Referendumul va fi organizat timp de două zile, respectiv 6 şi 7 octombrie 2018

0
428

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, marţi, înaintea şedinţei de guvern, că referendumul pentru redefinirea familiei va fi organizat timp de două zile, respectiv 6 şi 7 octombrie 2018, pentru ca cetăţenii să aibă posibilitatea să-şi exprime opţiunile.

”Curtea Constituţională a României a avizat favorabil demersul de redefinire a familiei şi de revizuire a Constituţiei. În acest moment sunt întrunite toate condiţiile legale pentru organizarea referendumului pe această temă. Conform legii, Guvernul are obligaţia de a organiza acest scrutin pentru care au semnat peste trei milioane de cetăţeni. În şedinţa de astăzi (marţi – n.r.), o şedinţă extraordinară, vom adopta actele necesare pentru buna desfăşurare a referendumului pentru revizuirea Constituţiei în forma adoptată de Parlament. Pentru ca cetăţenii să aibă posibilitatea să-şi exprime opţiunile cu privire la redefinirea familiei în Constituţia României referendumul va fi organizat timp de două zile, respectiv 6 şi 7 octombrie 2018”, a anunţat premierul Viorica Dăncilă la începutul şedinţei de Guvern.

Ea a mai spus că referendumul pentru redefinirea familiei nu este unul împotriva minorităţilor sexuale, ”aşa cum încearcă să speculeze unii”. ”Referendumul pentru redefinirea familiei este efectul unui demers cetăţenesc, iar partidele politice trebuie să respecte voinţa cetăţenilor. În locul apelurilor pentru boicotarea acestui referendum ar fi mai onest dacă partidele şi-ar asuma o poziţie clară faţă de tema propusă pentru acest referendum. Partidul pe care îl reprezint a decis să sprijine acest referendum, iar această poziţie deschisă, asumată, cred că este cel mai adecvat răspuns la o temă importantă, cum este cea a familiei”, a adăugat Viorica Dăncilă.

Premierul a cerut tuturor instituţiilor publice implicate în organizarea referendumului să dea dovadă de maximă responsabilitate şi să demareze urgent acţiunile pentru organizarea acestui scrutin. ”Mă refer atât la pregătirile de ordin tehnic, organizatoric, cât şi la asigurarea sumelor necesare pentru această consultare publică naţională”, a conchis Dăncilă.

Legea pentru revizuirea Constituíei, care redefineşte familia ca fiind uniunea dintre un bărbat şi o femeie, a fost publicată, marţí, în Monitorul Oficial, Executivul urmând să aibă, de la 17.30, o şedinţă pentru emiterea hotărârii de Guvern pentru organizarea referendumului.

Legea a fost publicată în Monitorul Oficial. Executivul urmează să se întrunească în şedinţă, marţi, începând cu ora 17.30, pentru a aproba Hotărârea de Guvern pentru pregătirea referendumului, dar şi o ordonanţă de urgenţă pentru organizarea acestuia în două zile.

CCR a stabilit, luni, că iniţiativa de rezivuire a Constituţiei, potrivit căreia familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie, nu pe cea consimţită între soţi, respectă prevederile constituţionale.

Senatul a adoptat, marţea trecută, în calitate de for decizional, iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei potrivit căreia familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie, nu pe cea consimţită între soţi. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a spus că salută decizia Parlamentului de a adopta iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei în sensul redefinirii familiei şi precizează că referendumul va avea loc pe 7 octombrie.

Referendumul a fost cerut de Coaliţia pentru Familie, iar iniţiativa semnată de 3 milioane de persoane “îşi propune să înlăture orice echivoc pe care utilizarea termenului de „soţi” în cuprinsul art. 48 al 1 din Constituţia României ar putea să-l aducă în conturarea noţiunii de „familie”, a raportului dintre „familie” şi dreptul fundamental al bărbatului şi al femeii de a se căsători şi a întemeia o familie”, potrivit expunerii de motive a actului normativ.

“Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instituirea copiilor”, prevede modificarea adusă artidolului 48 din Constituţia României”, prevede textul din Constituţie propus revizuirii şi asupra căruia cetăţenii trebuie să se exprime la referendum.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, pe 5 iulie, Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, după ce judecătorii CCR au respins pe 19 iunie ca fiind inadminisibilă sesizarea formulată de şeful statului. Modificările aduse legii referendumului l-au scos din procedura organizării referendumului pe preşedintele României, având în vedere că Parlamentul elabora câte un proiect separat de lege de fiecare dată când se organiza un referendum, pe care şeful statului îl promulga sau îl putea retrimite la reexaminare. (Sursa: Mediafax)