Eveniment dedicat strângerii de fonduri pentru achiziţionarea sculpturii „Cuminţenia pământului”, la Craiova

0
418

Cumintenia PamantuluiMai puţin de două săptămâni au rămas până la încheierea campaniei de colectă naţională „Brâncuşi e al meu”, care are ca ţintă strângerea a 6 milioane de euro din donaţii publice pentru achiziţionarea operei brâncuşiene „Cuminţenia pământului”. Acestei sume i se adaugă 5 milioane de euro alocaţi de Guvern, pentru ca lucrarea să intre în proprietatea statului. În prezent, „Cuminţenia pământului” aparţine moştenitorilor arhitectului Gheorghe Romaşcu, care a cumpărat-o de la Constantin Brâncuşi în anul 1911. Şi Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova se alătură campaniei printr-un amplu eveniment care se va desfăşura duminică, 25 septembrie, de la ora 17.00, în Sala „Ion D. Sîrbu”, cu participarea cunoscătorilor operei brâncuşiene, dar şi a unor artişti plastici ce vor dona lucrări personale pentru a fi licitate. Până la jumătatea acestei luni s-au strâns 831.174 de euro în cadrul campaniei de subscripţie publică pentru achiziţionarea operei lui Brâncuşi.

Unul dintre momentele-reper ale lunii septembrie la Naţionalul craiovean este cel dedicat strângerii de fonduri pentru achiziţionarea sculpturii „Cuminţeniei pământului”. «Teatrul Naţional „Marin Sorescu” Craiova înţelege, astfel, să se ralieze eforturilor instituţionale din România, în încercarea de a colecta fonduri pentru achiziţionarea, de către statul român, a sculpturii „Cuminţenia pământului”, de Constantin Brâncuşi», se menţionează într-un comunicat de presă al instituţiei.

Sub genericul „Brâncuşi e acasă la Craiova”, la sfârşitul acestei săptămâni va fi organizat un eveniment artistic, cu participarea cunoscătorilor operei brâncuşiene, dar şi a artiştilor plastici craioveni Lucian Irimescu, Marcel Voinea, Viorel Penişoară-Stegaru, Silviu Bârsanu, Vasile Buz, Cristi Popa şi Rodion Gheorghiţă, care vor dona lucrări personale pentru a fi licitate şi achiziţionate de doritori. Expoziţia şi licitaţia vor fi precedate de o conferinţă despre „Cuminţenia pământului” susţinută de Paul Rezeanu, fost director al Muzeului de Artă Craiova, urmată de un monolog Brâncuşi dintr-un spectacol în pregătire al marelui actor Ilie Gheorghe. Fondurile strânse vor fi donate pentru achiziţionarea sculpturii.

„Cuminţenia pământului” a fost realizată de Constantin Brâncuşi în anul 1907 şi aparţine patrimoniului cultural naţional, în categoria Tezaur. Alături de „Sărutul” şi „Rugăciunea”, marchează cea mai apreciată perioadă de creaţie a artistului. Este emblema „primelor sculpturi moderne din lume”.

Brâncuşi spunea despre operă: „Cuminţenia pământului… A fost încercarea mea de a da de fundul oceanului, cu degetul arătător (încercarea de a atinge vechimea, arhaicul). Căci mi-a fost prea mare spaima când i-am ridicat vălul… Femeia nu trebuie niciodată dezvăluită… Isis trebuie să rămână acoperită sub cel puţin unul din cele şapte văluri ale frumuseţii sale, cel al misterului – care îi oferă şi preţuirea şi nemurirea. Cuminţenia pământului a fost, pentru mine, ceea ce este cu mult mai adânc femeia – dincolo de psihologia dumneavoastră!”.

Până la jumătatea acestei luni s-au adunat 831.174 euro în cadrul campaniei de subscripţie publică pentru achiziţionarea operei lui Constantin Brâncuşi. Suma a fost strânsă prin intermediul tuturor canalelor puse la dispoziţie: 158.253 euro pe site-ul campaniei www.brancusiealmeu.ro; 62.022 euro prin intermediul eMag.ro; 525.617 euro prin transfer bancar în conturile Ministerului Culturii şi 85.282 euro prin SMS. Numărul donaţiilor realizate cu ajutorul unui SMS conţinând cuvântul „Brâncuşi” trimis la numărul 8833 a ajuns la 42.641, iar suma strânsă prin intermediul acestui mod de colectare – la 85.282 de euro.

Există mai multe modalităţi prin care românii pot dona: prin SMS, direct prin intermediul site-ului campaniei, www.brancusiealmeu.ro, prin intermediul celui mai mare retailer online din România, eMag, unde românii pot cumpăra virtual, pe www.emag.ro, „Cuminţenia pământului”, donând astfel în conturile campaniei; virând lei, euro şi dolari, prin transfer bancar sau prin depunere de numerar, în conturile deschise pe numele Ministerului Culturii de către băncile comerciale. Conturile sunt disponibile pe site-ul www.brancusiealmeu.ro.