După restructurare – Universitatea din Craiova a rămas cu 11 facultăţi din 16

1
654

Senatul Universităţii din Craiova a votat, în şedinţa din 14 iulie a.c., noua configuraţie a instituţiei prin organizarea catedrelor în departamente, care va intra în vigoare de la 1 septembrie 2011. Procedeul a impus şi o restructurare a unităţilor de învăţământ superior, astfel că din 16 facultăţi au rămas doar 11, fiind create şi noi structuri: Facultatea de Ştiinţe Exacte, Facultatea de Teologie-Istorie şi Ştiinţe ale Educaţiei, Facultatea de Ştiinţe Agricole, Facultatea de Inginerie Electrică. Înscrierile pentru admiterea la facultate se realizează însă pe vechea organigramă, dar la începutul anului universitar studenţii vor fi distribuiţi, după caz, spre noile structuri.

Procesul de reorganizare, cerut de Legea Educaţiei, a impus fuziunea a două sau chiar trei facultăţi, creând noi structuri care, potrivit reprezentanţilor Universităţii din Craiova, nu au impus reduceri de personal, ci doar de funcţii, şi vor fi mai puternice din punct de vedere financiar, dar şi calitativ. Astfel, un prim exemplu este fuziunea facultăţilor de Matematică-Informatică, Fizică şi Chimie formând Facultatea de Ştiinţe Exacte.

„Noua structură are 108 cadre didactice, fiind extrem de puternică din punct de vedere cantitativ, al numărului de studenţi şi de cadre didactice, dar şi din punct de vedere calitativ, pentru că majoritatea articolelor ISI, dar şi a proiectelor europene sunt propuse de componenţii acestei noi structuri. Sunt convinsă că va deveni un fanion al Universităţii din Craiova”, a precizat prof. univ. dr Cristiana Teodorescu, directorul de imagine al Universităţii din Craiova.

Cristiana Teodorescu

Teologia a preluat Istoria şi DPPD-ul

Tot prin procesul de reorganizare, Facultatea de Teologie a preluat specializarea Istorie din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Sociale, dar şi specializarea Pedagogia învăţământului preşcolar şi primar creată la Facultatea de Litere. Noua structură creată se numeşte Facultatea de Teologie-Istorie şi Ştiinţe ale Educaţiei, care a impus şi desfiinţarea Departamentului de Pregătirea Personalului Didactic (DPPD).

„Existenţa unei Facultăţi de Ştiinţe ale Educaţiei era pentru structura organizării Universităţii din Craiova extrem de importantă, pentru că prin ea se pot desfăşura toate activităţile de pregătire ale personalului didactic. Înfiinţarea acestei facultăţi este benefică şi pentru toată activitatea pe care Universitatea din Craiova o desfăşoară pentru mediul preuniversitar: organizarea de grade didactice, definitivat. Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei este practic Departamentul de Pregătire a Personalului Didactic şi va funcţiona în acelaşi regim de a asigura studenţilor pregătire psihopedagogică. Sub această titulatură va funcţiona însă şi specializarea Pedagogia învăţământului preşcolar şi primar, care pregăteşte institutori şi poate peste doi ani se va redeschide şi specializarea Pedagogie”, a mai precizat directorul de imagine al Universităţii din Craiova.

Teologia a cedat, la rândul său, specializarea Asistenţă Socială, scoasă în acest an din oferta educaţională de admitere. Această secţie a fost preluată de Facultatea de Ştiinţe Sociale.

Noi structuri în domeniul tehnic

Modificări au intervenit şi la specializările din domeniul tehnic. Astfel, a fost creată Facultatea de Inginerie Electrică, în cadrul căreia fuzionează Facultatea de Electrotehnică şi Facultatea de Inginerie în Electromecanică, Mediu şi Informatică Industrială. Această structură a mai existat înainte de 1989. Totodată, Facultatea de Mecanică a absorbit sub titulatura sa şi Facultatea de Inginerie şi Management al Sistemelor Tehnologice de la Drobeta-Turnu Severin. De altfel, şi Facultatea de Agronomie a fuzionat cu Facultatea de Horticultură, formând o nouă structură – Facultatea de Ştiinţe Agricole. Restul unităţilor de învăţământ superior au rămas în aceeaşi formulă.

Funcţiile de conducere, reduse în proporţie de 30%

Începând cu anul universitar 2011-2012, Universitatea din Craiova va avea următoarea componenţă: Facultatea de Ştiinţe Exacte – cu domeniile de licenţă Informatică, Matematică, Fizică, Ştiinţa Mediului şi Chimie; Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport; Facultatea de Litere – fără Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar; Facultatea de Ştiinţe Sociale – fără secţia de Istorie; Facultatea de Teologie-Istorie şi Ştiinţe ale Educaţiei; Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative; Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor; Facultatea de Mecanică; Facultatea de Inginerie Electrică; Facultatea de Automatică; Facultatea de Ştiinţe Agricole.

Noile departamente au redus personalul de conducere cu 30%. Decanii facultăţilor comasate au devenit prodecani în cadrul noilor structuri, iar prodecanii existenţi înainte de restructurare au pierdut funcţiile de conducere. Şefii noilor structuri au fost numiţi cu delegaţie până la organizare alegerilor, programate în perioada 6-30 septembrie a.c.

 

1 COMENTARIU

  1. S-au impartit mosiile intre mafiile politrucilor din Universitate. Felicitari clanurilor de familie! Ne-au invins! Sus Mafia, jos Patria! 😀

Comments are closed.