Terenul de sub balcoane, în folosința locatarilor. Pentru 99 de ani!

0
923

Craiovenii care locuiesc la parterul blocurilor și au apucat să-și amenajeze balcoane dețin și terenul de sub acestea. La propunerea Primăriei Craiova, consilierii municipali au aprobat trecerea în folosință a terenului de sub aceste construcții, cu titlu gratuit, pentru o perioadă de 99 de ani.

Terenul pe care sunt construite balcoanele craiovenilor nu era până acum în posesia acestora. Ba în multe dintre cazuri locatarii s-au apucat să le ridice fără să dețină o autorizație de construcție de la Primăria Craiova și fără să construiască având la bază un proiect tehnic. Așa se face că, peste tot în oraș, sunt sute de balcoane ilegale și doar foarte puține care au fost amenajate respectând legislația urbanistică în vigoare. Autoritățile locale susțin că, de data aceasta, construcțiile de la parterul blocurilor de locuințe trebuie să intre obligatoriu în legalitate pentru ca imobilele respective să poată să beneficieze de programul de reabilitare termică, pe fonduri europene, pe care l-a început Primăria Craiova.

Majoritatea balcoanelor, în ilegalitate

Consilierii municipali au avut, pe ordinea de zi a ședinței extraordinare de săptămâna trecută, un proiect de hotărâre privind constituirea dreptului de superficie, cu titlu gratuit, în favoarea deținătorilor construcțiilor edificate la parterul blocurilor. Alesul local PSD, Bianca Predescu, a luat cuvântul în plen și a explicat că, în Craiova, s-a construit mult fără autorizație, iar acum autoritatea s-a văzut pusă acum în situația de a găsi o soluție ca să nu se blocheze proiectul de reabilitare termică. „A trebuit să găsim o soluție juridică cu aceste balcoane, altfel nu se putea rezolva problema reabilitării termice”, a spus Bianca Predescu, precizând apoi că s-au luat în calcul trei variante.

Trei variante de lucru

O primă variantă a fost ca dreptul de superficie să fie acordat numai pentru blocurile care sunt prinse în programul de reabilitare termică. O altă propunere a fost să se facă un regulament local care să prevadă acest drept numai pentru construcțiile ilegale. Consilierii au găsit de cuviință că, în ambele cazuri, ar fi vorba de o discriminare care ar face ca tocmai locatarii care dețin balcoane construite legal să nu se găsească printre beneficiarii dreptului de superficie. „Am ajuns la concluzia că această variantă, de a le fi acordată superficia tuturor, este cea mai bună”, a spus consilierul Bianca Predescu.

Obligați să nu-și mai modifice balconul

Inițial, municipalitatea le acordase locatarilor de la parter dreptul de folosință gratuită a terenului de sub balcoane pentru o perioadă de numai 10 ani. În timpul ședinței s-a revenit asupra acestui termen și a fost modificat, craiovenii beneficiind acum de superficie pe o perioadă de 99 de ani, adică de maximum prevăzut de lege. Proiectul de hotărâre, aprobat de consilieri, cuprinde și modelul contractului de superficie pe care urmează să îl semneze fiecare locatar de la parter cu Primăria Craiova. Pe lângă folosința gratuită asupra terenului, pe o perioadă de 99 de ani, locatarii se obligă, printre altele, să nu modifice construcția existentă la data semnării contractului de superficie.