România s-a mai împrumutat de 1 miliard de euro

0
151

baniRomânia a semnat, ieri, 18 iulie 2017, la Luxemburg Contractul cadru de finanţare cu Banca Europeană de Investiţii (BEI) în valoare de un miliard de euro. Banii vor fi utilizaţi pentru a acoperi cofinanţarea statului pentru proiectele de transport din cadrul POIM. Din partea României contractul cadru a fost semnat de Ionuţ Mişa, ministrul Finanţelor Publice, iar din partea BEI de Andrew McDowell, Vicepreşedinte.

Împrumutul contractat de la BEI va acoperi contribuţia bugetului de stat, care cofinanţează proiecte prioritare de transport, din cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020. Investiţiile vor beneficia de fonduri nerambursabile din partea Uniunii Europene şi se vor concentra pe promovarea unui transport sustenabil şi pe eliminarea blocajelor din reţeaua infrastructurii de transport. Se va pune accentul pe sistemele de transport multimodal şi pe reducerea impactului transportului asupra mediului. România are calitatea de împrumutat şi este reprezentată de Ministerul Finanţelor Publice, iar promotorul este Ministerul Transporturilor. Beneficiarii proiectelor sunt autorităţile şi societăţile române relevante care implementează proiectele incluse în axele 1 şi 2 din POIM, se arată într+un comunicat al Ministerului Finanţelor.

Împrumutul este acordat pe o perioadă de până la 25 de ani, din care o perioadă de graţie de până la şapte ani, fiecare tragere fiind considerată un împrumut de sine stătător, cu propria sa maturitate şi perioadă de graţie. Dobânda poate fi fixă sau variabilă, stabilită de comun acord cu BEI şi nu se va percepe decât în cazul în care se efectuează trageri din împrumut. Rambursarea fiecărei trageri poate fi efectuată în una sau mai multe tranşe.