Consilierii municipali au votat studiu de fezabilitate pentru Masterplanul de deşeuri al judeţului Dolj. Craiova pune la dispoziţie depozitul ecologic de la Mofleni, dar primeşte, în schimb, mai multe beneficii financiare cu care îşi modernizează reţeaua de colectare şi transport a gunoiului. Investiţia totală se ridică la 52 milioane de euro, bani atraşi din fonduri europene.
Înainte de vot, consilierii opoziţiei i-au reproşat primarului Lia Olguţa Vasilescu că municipiul Craiova devine, în urma acestei asocieri, groapa de gunoi a întregului judeţ. Primarul a explicat însă că investiţiile care vor decurge din acest proiect sunt foarte mari şi că Bănia nu poate rata o astfel de oportunitate. „Depozitul este administrat de o firmă privată şi atâta timp cât îşi va respecta contractul nu va fi nici o problemă acolo. În plus, camioanele cu deşeuri care vor veni din judeţ nu vor trece prin oraş”, a declarat Olguţa Vasilescu, în cadrul şedinţei CLM, de săptămâna trecută.
Depozitul ecologic, piesa-forte a proiectului
Craiova va pune la dispoziţie depozitul ecologic de la Mofleni, dat în funcţiune în 2006. El a fost construit pe baza unui parteneriat public-privat, semnat pe o perioadă de 30 de ani între CLM Craiova şi Systema Ecologic SRL, care ulterior a cedat acţiunile către SC Ecosud SRL, acesta fiind şi administratorul actual al depozitului. În studiul de fezabilitare, care urmează să fie ataşat cererii de finanţare, se precizează că depozitul are o capacitate de colectare de 6 milioane de metri cubi de gunoi, iar până acum s-au depozitat puţin peste 500.000 de metri cubi, fiind deschise doar două celule.
Craiova va trece la containerele îngropate
Masterplanul îi asigură Craiovei o staţie de sortare a gunoiului, cu o capacitate de 44.000 de tone pe an, care nu exista până acum, precum şi o staţie de compostare, cu o capacitate de 18.000 de tone pe an – cea de-a doua staţie de compostare fiind la Calafat. Autorităţile craiovene au profitat de această oportunitate şi au scris în studiul de fezabilitate că doreşte ca gunoiul să fie colectat altfel de la populaţia de la blocuri, şi anume în sistem îngropat. Se vor crea 438 de puncte de colectare în tot oraşul şi vor fi folosite 729 de containere îngropate – cu o capacitate de 5.000 de litri şi 30 de containere – cu o capacitate de 3.000 de litri, care toate vor fi asigurate în cadrul proiectului. La acestea se adaugă investiţiile în utilajele pentru transportul gunoiului.
Masterplanul va fi implementat în trei ani
Investiţiile în infrastructura de colectare a gunoaielor din Dolj sunt estimate, prin actualul SF, la suma de 52,7 milioane de euro, aceasta fiind varianta cea mai ieftină – cât era evaluată cealaltă. Conform proiectului, varianta aleasă ar prezenta însă avantajul că asigură o rată mai ridicată de compostare a gunoiului care se colectează, lucru care interesează foarte mult deoarece Masterplanul va deservi toate localităţile din Dolj, inclusiv comunele, care vor fi dotate cu staţii de transfer, maşini pentru transportul gunoaiului, pubele şi containere pentru populaţie. Proiectul se va implementa între 2013 şi 2016, iar în următorii 27 de ani – până în 2042 – va beneficia de sustenabilitate din partea UE.