Bilanț îngrijorător al DSP Dolj: Bolile diareice acute fac ravagii printre copii

0
347

 În numai o săptămână, peste 100 persoane s-au prezentat la medicul de familie și chiar la spital, plângându-se de dureri abdominale crunte. Bilanțul îngrijorător, prezentat de DSP Dolj, arată că, dintre aceștia, cei mai mulţi sunt copii cu vârste foarte mici, de până la 4 anișori, medicii stabilind că este vorba de boli diareice acute.

Potrivit specialiştilor DSP Dolj, dacă nu sunt tratate la timp, aceste probleme duc la complicaţii. În ceea ce priveşte cauzele, medicii atrag atenția că este vorba de o igienă precară și de un consum de alimente nepotrivite, aceștia fiind primii factori care stau la baza afecţiunii. „În judeţul Dolj, au fost diagnosticate 108 cazuri cu BDA (n.r. – boala diareică acută), dintre care 32 de către cabinetele de medicină de famile. Au fost internați în spital 76 de pacienți suspecți, toate cazurile de suspiciune de BDA fiind confirmate”, arată datele Direcției de Sănătate Publică Dolj. În urma investigațiilor, s-a stabilit că patru pacienți au fost infectați cu E.Coli şi cinci cu Rotavirus, un virus foarte puternic care apare, în principal, la sugari.

 Copiii, cei mai expuși îmbolnăvirii

De altfel, cei mai afectați de această boală sunt copiii. Specialiștii DSP Dolj au dezvăluit faptul că, din total persoanelor care s-au prezentat la medic, 45 au fost copii cu vârstă între unu şi patru ani, iar restul pacienţi cu vârstă între 15 şi 64 de ani. Aproape toți au avut nevoie de internare în spital, unde li s-a confirmat atât Rotavirusul, cât şi E-coli. Din fericire, în ciuda faptului că afecțiunile au fost severe, nu s-au înregistrat decese la grupa de vârstă mai mică de un an și nu s-au raportat cazuri suspecte de sindrom hemolitic uremic, a mai precizat medicii DSP Dolj.

Ocoliți fast-food-urile!

Medicii atrag atenția însă atât părinților, cât și celor maturi să fie foarte grijulii cu produsele pe care le consumă. În această perioadă din an, când temperaturi sunt ridicate, doctorii spun că este indicat să se evite bunurile ce provin din comerţul ambulant, cele mai mari riscuri la care se expun fiind atunci când mănâncă în localurile publice, la fast-food-uri. Nu puţine au fost cazurile când oamenii legii au depistat zeci de deficienţe la aceste locuri: alimente expirate, produse depozitate în condiţii improprii, care din această cauză se degradează, lipsa igienei cerute de lege în ceea ce priveşte personalul, precum şi alimentele folosite.