat cu sprijinul Departamentului Politici pentru Relaţii cu Românii de Pretutindeni din cadrul MAE.

În cadrul evenimentului va fi prezentat şi istoricul portalului, dar şi o dezbatere cu tema „Viitorul presei de limba română în comunitățile istorice din jurul granițelor României”. La eveniment vor lua cuvântul numeroși jurnaliști, formatori de opinie, cadre universitare, oameni de cultură, reprezentanți ai mediului studenţesc, autorităţi locale și factori decizionali din Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni.

Premiul mare, în valoare de 1.500 RON, va fi ridicat de Anastasia Cucuruz, cu reportajul text şi video „Cetăţenia României, un drept care costă scump”, acumulând media de 9.8. Locul secund în acest clasament a fost ocupat de Maria Cojocaru, cu editorialul „Toarnă Gheorghe, toarnă!”, cu media de 8,8, obţinând premiul în valoare de 1.000 RON. Cel de-al treilea loc a fost ocupat de Ana Bujor, care a obţinut nota 8,5, participând cu lucrarea „Sclavi ai umbrelor în joc; Un joc ce nu are loc în jurul celor 28”.

Comisia de Evaluare  a fost constituită din editorialişti experimentaţi şi profesori universitari din Craiova.