Kovesi, desemnată procuror-şef european

0
94

Ambasadorii statelor membre ale UE au votat, astăzi, pentru desemnarea Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef european.  Au existat 17 voturi „pentru” din totalul de 22 de voturi exprimate.

Premierul Viorica Dăncilă, a reiterat, ieri  seară, ideea potrivit căreia Guvernul nu o susţine pe Laura Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror-şef european, precizând că, astăzi, ambasadorul României la Uniunea Europeană va vota împotriva fostului procuror-şef DNA.

Alianţa USR-PLUS a transmis că europarlamentarii USR-PLUS au făcut diferenţa care a condus la votul pozitiv primit, joi, de Laura Codruţa Kovesi, în COREPER, pentru desemnarea sa în funcţia de procuror-şef european.

Ludovic Orban a spus, la rândul său, într-un comunicat, că votul favorabil din COREPER pentru candidatura Laurei Codruţa Kovesi la şefia Parchetului European, este “o victorie imensă” la care şi-au adus “contribuţia decisivă” preşedintele Iohannis şi liderii şi eurodeputaţii PNL.

“Este o victorie imensă pentru România, la care a contribuit decisiv Preşedintele Klaus Iohannis, alături de liderii şi europarlamentarii PNL care au făcut un lobby intens pentru Laura Codruţa Kovesi. Partidul Naţional Liberal, în calitate de membru al PPE, a folosit toate pârghiile de influenţă pentru a obţine acest rezultat, reuşind să determine schimbări de poziţii în rândul ţărilor care iniţial nu au votat în favoarea Laurei Codruţa Kovesi”, a transmis, astăzi, liderul PNL.

Din echipa de negociatori ai Parlamentului European pentru poziţia de procuror-şef european au făcut parte Monika Hohlmeier, preşedinta Comisiei de control bugetar (CONT), PPE, Germania; Juan Fernando Lopez Aguilar, preşedintele Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE), S&D, Spania şi Maite Pagazaurtundua, vicepreşedintele Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE), Renew, Spania.