Bursa locurilor de muncă, la Penitenciarul Craiova

0
487

Penitenciarul Craiova a fost, ieri, gazda unui eveniment mai puţin obişnuit pentru o închisoare: o bursă a locurilor de muncă ce s-a desfăşurat chiar în spatele gratiilor. Deţinuţii au avut ocazia să discute deschis cu angajatorii despre şansele pe care le au să obţină o slujbă după eliberare. Destul de mici, dacă este să judecăm după numărul mic al firmelor care au răspuns afirmativ la invitaţia penitenciarului.

Cei câţiva angajatori prezenţi, ieri, la întâlnirea cu deţinuţii le-au făcut cunoscută acestora oferta: locuri de muncă în construcţii, dar şi în întreţinerea şi înfiinţarea de spaţii verzi. Cam puţin, dacă este să ţinem cont că pe parcursul executării pedepsei privative de libertate unii dintre puşcăriaşi au obţinut calificări în meserii precum cea de brutar, patiser, cizmar ori tipograf. Deţinuţii care doresc cu adevărat să-şi schimbe viaţa, unii dintre ei aflaţi la doar câteva luni de libertate, s-ar mulţumi însă cu orice, doar să nu se mai întoarcă în spatele gratiilor.

Este, de altfel, şi dorinţa reprezentanţilor Penitenciarului Craiova, care, prin intermediul acestei acţiuni, şi-au propus să atragă atenţia comunităţii locale şi asupra problemelor pe care foştii deţinuţi le întâmpină din momentul în care ies pe poarta închisorii. În continuare, există o reticenţă a angajatorilor faţă de cei care au fost închişi, iar lipsa unui loc de muncă este de cele mai multe ori motivul care determină recidiva. „Bursa locurilor de muncă este o acţiune prin care ne propunem să ridicăm o punte de legătură între angajatori şi deţinuţi. Aici încercăm pe cât posibil să-i ajutăm să se integreze după liberare. Îi învăţăm cum să solicite un loc de muncă sau să-şi întocmească un CV. Cel mai important este însă faptul că mulţi dintre ei au învăţat chiar aici meserii. Cu toate acestea, când ajung în libertate devine o problemă reintegrarea acestora”, a declarat comisar Adrian Becheanu, directorul Penitenciarului Craiova.

Fost deţinut, printre angajatori

Surpriza a făcut ca unul dintre angajatori să fie chiar un fost deţinut, şi încă unul recidivist, care a intrat la închisoare de nu mai puţin de şapte ori. S-a hotărât însă să pună capăt furturilor şi tâlhăriilor care i-au adus numai necazuri şi de 12 ani şi jumătate conduce o afacere. Acum încearcă pe cât posibil să-i ajute pe cei ce ies de pe porţile închisorii să-şi găsească un loc de muncă. Omul spune că de multe ori oferă nu doar o slujbă, ci şi prietenia sa. Îi ajută aşa cum poate pe cei aflaţi la nevoie, pentru că în urmă cu mulţi ani şi el a trecut prin asta. „Sunt un fost deţinut. Între timp mi-am deschis o afacere, iar acum încerc să dau o mână de ajutor celor care ies din închisoare. Este foarte greu să-ţi găseşti ceva de lucru. Eu am trecut prin asta. Încerc să-i ajut nu doar cu un loc de muncă, ci şi cu sfaturi. De multe ori le-am oferit cazare, am mers cu ei să-şi găsească  o slujbă”, a mărturisit Dan Chiruţă, unul dintre angajatorii care, ieri, au fost prezenţi la Penitenciarul Craiova.

Speranţe din spatele gratiilor

La rândul lor, deţinuţii s-au arătat foarte interesaţi de ideea de a obţine o slujbă încă înainte de a părăsi închisoarea. Chiar dacă unii dintre ei au petrecut ani buni în spatele gratiilor, acum privesc cu optimism şansa de a începe o nouă viaţă. Dumitru Pandele a petrecut în spatele gratiilor nu mai puţin de 13 ani. Peste cinci luni se va libera. Nu ştie ce îl aşteaptă afară, dar speră că îşi va găsi cât mai repede o slujbă care să-l ajute să se întreţină. „Sper ca de la această bursă a locurilor de muncă să pot obţine informaţiile care mă interesează. Poate voi găsi ceva şi, peste cinci luni, când mă eliberez, o să am de muncă. Faptul că ai fost la închisoare îi determină pe mulţi să nu te angajeze”, crede Dumitru Pandele.

După atâţia ani petrecuţi în închisoare, mulţi dintre deţinuţi nutresc aceleaşi speranţe. „E un lucru puţin obişnuit o astfel de bursă a locurilor de muncă în penitenciar. Pe mulţi îi ajută să facă primul pas. Şansele depind în mare parte de ei, dar şi de societate. Eu sunt optimist. În principiu, aş munci orice, dar sunt calificat în proiecţie video şi cizmărie”, a spus Marius Pampu, închis la Penitenciarul Craiova.

Programul educaţional „Implicarea angajatorilor în mediul penitenciar”, în cadrul căruia a fost organizat evenimentul de ieri, se adresează persoanelor custodiate de Penitenciarul Craiova şi face parte dintr-o gamă largă de activităţi derulate pentru promovarea unor măsuri active de reintegrare socială după punerea în libertate.