Parcul Tineretului, locul care te invită la o stare de bine

0
788

Ireproșabil îngrijit, puțini oameni știu că Parcului Tineretului, cel mai nou parc al Craiovei, nu are o istorie așa de recentă. Destinul său se intersectează cu cel al Parcului „Romanescu”, care rămâne, totuși, bijuteria verde a orașului, plasându-se cu exact 100 de ani în urmă. În preajma anului 1900, nu se vorbea de parc, ci de o pădure care se întindea pe terenurile mlăștinoase ale moșiei Mofleni. Craiova începuse să se ridice ca oraș, dar avea probleme cu salubrizarea, primarul Nicolae Romanescu, care venea după mai multe mandate de consilier comunal, propunându-și să schimbe aerul craiovenilor. Cum? Construind parcuri. Atunci începe planurile actualului Parc „Romanescu”, dar tot atunci se interesează de un alt parc, Parcul Mofleni, care era gata făcut.

În toamna anului 1879, prefectul județului a propus ca o parte din lunca situată pe teritoriul moșiei Mofleni să se transforme în parc. Consiliul a trimis propunerea Ministerului de Finanțe care a încuviințat începerea lucrărilor de curățire, șoseluire și desecare a smârcurilor. Lucrările au pornit imediat și au fost executate prin zilele de prestație care au fost cedate de mai multe comune rurale din vecinătatea Craiovei. În 1882, parcul era gata. Într-o scrisoare datând din acel an a comandantului Corpului I de armată, generalul Angelescu, și adresată primăriei se spune că în parcul Mofleni se cânta muzica Regimentului I Dorobanți, în zilele de duminică și de sărbători, timp de câte două ore și jumătate. Așadar, fosta pădure devenise un frumos parc de agrement.

Primarul Romanescu vrea și Parcul Mofleni

Situația juridică se clarifică la începutul anului 1900. Deși avea pe masă planurile peisagistului francez pentru construcția unui nou parc, primarul Nicolae Romanescu își dorește și Parcul Mofleni. El adresează o cerere Prefecturii Dolj ca acesta să treacă în proprietatea orașului. Concomitent s-a trimis o cerere și ministrului Domeniilor, Nicolae Fleva, acesta fiind rugat să fie de acord cu proiectul de lege prin care se transfera orașului Craiova o suprafață de 50 de hectare din lunca Mofleni. La o lună distanță, pe 22 februarie 1900, ministerul a cedat orașului suprafața solicitată, iar la 21 martie 1900 Primăria Craiova a preluat Parcul Mofleni.

Pădurea din luncă, desecată și salvată în 2009

Ca și Parcul „Romanescu”, fostul Parc Mofleni are, așadar, o istorie de 100 de ani în spate. În timp ce primul a fost un parc artificial, creat de la zero, parcul din luncă a fost, la origini, o pădure redesenată. În timp însă, faima primului a ocultat naturalețea celui de-al doilea și, pe măsură ce Parcul „Romanescu” prindea puteri și devenea cu adevărat o minune verde, fosta luncă se stingea. Lăsată în voia sorții, pădurea și-a intrat din nou în rol, copacii crescând la întâmplare. Solul mlăștinos și-a scos și el colții și pâlcuri din parc au început să se usuce. Parcul a fost salvat în 2009, când petecul de pădure a fost desecat și sistematizat. S-au desenat alei și s-a mobilat locul cu terenuri de joacă și de sport, primarul Antonie Solomon punându-i și numele de Parcul Tineretului.

Parcul își păstrează ținuta

Cei care vizitează acum parcul din fosta pădure a Mofleniului au o surpriză extrem de plăcută. Cu excepția platformei de la intrare care începe să fie invadată de buruieni, oaza de verdeață emană multă liniște și te invită la odihnă. Aleile ce strâng ca într-un buchet tot parcul nu și-au ciobit asfaltul, șerpuind laolaltă cu straturile subțiri de flori portocalii și albastre. La orele dimineții, parcul nu este deloc populat și se simte puternic aerul curat care este filtrat prin plămânii verzi ai frunzelor. O adevărată încântare sunt copacii falnici ale căror trunchiuri drepte par sculptate în ceară. Puținii vizitatori se odihnesc pe bănci și contemplă liniștiți tot acest spectacol al naturii. De departe se aude bâzâitul mașinii de tuns și, la scurt timp, inundă mirosul de iarbă cosită. Oamenii se simt bine aici și pentru faptul că Parcul Tineretului este un loc îngrijit.

Terenurile de sport, un magnet pentru tineri

Spre seară însă parcul se animă. Terenurile de sport sunt așa de pline, ni se spune, că a fost nevoie să se introducă o taxă de închiriere pentru a intra mai mulți pe arena de joc. Pentru terenul de mini-golf se închiriază crose și mingi, iar la terenul de tenis trebuie să vii cu rachetele de acasă. Alături sunt și terenuri pentru baschet și fotbal cu piciorul. Tot acolo sunt platformele arcuite pentru role. Parcul Tineretului se închide la ora 22.00, când nici un teren de sport nu mai poate fi folosit. Cum cei mai mulți pasionați de sport vin după-amiază, de la ora 18.00, tarifele pentru terenul de fotbal sunt 75 de lei pe oră, pentru terenul de tenis – 15 lei pe oră, pentru terenul de mini-golf – 7,5 lei pe oră.