Colegiul Naţional „Elena Cuza”, o moştenire cu probleme – Pensionul lui Otetelişeanu s-a trezit chiriaş rău-platnic

0
709

Peste 2.000 de elevi învaţă la Colegiul Naţional „Elena Cuza” din Craiova, dintre care 650 numai în corpul secundar. Cele 25 de clase ar trebui să se mute dacă Primăria Craiova şi Mitropolia Olteniei nu găsesc o cale de înţelegere până la 1 noiembrie. La mijloc e o sumă frumuşică, de peste 100.000 de euro, pe care reprezentanţii bisericii o cer pentru ocuparea claselor.  

Profesorii de la prestigiosul colegiu craiovean spun că, dintotdeauna, în corpul B s-au predat ore elevilor. Imobilul făcea parte din casele pe care, la începutul secolului 19, paharnicul Constantin Lazaro le donează pentru a se înfiinţa aici cea mai frumoasă şcoală a acelor vremuri. Vornicul Iordache Otetelişeanu, unul dintre boierii avuţi ai Craiovei, a fost cel care a venit cu banii şi proiectul se realizează. În 1837,  ia fiinţă Aşezământul „Lazaro-Otetelişeanu”,  un pension de fete în care erau instruite, îndeosebi în privinţa limbilor străine, fetele din familiile boiereşti şi, mai apoi, primele institutoare. „Se păstrează o copie după testamentul lui Otetelişeanu în care se spune că aceste clădiri sunt lăsate pentru a fi folosite în scop didactic, să funcţioneze în continuare ca o şcoală. Acest detaliu, de o valoare rară, din păcate, nu ne mai poate ajuta”, spune directorul adjunct, Liviu Cotfasă, punând pe masă dosarul „negru” pe care l-a căpătat acum Colegiul Naţional „Elena Cuza”.

O decizie întârziată

În 2007, printro decizie a Comisiei de retrocedare a bunurilor bisericeşti de pe lângă Guvernul României, Parohia Sfântul Ilie din Craiova – o altă cititorie a familiei Otetelişeanu şi care a asigurat finanţarea pentru susţinerea cursurilor la Şcoala de Fete – devenea proprietarul acestui imobil. Conducerea Colegiului spune că această decizie ar fi trebuit să ajungă în acelaşi timp şi la Primărie – care era şi atunci, ca şi acum, ordonatorul principal de credite pentru învăţământul preuniversitar – dar şi la şcoală. ”Nouă ne-a parvenit decizia abia după trei luni. Amănuntul acesta a fost cum nu se poate mai prost pentru noi. Nu am mai putut să depunem nici o contestaţie întrucât expirase termenul legal de o lună”, spune Liviu Cotfasă, directorul adjunct al Colegiului Naţional ”Elena Cuza”.

Primul proces a fost pierdut

În februarie 2008, a început procesul dintre Consiliul Local Municipal Craiova şi Mitropolia Olteniei pentru recuperarea corpului de clădire. Reprezentanţii Colegiului s-au constituit şi ei parte în acest proces, alături de CLM Craiova, numindu-şi ca avocat pe profesorul universitar Bianca Predescu, ea însăşi absolventa acestui colegiu. ”Am parcurs toate etapele, ajungând cu acţiunea în instanţă până la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Aici ceva s-a întâmplat, nici noi nu ştim ce. După ce a mers cu noi prin atâtea instanţe, la ultimul recurs pe care l-am mai avut juriştii instituţiei nu s-au mai prezentat. În cele din urmă, am pierdut şi acest proces”.

Chemat în judecată pentru neplata chiriei

Odată cu toamna anului şcolar 2009-2010 au bătut la uşă şi reprezentanţii Mitropoliei Craiova care s-au arătat interesaţi să negocieze cu şcoala o chirie pentru ocuparea spaţiului. ”După ce am primit această adresă, noi am făcut un răspuns către cei de la Mitropolie în care le-am spus să se adreseze Primăriei Craiova care are competenţe, fiind ordonator principal de credite. După această hârtie, nu am mai primit nimic”, mai spune directorul Cotfasă. După doi ani, mai precis în primăvara acestui an, Colegiul Naţional „Elena Cuza” a primit o citaţie de chemare în judecată de la Judecătoria Craiova. Începea un al doilea proces, de această dată intentat Colegiului de către reprezentanţii Mitropoliei Craiova.

Liviu Cotfasă

Peste 5 miliarde de lei, datorie la Mitropolie

Cel de-al doilea duel în instanţă a pus în discuţie banii. Conducerea Colegiului „Elena Cuza” spune că a fost prima dată când a aflat cât ar fi trebuit să plătească pe lună, sub formă de chirie, către Mitropolie. „În această citaţie a apărut pentru prima dată preţul pe care ar fi trebuit să îl plătim noi, ca şi chiriaşii Mitropoliei. Este vorba de de 8.800 de lei pe lună, o sumă pe care nu ne-o comunicase nimeni niciodată până în acel moment. Nu trebuie să mai spun faptul că nici nu poate fi vorba de un contract de închiriere între noi”, mai spune Cotfasă. Problema este însă că, de-a lungul timpului, s-a adunat o sumă destul de dolofană pe care Colegiul o datorează Mitropoliei: 530.000 de lei.

Nu există alte clase pentru 650 de elevi

„Noi nu avem de unde să plătim aceşti bani şi nici nu este de datoria noastră. Cea care trebuie să achite este Primăria Craiova. Din acest punct de vedere avem şi o situaţie grea pentru că depindem în totalitate de municipalitate”, a mai spus directorul adjunct. Pe de altă parte, conducerea şcolii recunoaşte că nici nu are unde să-i aducă pe elevi în cazul în care proprietarul doreşte să facă uz de termenul de 1 noiembrie, când expiră perioada de 5 ani acordată prin lege, şi ar veni să evacueze clasele de elevi. „Şcoala mare este plină, se învaţă şi în două schimburi. În plus, avem clasele bilingve care trebuie să fie comasate pentru efectuarea unor ore comune. Deci ar fi imposibil să îi adunăm pe toţi într-un loc”.

Primăria Craiova pune pe tavă un schimb de proprietăţi

Ajunsă în ograda Primăriei Craiova, se pare că problema nu are o rezolvare imediată. Primarul Lia Olguţa Vasilescu, implicată la rândul ei într-un alt proces, a declarat ieri că suma pe care trebuie să o plătească este foarte mare şi că instituţia pe care o conduce nu îşi permite să o achite. Din acest motiv, edilul a lansat propunerea unei negocieri cu Mitropolia Olteniei. De această dată, problema nu se mai puneîn privinţa preţului, ci în termenii unui schimb de clădiri. Autorităţile recunosc, totdată, că nu pot fi nici ele sigure că această idee va duce la un rezultat întrucât nu se cunoaşte dacă reprezentanţii bisericii ar accepta oferta. Există şi o parte bună a lucrurilor, aceea că primarul a promis că se va implica în rezolvarea acestui conflict întrucât este şi şcoala pe care a absolvit-o.

Mitropolia Olteniei se mai gândeşte

La Mitropolia Olteniei, lucrurile se văd într-o altă lumină. Reprezentanţii biserici spuneau ieri că, deşi s-au întâlnit cu profesorii de la Colegiul Naţional „Elena Cuza” prin sălile de judecată, nu a intenţionat niciodată să îi dea afară pe elevi din clădire. „Nu vrem să îi şcoatem afară pe copii, dimpotrivă suntem deschişi oricărui dialog cu toate instituţiile pentru a găsi soluţiile cele mai bune. Ideea e că noi nu vrem să sufere copii şi vom ajunge la o înţelegere”, a declarat ieri purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Olteniei, diac. Ioniţă Apostolache. Acesta nu a putut oferi, deocamdată, mai multe detalii despre cum cred reprezentanţii bisericii că s-ar putea rezolva lucrurile şi nici dacă procesul aflat pe rolul Judecătoei Craiova, pentru neplata chiriei, va fi stins sau va merge mai departe.