Începe Festivalul „Adrian Păunescu”

0
732
În perioada 19-21 iulie 2019 se desfășoară cea de-a VII-a ediție a Festivalului Internațional „Adrian Păunescu”, la Craiova – localitate de care se leagă o parte importantă a vieții, educației, activității și implicării publice a poetului, și în comuna doljeană Bârca – acolo unde acesta și-a petrecut cea mai mare parte a copilăriei. Se continuă, astfel, o tradiție începută în anul 2013, prin implicarea Fundației Culturale „Iubirea” și parteneriatul cu Primăria și Consiliul Local Municipal Craiova. Deschiderea oficială a festivalului are loc astăzi, ora 16.00, cu un simpozion găzduit de Biblioteca Județeană. Programul va continua mâine – când se împlinesc 76 de ani de la nașterea poetului – cu spectacolul extraordinar „Cenaclul Flacăra” la Teatrul de Vară din Parcul „Nicolae Romanescu” și se va încheia duminică, după un recital de muzică și poezie la Casa de Cultură „Adrian Păunescu” din Bârca și un spectacol la Teatrul Național Craiova, cu participarea extraordinară a scriitorului Dinu Săraru și a actorului Florin Piersic. Intrarea este liberă la toate evenimentele.
Adrian Păunescu s-a născut în Basarabia, la 20 iulie 1943, dar și-a petrecut cea mai mare parte a copilăriri în Bârca, județul Dolj, iar o parte din studii a urmat-o în Craiova. Este cunoscut îndeosebi ca poet – debutând în 1960 și fiind unul dintre cei mai prolifici autori români contemporani – și ca organizator al Cenaclului Flacăra, înființat în anul 1973, adevărat fenomen de masă, întrunire muzical-culturală desfășurată periodic până în anul 1985, de regulă în marile orașe ale țării, unde artiștii promovați de poet își prezentau lucrările muzicale și literare. A dedicat Craiovei și Olteniei câteva lucrări, între care imnul sportiv „Cântec pentru Oltenia” („Oltenia – eterna Terra Nova”), cartea de publicistică, reportaj și jurnal „De la Bârca la Viena și înapoi”, poemul și cântecul „Stelele Sudului”, poeziile „Casa bătrânească”, „Baladă pentru Amza Pellea”, „Scrisoare către Ilie Balaci”, „Imn pentru Dăbuleni”, „Toamnă la Craiova” ș.a. S-a stins din viață la 5 noiembrie 2010, în București.
Deschidere oficială și expoziție de carte, la Biblioteca Județeană
Festivalului Internațional „Adrian Păunescu”, care îi este dedicat, se deschide la Craiova astăzi, cu simpozionul literar „Adrian Păunescu – un om pe niște scări” și microrecitalul susținut de Raul Cârstea, care au loc, de la ora 16.00, la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”. De asemenea, instituția va găzdui expoziția selectivă de carte «Adrian Păunescu în colecțiile Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”». Dintre titlurile expuse: „Cartea cărţilor de poezie” (București, Editura Păunescu, 1999); „Măştile însângerate: Proze scurte din perioada 1969-2001” (București, Editura Păunescu, 2001); Repetabila povară: poezii” (Prefaţă de Eugen Simion, Bucureşti, Editura Curtea Veche Publishing, 2010); „Lumea ca lume”, Craiova, Editura „Scrisul Românesc”, 1973); „Meserie mizerabilă sufletul: Poezii noi” (București, Editura Păunescu, 2000). Expoziția poate fi vizitată în Salonul Expozițional până miercuri, 31 iulie a.c. inclusiv. În semn de omagiu, una dintre sălile bibliotecii poartă numele poetului, din noiembrie 2010.
„Cenaclul Flacăra”, cu unii dintre cei mai îndrăgiți folkiști ai momentului
Programul va continua sâmbătă, 20 iulie, cu Concursul Național de Muzică Folk, ediția a II-a, care se va desfășura, de la ora 12.00, la Casa de Cultură a Studenților. Începând cu ora 19.00, craiovenii sunt așteptați la Teatrul de Vară din Parcul „Nicolae Romanescu” la extraordinarul spectacol „Cenaclul Flacăra”. Participă Cristi Minculescu, Victor Socaciu, Mircea Baniciu, Magda Puskas, Mădălina Amon și Generația Folk, George Nicolescu, Arpad Domokos, Cristian Buică, Dinu Olărașu, Walter Ghicolescu, Vali Moldovan, Andrei Păunescu și trupa „Totuși” (Rareș Suciu – bass, Ionel Tănase – tobe), Vasile Șeicaru, Mircea Vintilă, Ducu Bertzi.
Scriitorul Dinu Săraru și actorul Florin Piersic, așteptați, duminică, la Craiova
Duminică, în ultima zi a festivalului, programul de activități se mută la Casa de Cultură „Adrian Păunescu” din comuna Bârca. La ora 11.00, sub genericul „Rămân acasă”, vor avea loc alocuțiuni la bustul poetului și un spectacol de muzică și poezie. Teatrul Național „Marin Sorescu” va găzdui apoi, de la ora 19.00, spectacolul „Cetate fără artă”, cu participarea extraordinară a scriitorului Dinu Săraru și a actorului Florin Piersic, urmat de un microrecital susținut de Doru Stănculescu și de festivitatea de premiere a concursului de poezie și concursului de muzică folk. Potrivit organizatorilor, pentru acest eveniment intrarea se face pe bază de invitații (gratuite), care pot fi ridicate până astăzi, inclusiv, de la punctul de distribuire special amenajat lângă cilindrul din Piața „Frații Buzești” (Centrul Istoric), între orele 17.00-20.00, în limita locurilor disponibile.