„Filantropia”, dotat cu cel mai bun soft pentru pacienţi din ţară

0
868

La momentul actual, Spitalul Clinic Municipal „Filantropia” este unul din cele două spitale din ţară care dispun de cel mai bun sistem informatic pentru prelucrarea datelor pacienţilor. Reţeaua costă aproape 20 de milioane de lei, fonduri europene care vor veni prin intermediul unui proiect de finanţare câştigat de conducerea acestui spital. Pacienţii vor simţi în scurt timp şi primele avantaje: nu vor mai aştepta cu orele până le vor fi înregistrate datele personale, iar medicul va avea la dispoziţie mai mult timp pentru a-i consulta. 

Până acum, Spitalul „Filantropia” dispunea de aplicaţii informatice separate, unele pentru pacienţi şi altele pentru gestiunea economico-financiară a unităţii. Echipamentele erau achiziţionate de la distribuitori diferiţi şi nu puteau să fie folosite împreună, ceea ce făcea dificilă gestionarea tuturor informaţiilor din spital. „Proiectul e-sănătate a fost iniţiat de colegii noştri, domnul doctor Bogdan Ungureanu şi doamna doctor Guriţă, iar mie îmi revine meritul de a-l implementa şi de a-l finaliza în termen eficient. El se bazează pe extinderea şi modernizarea, achiziţionarea de tehnologii şi echipamente noi, licenţe şi aplicaţii de software necesare punerii în funcţiune a soluţiei informatice integrate prin intermediul căruia putem să administrăm dosarul medical electronic al pacientului”, a prezentat proiectul Alice Gavrilă, managerul Spitalului Clinic Municipal „Filantropia”.

Bani pentru modernizarea a două secţii pentru copii

Primarul Lia Olguţa Vasilescu a participat la lansarea acestui proiect şi a ţinut să îi asigure pe medicii de la „Filantropia” că vor fi sprijiniţi cu fonduri de la Primăria Craiova. Primii bani vor ajunge la două secţii de copii, care vor fi refăcute în totalitate. „Felicit echipa care a lucrat la acest proiect. Orice ban atras de la UE este un ban care ajută inclusiv bugetul local să fie descongestionat. Asta înseamnă că orice ban care este investit de la UE ajută bugetul local, în sensul că putem să luăm banii respectivi şi să-i alocăm pe cu totul alte capitole, aşa cum se va întâmpla acum. Era obligatoriu, prin lege, să facem noi de la bugetul local, dar înseamnă că ne-aţi scutit de această sumă şi atunci noi o să ducem banii pe secţii, la spitalul de copii care arată aşa cum arată, din păcate. Dar credem că până la sfârşitul acestui an vom putea să mergem acolo cu capul sus, să nu ne mai fie ruşine că gestionăm această situaţie şi, dacă doamne fereşte, avem probleme cu copii, să ştim că acolo sunt îngrijiţi în cele mai bune condiţii”.

Doar două spitale din ţară implementează acest proiect

Mărturisind că este legată afectiv de acest spital,viceprimarul Cristina Calangiu i-a felicitat pe medicii de aici, punând în evidenţă faptul că proiectul, pe lângă faptul că este foarte scump, a fost obţinut şi destul greu, existând o competiţie serioasă. „Pentru mine este şi o chestiune afectivă, pentru că mi-am petrecut foarte mulţi ani din copilărie aici, unde a lucrat tata, şi îmi doresc foarte mult să pot să fac şi eu ceva pentru acest spital, pentru sănătatea din Craiova. Proiectul este de felicitat, sunt multe proiecte pe fonduri europene în Craiova, dar echipa de aici trebuie lăudată pentru că a fost o competiţie internaţională. Sunt doar două spitale din ţară care au câştigat un astfel de proiect, este mult peste ceea ce ne-am fi putut permite noi. E un lucru extraordinar şi mă bucur că Spitalul Filantropia este primul din Craiova şi printre primele două spitale din ţară. Sper, cu ajutorul nostru, dar şi al dumneavoastră, să ducem spitalul acolo unde merită să fie”.

Pacienţii nu vor mai aştepta pentru programări

Proiectul va fi implementat în 20 de luni şi are o valoare de 1,98 milioane de lei, obţinuţi de la Uniunea Europeană, prin intermediul Programului Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice”. Din aceşti bani, 82,7%, adică 1,29 milioane de lei, reprezintă fonduri nerambursabile, iar 17,3%, adică 271.183,55 de lei, vin de la bugetul de stat. Restul de 2% a fost suportat de Consiliul Local Craiova. Obiectivul general este legat de creşterea calităţii actului medical. După implementare, cu ajutorul acestui sistem performant, pacienţii vor fi înregistraţi mai repede, iar timpul care va fi câştigat va fi folosit pentru consultarea pacienţilor. Programările se vor putea face şi on-line, iar pacienţii pot depune, tot on-line, cereri pentru informaţii din dosarul electronic unic. Sistemul permite publicarea de informaţii de interes pentru pacienţi, un serviciu on-line de sondare a pacienţilor şi forum.

Ludmila Prunaru, reprezentantul Direcţiei de Sănătate Publică: „Şi eu am o legătură afectivă foarte puternică cu acest spital, o parte din stagiile din facultate le-am făcut aici şi apreciez colectivul de aici. Vă felicit pentru acest proiect, vă asigur de sprijinul şi ajutorul nostru necondiţionat în toate proiectele pe care le veţi derula în continuare”.

Alina Tănăsescu, director CAS Dolj: ”Felicit conducerea şi toate personale implicate în acest proiect. Implementarea acestui proiect, în mod sigur, va duce la creşterea calităţii actului medical, precum şi la îmbunătăţirea relaţiei dintre pacient şi personalul medical. Mi-aş dori ca şi celelalte spitale din Dolj să urmeze acest exemplu, mai ales că în acest an va începe distribuirea cardului naţional de asigurări de sănătate, iar un sistem informatic performant va fi cheia realizării acestui proiect. Vreau să remarc modul în care conducerea actuală a spitalului a reuşit să aducă această unitatea pe linia de plutire”.