Loc de verdeaţă a mai rămas doar în Craiova Nord

1
1979

Primăria Craiova ia la puricat contractele de concesiune pentru locurile de veci din cele patru cimitire ale oraşului. Cei care au uitat să-şi achite taxele de întreţinere în ultimii trei ani sau, mai grav, şi-au rărit definitiv vizitele la mormintele celor dragi riscă să piardă monumentele funerare. Municipalitatea a pornit această ofensivă după ce a constatat că nu mai face faţă cererilor de morminte, cât de curând fiind pusă în situaţia de a nu mai deţine nici un metru pătrat pentru odihnă veşnică.

Autorităţile locale au ajuns la concluzia că toate cimitirele din Craiova sunt ocupate, dar tot mai puţini deţinători de locuri de veci vin la casierie ca să-şi plătească taxele de întreţinere. Potrivit directorului RAADPFL Craiova, Ion Petre, aproximativ 30% din titularii contractelor de concesiune figurează cu restanţe. «Cei mai mulţi vin la noi când au câte un necaz şi solicită de urgenţă un loc de veci. De regulă, oamenii sunt necăjiţi, copleşiţi de probleme şi nu vrem să îi mai punem şi noi pe drumuri, oferindu-le de fiecare dată câte un loc din rezerva de morminte pe care o avem. Problema e că după ce omul îşi rezolvă situaţia, îşi aşează mortul în groapă, nu mai dă pe la cimitir, ca să nu mai spunem pe la casieria noastră pentru a-şi plăti taxa de întreţinere», spune Ion Petre.

Au luat avionul şi-au zburat

Potrivit directorului RAADPFL Craiova, sunt foarte multe cazuri în care locurile de veci sunt concesionate pe perioadă maximă, de 49 de ani, de către copii pentru părinţii decedaţi. După înmormântare, aceştia pleacă în străinătate şi nu mai dau cu anii pe la cimitire. «Fiecare administrator de cimitir cunoaşte foarte bine situaţia din perimetrul său de activitate. De pildă, în cimitirul Sineasca, ca şi în Ungureni, sunt multe locuri de veci în care au fost făcute înmormântări de dată recentă, dar care au totuşi un aspect părăsit. De obicei, dacă ne uităm în evidenţele contabile, constatăm că titularul unui astfel de mormânt nu a mai achitat nici taxa de întreţinere», mai spune Ion Petre. La polul opus, există categoria concesionarilor care se află încă în viaţă, aceştia constituindu-se în tabăra celor care sunt cu taxele la zi.

Mormintele abandonate, comori pe timp de criză

Există şi o a treia categorie, ce-i drept mai rară, a contractelor de concesiune care au fost încheiate la o dată înaintată şi acum au expirat. «În regulamentul nostru se precizează că dreptul de folosinţă asupra locurilor de înhumare încetează la expirarea termenului de concesionare. După expirarea acestui termen, titularul pierde dreptul de concesionare asupra locurilor de înhumare respective şi acestea intră în circuitul de repartizare a locurilor libere», a precizat Ion Petre, directorul RAADPFL Craiova. La fel de adevărat este şi faptul că foarte puţine locuri de veci se află în această situaţie. De obicei, mormintele de acest gen sunt punctate de urmaşi sau, dacă aceştia lipsesc, sunt vânate de speculanţi, mormintele abandonate fiind o adevărată comoară pe piaţa  neagră, cunoscut fiind faptul că în marile cimitire ale Craiovei nu se mai poate pătrunde decât prin cumpărarea de morminte folosite.

Autorităţile locală sapă la 3.000 de locuri de veci

Ca să nu piardă locurile de veci pe care le au concesionate în cimitirele Ungureni, Sineasca, Craiova Nord şi Dorobănţia, persoanele trebuie să plătească taxe între 120 şi 260 de lei, în funcţie de tipul de monument funerar. Autorităţile locale susţin că din bugetul care se va colecta vor amenaja extinderea cimitirului Ungureni, care e programată să se facă pe locul fostelor sere ale RAADPFL Craiova. «Lărgirea cimitirului se face înspre partea de nord, unde se vor câştiga 3.000 de locuri de veci. Sunt bani alocaţi la bugetul local pentru această lucrare, dar, pe viitor, ne-ar ajuta foarte mult şi sumele care se vor strânge din taxele de întreţinere. Odată trasată anexa la cimitir, sunt necesare fonduri pentru iluminarea cimitirului, paza şi curăţirea periodică», a mai spus Ion Petre. În plus, proiectul cuprinde amenajarea unei capele în interiorul cimitirului.

Se moare tot mai mult şi mai repede

Partea proastă este că nici cu această extindere nu se rezolvă problema locurilor de veci din Craiova. Potrivit autorităţilor, cele 3.000 de morminte vor fi concesionate în cel mult trei ani, timp în care trebuie să se găsească alte soluţii fie pentru lărgirea actualelor cimitire, fie prin amenajarea altora. Primăria Craiova a reuşit, în urmă cu doi, să realizeze extinderea cimitirului Craiova Nord pe locul unor terenuri private, care au fost achiziţionate cu bani de la buget. Cel mai mare cimitir, Sineasca, rămâne, totuşi, singurul cimitir cu titlu închis, care va fi păstrat astfel din cauză că nu există nici o posibilitate de extindere. Cât priveşte ultima variantă, autorităţile locale au recunoscut că nu vor ajunge prea curând la amenajarea integrală a unui cimitir.

 

1 COMENTARIU

  1. Incepand cu anul 2009,de la caseria cimitirului Ungureni mi s-a comunicat ca nu se mai achita taxa de intretinere.Si in acest an mi s-a spus acelasi lucru,deci care este adevarul?
    Cu stima,
    Elvira Marinescu

Comments are closed.