Examene peste examene

0
381

A început, de luni, 17 august, sesiunea de toamnă a Bacalaureatului. Au trecut primele două zile de examen şi, din fericire, până aseară, nu au fost înregistrate evenimente ieşite din comun, întregul proces desfăşurându-se în regulă. Dar, am amintit şi zilele trecute, nu numai „BAC-ul” este pe agenda Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, ci şi alte activităţi, cu adresabilitate elevilor.

A început BAC-ul, au continuat emoţiile. După primele două zile de examen – Competenţe lingvistice în Limba română şi într-o Limbă de circulaţie internaţională – nu sunt probleme dificile, cel puţin până aseară. „Nu am înregistrat niciun eveniment, dar centralizarea nu o putem face decât după finalizarea examinării orale a competenţelor lingvistice. Până acum, este foarte bine. Însă nu trebuie să uităm că nu numai examenul de „maturitate” este în aceste zile, ci şi alte evenimente sunt în plină desfăşurare”, a precizat prof. Nicuşor Cotescu, inspector general adjunct al ISJ Dolj şi preşedinte al Comisiei Judeţene de Bacalaureat şi al Comisiei Judeţene de Admitere în învăţământul liceal şi profesional de stat.

Şi la „profesional”, şi la liceu

Cele la care se referă Nicuşor Cotescu sunt etapa a II-a de admitere în învăţământul profesional de stat şi cea de a III-a în cel liceal. „Dacă vorbim de învăţământul profesional, cred că suntem pe un trend ascendent. Avem, deja, câteva zeci de elevi în plus înscrişi în această formă de învăţământ, comparativ cu anul precedent, şi, după ce se vor finaliza corigenţele, în perioada 17-20 august, sperăm ca acei copii, care îşi vor finaliza situaţia şcolară, să se îndrepte spre învăţământul profesional. Primii care ar trebui să înţeleagă situaţia sunt părinţii. Este, până la urmă, vorba de orientare, deoarece piaţa muncii s-a diversificat şi este necesar să ţină cont de capacităţile copilului. Este nevoie şi de meseriaşi, iar, bine îndrumaţi, elevii pot învăţa o meserie, cu atât mai mult cu cât, în şcolile profesionale de stat, cursanţii primesc şi o bursă – 200 de lei/lună – bani pe care îi pot folosi cum cred de cuviinţă. În prezent, au rămas 635 de locuri, din cele peste 1.300 aprobate, libere”, a mai spus Nicuşor Cotescu. În ceea ce priveşte cea de-a III-a etapă a admiterii la liceu, inspectorul general adj. Nicuşor Cotescu a completat: „Avem în prezent, 290 de locuri disponibile în învăţământul liceal de stat – 25 la „vocaţional”, 178 la „seral” şi 66 la „frecvenţă redusă”. Practic, cea de-a III-a etapă se va desfăşura începând cu 31 august, când elevii vor fi repartizaţi, de această dată, necomputerizat, pe locurile rămase libere. Este vorba de cei care nu au participat la etapele anterioare, care ori şi-au depus numai cererea, fără dosar, ori, din varii motive nu au ţinut cont de repartizare. Locurile repartizate şi neocupate au rămas vacante. Oricum, este o vară lungă.