În mijlocul verii, craiovenii nu se pot plânge că nu au de unde alege legume şi fructe proaspete. Piaţa Centrală are acum, în mijlocul lui august, tarabele pline cu de toate, şi încă marfă de cea mai bună calitate. Începând cu pepenii zemoşi şi strugurii parfumaţi şi terminând cu vinetele sau verdeaţa pentru ciorbă, clienţii sunt tentaţi cu preţuri accesibile pentru toate buzunarele, iar o vizită printre tarabe nu se poate încheia altfel decât cu sacoşele pline.
Piaţa Centrală este, pe drept cuvânt, o adevărată grădină în aer liber. Mai ales acum când vara a copt mai toate legumele şi fructele, tarabele sunt pline-ochi şi forfota este pe măsură. Ieri, fiind o zi de duminică, aglomeraţia a început încă de dimineaţă când gospodinele s-au grăbit să-şi aleagă cele mai proaspete legume pentru pregătirea mesei de prânz. „Tot Piaţa Mare rămâne cea mai bună piaţă din oraş. Vin din Valea Roşie pentru că aici găseşti cam tot ce îţi trebuie şi la nişte preţuri destul de bune faţă de piaţa de la noi din cartier. Dacă te duci cu 50 de lei, nu iei mare lucru, iar legumele nu sunt aşa de mari şi de frumoase ca aici. Vreau să cumpăr vinete, ardei şi varză, dar cred că o să îmi depăşesc lista cu care am venit de acasă”, ne-a spus o doamnă care tocmai intra în hala de legume din Piaţa Centrală.
Roşii pe alese
Spusele femeii ni s-au confirmat imediat. De cum am intrat în hala de legume, ne-au atras atenţia tarabele pline cu roşii, vinete, cartofi, ceapă şi varză. Încercând să vedem care sunt mai frumoase, a fost greu de ales: mai peste tot, grămezile cu zarzavaturi erau la fel de atrăgătoare, ceea ce îi puneau la grea încercare pe clienţi. Cele mai căutate erau, totuşi, roşiile care acum sunt cumpărate pentru prepararea bulionului şi a celorlalte conserve. Pe mai toate mesele, tomatele se vindeau cu 2 lei pe kilogram, iar cele mai mari şi mai gustoase, de grădină, cu 3 lei pe kilogram. ”Avem roşii pentru toate gusturile şi buzunarele … Merge bine vânzarea fiindcă oricine vine în piaţă nu pleacă fară 2-3 kilograme de roşii, să fie acolo pentru salată. Dacă nu le mănâncă acum, când sunt dulci şi proaspete, atunci când? Noi ştim ce vindem, am avut grijă de ele de când le-am pus în pământ şi până s-au făcut aşa cum le vedeţi”, este de părere un comerciant care îşi îmbie clienţii cu o grămadă uriaşă de roşii lunguieţe.
Un munte de vinete
La fel de impresionantă era şi o tarabă pe care trona un munte de vinete. Legumele erau parcă făcute după tipar, toate de aceeaşi mărime. Pentru că arătau aşa de bine, erau pur şi simplu irezistibile pentru cumpărătorii care se opreau imediat şi întrebau cât este preţul. „Nu le dăm scump deloc, doar 1,5 lei pe kilogram, dar uitaţi ce mari şi frumoase sunt … Trebuie să cumpăraţi ca să vă convingeţi că sunt cele mai bune vinete din piaţă”, ne-a spus comercianta care tocmai terminase de încărcase un sac cu vinete pentru o doamnă care, cel mai probabil, avea de gând să le coacă pentru zacuscă. Vinetele erau aduse tocmai de la Grădinari, din judeţul Vâlcea, fiind culese din grădinile localnicilor renumiţi în toată ţara pentru vinetele pe care le produc. Şi la celelalte tarabe se vindeau vinete, la un preţ şi mai mic de 1 leu pe kilogram, dar parcă nu erau aşa de frumoase ca acestea.
Comercianţii sunt nemulţumiţi de preţuri
Calitatea legumelor şi preţurile rezonabile erau bune pentru cumpărători însă îi nemulţumeau pe mulţi dintre comercianţi. La o tarabă de la intrarea în piaţă, am găsit-o pe Maria Preda, o femeie în vârstă de 72 de ani, din Işalniţa care venise la piaţă cu roşii, dovlecei şi alte legume de sezon. Se plângea că le vinde la preţuri mici faţă de muncă pe care o face în grădină. ”Legumele sunt la fel de ieftine ca anul trecut. Ce să faci, nu are lumea bani …Sincer să vă spun a fost mai bine anul trecut. Păi, au fost şi ani în care ceream 5-6 lei pe kilogram, acum luăm 2, maxim 3 lei pe kilogram. Vai de lună şi de stele, muncim de pomană pentru că nu scoatem mai nimic. Dădui de dimineaţă 18 lei pe ăştia două mese pe care le am şi până acum (n.r. – era ora prânzului) scosei 20 de lei din vânzare. Nici măcar banii de transport”, spunea femeia. Bătrâna obişnuieşte să vină, de câţiva ani, numai în Piaţa Centrală din Craiova care i se pare mai avantajoasă pentru că este mai apropiată de localitatea ei.
Prunele de la Bratovoieşti se vând cu 1,5 lei pe kilogram
La fel de bine s-au făcut şi fructele anul acesta. Piaţa Centrală este plină acum de prune şi struguri de masă pe care îi găseşti mai peste tot. Strugurii româneşti, albi sau roşii, se vindeau cu 3 lei pe kilogram, iar cei soiurile mari, de masă, cu 4 lei. Prunele de vară, cu miezul dulce şi zemos, erau mai ieftine, 1,5 lei pe kilogram. „Oricât ar fi ele de frumoase – că vedeţi cum arată – vânzarea nu prea ne merge. Mai mult le aruncăm, deşi ele sunt ieftine şi foarte dulci. Eu le dau pe încercate, poate omul să vină şi să guste ca să se convingă cât sunt de dulci. Deşi sunt bune şi de compot şi pentru gem, majoritatea cumpără puţine, doar aşa pentru mâncare”, ne-a spus un comerciant care luase prunele de la o fermă din Bratovoieşti. Fructele lui erau aşezate în lădiţe şi toate prunele erau mari şi lunguieţe, un soi foarte bun care creşte şi în livezile din Dolj.
Lubeniţele, la sfârşit de sezon
Foarte căutaţi acum, dar cam pe sfârşit de sezon, sunt pepenii. În Piaţa Centrală însă mai sunt doar câţiva comercianţi care le oferă cumpărătorilor mult dorita lubeniţă. Mirel Popa este din Dăbuleni şi crede că anul acesta nu a fost tocmai bun pentru pepeni, deşi mulţi dintre cultivatori s-au lăudat cu producţii-record. ”Nu suntem pe minus, dar nici pe plus. Am făcut atâţia bani încât să putem să o luăm de la capăt la anul. Diferenţa mare de temperatură atunci când le-am plantat a stricat totul, noaptea erau 9 grade Celsius când lubeniţa ar fi trebuit să stea la cel puţin 12 grade Celsius şi multe dintre fructe nu au mai crescut. Personal, nu am scos nici măcar 30 de tone la hectar”. Omul le vindea la preţul de 0,8 lei, foarte ieftin spunea el, pentru că, între timp, au apărut şi alte fructe pe piaţă, cum sunt strugurii şi prunele care le iau faţa lubeniţelor.
LAURA MOŢÎRLICHE şi RADU ILICEANU