Ascensorul din parcarea subterană, la ISCIR

0
175

parcareDeşi este funcţională şi a fost deschisă şoferilor de câteva luni, parcarea subterană de la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” mai are încă nevoie de mici ajustări. Primăria Craiova este acum în căutarea unui supraveghetor pentru ascensorul din dotare pe care trebuie să-l avizeze ISCIR.

Parcarea subterană a fost dată în funcţiune la sfârşitul lunii mai, când, fără nici un fel de inaugurare sau tipicul tăiatului de panglică, şoferii au fost lăsaţi să-şi parcheze maşinile în alveolele pe două niveluri de lângă teatru. Autorităţile locale au preferat să nu marcheze în nici un fel terminarea acestei investiţii şi au rezumat marea deschidere oficială la un simplu anunţ. Și anume, că au accesul liber asigurat, ci toate autovehiculele care nu deţin instalaţii GPL şi nu depăşesc o înălţime de 2,1 metri. În ziua respectivă, la primele ore ale dimineţii, primarul Lia Olguţa Vasilescu a făcut o ultimă vizită de inspecţie, după care parcarea subterană a fost deschisă.

Nu se ia în calcul o scădere a taxei de acces

Timp de trei zile, parcarea a fost gratuită, după care Primăria Craiova a impus taxele de acces aprobate prin regulamentul de folosinţă, în principal o taxă de 1 leu pe ora de staţionare şi alte câteva tipuri de abonamente speciale. Multora li s-a părut o taxă prea mare raportat la timpul de care a avea nevoie pentru parcare, motiv pentru care investiţia nou-nouţă nu se umple niciodată cu maşini. Parcarea stă mai mult goală şi acum, iar autorităţile nu pot să-i determine pe şoferi să o folosească, aceştia preferând să parcheze, ca şi înainte, pe trotuare. O eventuală scădere a taxei de acces nu se ia în calcul, deocamdată, invocându-se hotărârea pe care au adoptat-o consilierii municipali.parcare (2)

Un  ascensor electric pentru şase persoane

Parcarea subterană a fost autorizată contra incendiilor, acesta fiind unul dintre motivele pentru care investiţia a mai avut de aşteptat, cu toate că firma de construcţii predase mai demult lucrarea. Un alt detaliu tehnic ce trebuie rezolvat îl reprezintă acum ascensorul cu care este dotată parcarea subterană. În cadrul proiectului a fost achiziţionat şi montat un lift electric pentru maximum şase persoane, cu o greutate maximă de 450 de kilograme, şi prevăzut cu trei staţii. Ascensorul este destinat îndeosebi a fi folosit de persoanele cu handicap, însă municipalitatea caută acum un responsabil cu supravegherea şi verificarea tehnică a instalaţiilor.

Este obligatoriu avizul ISCIR

Autorităţile locale intenţionează să încheie un contract pentru supravegherea ascensorului până la sfârşitul acestui an. În caietul de sarcini, care a fost postat pe site-ul Primăriei Craiova, se spune că supraveghetorul trebuie să ia măsurile necesare şi să se asigure că instalaţia este utilizată în condiţii de siguranţă. De asemenea, acesta trebuie să se asigure că utilizarea ascensorului se face numai de către personalul autorizat, instruit intern pentru acest lucru. Persoana responsabilă cu supravegherea instalaţiilor tehnice trebuie să ţină legătura cu ISCIR, de la care trebuie „să solicite eliberarea avizului obligatoriu de instalare”, după cum se prevede în caietul de sarcini al Primăriei Craiova.parcare 3