Dezbatere privind viitorul Europei

0
377

Dezbaterea privind viitorul Europei, concentrată în jurul Cărţii Albe, document lansat în urmă cu doar patru luni de zile, capătă dinamism, iar în final se estimează că vor fi implicate în acest demers peste 30 de milioane de persoane.

Comisia_EuropeanaPeste 270.000 de persoane au fost prezente la cele peste 1750 de evenimente, organizate sau sprijinite de către Comisia Europeană din martie, când a fost lansată Cartea Albă, şi până în iunie. Acestora li s-au alăturat mulţi alţi participanţi online. Este încurajator să văd atât de mulţi oameni care se implică în dezbaterea privind viitorul Uniunii Europene, lansată de Comisie la 1 martie 2017 odată cu publicarea Cărţii albe pe această temă. Am văzut că un număr mare de cetăţeni şi-au exprimat deja punctul de vedere şi că există un puternic impuls pozitiv pentru viitor. Viziunea mea o voi prezenta în septembrie, dar, în realitate, cetăţenii vor fi artizanii viitorului Europei. Pentru că ei sunt cei care scriu manualele de istorie de mâine. Continuaţi, aşadar, să vă implicaţi şi să vă faceţi auzită vocea!”, a subliniat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Cartea alba…

         Cetăţenii sunt invitaţi să îşi exprime în continuare punctul de vedere, pe pagina online dedicată, în special înainte de 13 septembrie 2017. La această dată preşedintele Juncker va susţine discursul anual privind starea Uniunii Europene, în care îşi va prezenta viziunea privind viitorul Europei. La 1 martie 2017, Comisia a lansat, odată cu Cartea albă privind viitorul Europei, o dezbatere paneuropeană în urma căreia atât cetăţenii, cât şi liderii vor putea contura viziunea asupra UE cu 27 de membri. Cartea albă prezintă cinci scenarii pentru evoluţia Uniunii până în 2025. Acestea acoperă o serie de posibilităţi cu rezultate diferite în funcţie de domeniul de politică avut în vedere. Scenariile nu se exclud reciproc şi nici nu sunt exhaustive. Comisia a prezentat, de asemenea, o serie de documente de reflecţie privind aspecte-cheie pentru Europa. Aceste idei vor fi dezvoltate în discursul preşedintelui Juncker, din septembrie 2017, înainte să fie  trase primele concluzii cu ocazia Consiliului European din decembrie 2017. Astfel, în vederea alegerilor parlamentare din iunie 2019, statele membre vor putea decide calea de urmat pentru următoarii ani.