Niciun militar rănit la scufundarea unui transport amfibiu TAB-77 petrecută pe 15 iulie a.c.

0
175

tab 1În cadrul secvenţelor de instruire ale exerciţiului “ARGEDAVA SABER 17”, desfăşurat pe malul drept al braţului Borcea, în zona localităţii Borduşani, în data de 15 iulie, pe timpul exersării procedurilor de traversare a cursului de apă, echipajul unui transportor amfibiu blindat TAB-77 a raportat infiltrarea apei în interiorul transportorului.

Evenimentul face parte din gama de situaţii tactice luate în calcul de planificatorii exerciţiului. Echipajul transportorului şi forţele de sprijin special destinate pentru această situaţie au pus în aplicare procedurile de salvare şi evacuare a personalului, care au funcţionat conform standardelor şi baremelor stabilite. Niciun militar nu a fost rănit pe timpul acestor operaţiuni.

Evacuarea transportorului amfibiu blindat TAB-77 nu a fost posibilă pe loc, cu echipamentele standard din dotarea unităţii, ca urmare a caracteristicilor cursului de apă din zona respectivă. Operaţiunea de scoatere a mijlocului tactic scufundat va fi realizată ulterior, cu ajutorul unor utilaje furnizate de un operator specializat civil, în cooperare cu structuri din M.Ap.N.

În tot acest timp, navigaţia pe braţul Borcea s-a desfăşurat în siguranţă, locul de scufundare fiind balizat conform procedurilor, iar căpitania portului Feteşti a fost informată.