Un membru al Guvernului Marii Britanii, „Doctor Honoris Causa” al Universităţii din Craiova

0
385

Ieri, la Facultatea de Teologie a Universităţii din Craiova, a avut loc manifestarea acordării titlului de „Doctor Honoris Causa” al instituţiei de învăţământ superior unui membru al Guvernului Marii Britanii. La decernare au participat şi reprezentanţii ai administraţiei publice locală şi judeţeană – primarul Craiovei, Mihail Genoiu, respectiv Oana Bică – vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Dolj, alături de invitaţi de marcă. A fost vorba şi despre o premieră, acordarea înaltului titlu fiind făcută la propunerea Consiliului pentru Studii Universitare de Doctorat (CSUD).

Manifestarea prilejuită de acordarea titlului de „Doctor Honoris Causa” al Universităţii din Craiova a debutat cu intonarea „Gaudeamus Igitur” , urmată de Imnul Naţional al României, ambele interpregtate de un cor al Facultăţii de Teologie. Cuvântul de deschidere i-a aparţinut prof.univ.dr.  Nicoale Panea, prorector al Universităţii din Craiova: „Este un eveniment deosebit, prin acest discurs transmit şi mesajul domnului rector al Universităţii din Craiova, prof.univ.dr.  Ionuţ Cezar Spînu, având în mijlocul nostru un reprezentant al unei culturi extraordinare, al unei ţări care, după cel de-al doile război mondial, a început reconstrucţia. Prin cel care este , astăzi, prezent la Craiova avem de învăţat în tot ceea ce ţine de educaţie , de învăţământul vocaţional şi de grija socială. Cred că o astfel de decernare nu putea fi mai potrivită decât aici”.

Recunoaştere pentru cariera laureatului

„Laudatio” a fost susţinut de către dr. IPS Irineu , Arhiepiscop al Craiovei şi Mitropolit al Olteniei, director al CSUD: „Este un prilej de aleasă bucurie pentru noi toţi, însoţindu-se cu emoţia unui nou început de an universitar. Excelenţa Sa, Robert Halfon, cel care primeşte înalta distincţie a Universităţii din Craiova, este Ministru de Stat pentru Învăţământul Superior, Aptitudini, Ucenicie şi Carieră, în cadrul Departamentului de Educaţie, din Cabinetul premierului  Theresa May. Este un om foarte implicat în probleme sociale, membru al Partidului Conservator, aplecat asupra procesului educaţional, privind şi valorificarea învăţământului vocaţional şi al celui de ucenici. De asemenea, s-a aplecat asupra asistenţei maternale şi adopţiei, precum şi în ceea ce priveşte situaţia copiilor abandonaţi şi a sistemelor alternative de învăţământ. Prezenţa Domniei Sale în Cetatea Băniei ne onorează şi reprezintă o adevărată oportunitate de promovare a unei legături eficiente între Universitatea din Craiova şi mediul englez de învăţământ superior, vocaţional şi de carieră”.

„Sunt la una dintre cele mai prestigioase Universităţi din România”

După primirea Înaltei distincţii, Robert Halfon, şi-a expus ideile, făcând şi un scurt istoric al sistemului politic din Marea Britanie, amintind de actul de naştere al democraţiei engleze, prin „Magna Chartum Libertatum”, act adoptat în anul 1215, pe care se bazează, de fapt, întregul sistem. Nu a uita să amintească şi de ceea ce ne rezervă viitorul: „Pentru mine este o onoare să mă aflu aici, lângă dumneavoastră. Este un moment special al vieţii mele. Am avut studii legate de Europa de Est, o parte dintre acestea referindu-se la Revoluţia din România şi la perioada imediat următoare . Sunt la una dintre cele mai prestigioase Universităţi din România, în urmă cu câţiva ani nici măcăr nu mă puteam gândi la acest lucru. Trebuie să trecem, împreună, peste lucrurile negative şi să oferim oportunităţi tuturor persoanelor pentru a urca pe scara socială. Cea mai bună societate se construieşte de la temelie spre vârf, nu invers. Tradiţia are un rol important şi este o ancoră, care oferă stabilitate. Sunt mai multe provocări pentru societatea de astăzi , de la creşterea pericolului terorist, rolul Rusiei în lume Brexit-ul, atc, dar educaţia trebuie să stea pe primul plan. Există schimbări majore , iar în foarte scurt timp inteligenţa artificială va fi pe primul plan. Va fi o revoluţie industrială care ne va afecta pe toţi, nu numai o anumită clasă. La noi, în Marea Britanie, am introdus ucenicia (şi în România a început implementarea – n.r.) iar, după părerea mea, din clasele primare trebuie făcută educaţia privind alegerea viitoarei cariere”.