Profesorul suedez Lars Brink, Doctor Honoris Causa al Universităţii din Craiova

0
331

În Sala Albastră a Universităţii din Craiova va avea loc mâine, 20 septembrie, ora 12.00, festivitatea de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa profesorului Lars Brink de la Chalmers University of Technology (Suedia), membru al Academiei Regale din Suedia şi al Comitetului Nobel pentru Fizică. Manifestarea – la care vor fi prezenţi numeroşi invitaţi din ţară şi din străinătate – face parte din seria evenimentelor derulate în cadrul Conferinţei Internaţionale „Joint meeting in Mathematical Physics and Science Policy”, organizată de Departamentul de Fizică, sub egida Biroului UNESCO din Veneţia.

Lars Brink (foto) s-a născut la 12 noiembrie 1943, la Uddevalla, Suedia, iar din 1994 este profesor de Fizica teoretică a particulelor elementare la Departamentul de Fizică Fundamentală al Universităţii Tehnologică Chalmers, Göteborg, Suedia. Aici a şi susţinut şi promovat, în 1970, examenul de licenţă de profil tehnic în Fizică Teoretică şi tot aici, la 18 decembrie 1973, a primit titlul de doctor în profilul tehnic, specializarea Fizică Teoretică, cu teza intitulată „Studiul Modelelor Duale în Fizica Interacţiilor Tari”, sub îndrumarea ştiinţifică a prof. Jan S. Nilsson, iar la 19 decembrie 1973 i se conferea titlul de docenţă în Fizică matematică.

În 1991 i s-a acordat cea mai importantă distincţie a Academiei Regale Suedeze de Ştiinţe, „Wallmarkska priset”, pentru contribuţiile în domeniul supercorzilor şi teoriilor de tip supergravitaţie, iar din 1997 a devenit membru al Academiei Regale Suedeze de Ştiinţe. Prof. Lars Brink este membru şi al Societăţii Max Planck, al Institutului Albert Einstein de Gravitaţie afiliat Societăţii (din 2004) şi al Societăţii Regale de Arte şi Ştiinţe din Göteborg (din 2005).

În perioada 1991-2008 a fost coordonator al mai multor colaborări ştiinţifice prin proiecte finanţate de Comisia Europeană în domeniul Fizicii teoretice şi tot începând cu 1991 este organizator al mai multor manifestări ştiinţifice internaţionale sub egida Universităţii Johns Hopkins, Baltimore, Maryland, Statele Unite ale Americii. Din 1989 este editor-şef pentru Fizică teoretică al jurnalelor internaţionale de fizică International Journal of Modern Physics A şi Modern Physics Letters A, ca şi referent ştiinţific la numeroase publicaţii internaţionale de fizică teoretică, precum Nuclear Physics, Physics Letters, Physical Review, Physical Review Letters, Physica Scripta ş.a.

15 dintre studenţii doctoranzi înmatriculaţi sub supravegherea sa au obţinut titlul de doctor, iar 5 dintre aceştia sunt profesori în universităţi suedeze.