Victor Boştinaru: „Comisia Europeană a respins ultimul proiect al lui Viktor Orban”

0
97
Victor Boştinaru

Eurodeputatul PSD Victor Boştinaru, coordonatorul Grupului S&D în Comisia pentru Petiţii a Parlamentului European, a salutat, săptămâna aceasta, decizia de respingere a iniţiativei cetăţeneşti „Minority SafePack-one million signatures for diversity in Europe” de către Comisia Europeană.

Conform analizei Comisiei, iniţiativa cetăţenească se află în afara cadrului şi competenţelor Comisiei Europene şi nu există o bază legală prevăzută în Tratatele Uniunii Europene prin care să se înainteze propunerile formulate în iniţiativă. „Această iniţiativă, născută în laboratoarele de la Budapesta şi coordonată din spate de cei mai importanţi lideri FIDESZ, îşi propunea, dincolo de cuvintele frumoase, să reconfigureze politica europeană referitoare la minorităţi în sensul dorit de guvernul lui Viktor Orban şi de radicalii de toate culorile din Ungaria. În analiza sa profundă şi pertinentă, Comisia Europeană a ţinut cont, în mod corect, de legislaţia europeană şi de competenţele statelor membre. În acelaşi timp, Comisia Europeană a fost conştientă că această iniţiativă cetăţenească ar fi urmărit deturnarea campaniei pentru alegerile europene de la problemele reale ale Uniunii, pentru a permite colectarea de voturi prin mişcările naţionaliste sau extremiste. În acelaşi timp, iniţiativa ar fi putut contribui la destabilizarea situaţiei din Europa Centrală şi nu numai”, a precizat eurodeputatul PSD Victor Boştinaru.

Conform prevederilor din Tratat, prin introducerea unei iniţiative cetăţeneşti din partea a cel puţin un milion de cetăţeni europeni, dintr-un număr semnificativ de state membre, se poate solicita Comisiei Europene să prezinte propuneri legislative. În decizia sa anunţată luni, 16 septembrie, Comisia Europeană subliniază faptul că, deşi părţi din iniţiativa cetăţenească depusă ar putea în mod individual să fie sub competenţa executivului comunitar, regulamentele nu permit validarea anumitor părţi dintr-o iniţiativă propusă.

„Ca pro-european şi ca român, adresez mulţumirile mele Comisiei şi îi felicit pe toţi cei care, cu luciditate şi responsabilitate faţă de viitorul Uniunii noastre au contribuit la respingerea acestui ultim proiect al lui Viktor Orban”, a mai spus eurodeputatul Victor Boştinaru.