La o raită prin târgul de săptămână …

0
1538

Dacă e luni, e zi de târg. La fel am făcut şi noi ieri, când ne-am propus să dăm o raită prin târgul de săptămână de la Făcăi. Ceea ce ne-a făcut să rezistăm arşiţei teribile a fost exemplul lucrului bine făcut pe care l-am avut în faţă. Fiind o afacere privată, târgul a câştigat la capitolul ordine şi curăţenie, lipsuri care îi ţineau departe pe mulţi dintre cumpărători.

Situat la numai o aruncătură de băţ de Craiova, târgul de săptămână din Făcăi este o afacere sută la sută privată. Imediat după desfiinţarea vechiului târg, din Romaneşti, Marian Colţatu şi-a pus la bătaie proprietatea pentru a deschide aici un depozit-înlocuitor. “Ideea mi-a venit pe loc. Toată lumea căuta un teren foarte mare care să-i găzduiască pe comercianţii de cherestea şi de maşini din Romaneşti. Nu am stat pe gânduri când mi s-a oferit această posibilitate şi, fără să mă gândesc la riscurile afacerii, am pornit investiţia”. Dintr-un teren cu vegetaţie sălbatică a răsărit târgul. Marin Colţatu recunoaşte că a trebuit să investească puternic din buzunarul propriu ca să organizeze toată incinta. Acum, la doi ani de la înfiinţare, locul e aproape de nerecunoscut şi rivalizează cu puncte de desfacere cunoscute din ţară.

O adevărată expoziţie de maşini

Târgul se întinde pe o suprafaţă de 3,5 hectare şi este organizat pe sectoare. Ponderea cea mai mare o are parcul auto second-hand, unde sunt comercializate 750 de maşini. Administratorul spune că e întotdeauna plin şi că, deşi e cel mai mare din regiune, ar avea comercianţi dornici să vină în cazul în care l-ar extinde. “Din câte mi-au spus cei mai mulţi, îi atrage locaţia. Suntem foarte aproape de oraş şi pot să meargă repede să facă o cursă pentru a vedea cum merge maşina.”, spune Marian Colţatu. Maşinile expuse la vânzare în târgul din Făcăi sunt considerate, pe de altă parte, şi o marfă foarte atrăgătoare datorită stării foarte bune în care se găsesc. “Aici nu vin orice fel de maşini, numai din cele bune. Enu  le-am impus nimic oamenilor, fiecare vinde ce vrea, dar comercianţii s-au triat singuri. Nu-i mai găseşti decât pe cei serioşi, cu marfă bună”, explică administratorul.

Regina din parcare

Sutele de maşini, de toate mărcile şi culorile, îşi aşteaptă cumpărătorii aliniate ca la start, cu boturile spre alei  Administratorul ţine foarte mult la detaliile de organizare, iar comercianţii au înţeles şi ei că prezentarea mărfii are şi ea rolul ei şi s-au conformat. De pe urma acestei discipline, are de profitat toată lumea, dar în mod deosebit vizitatorii, care nu mai sunt nevoiţi să dea din coate pentru a-şi face loc să admire marfa. Deşi s-ar putea crede că şi preţurile sunt pe măsură, acestea nu sunt printre cele mai piperate. Spre exemplu, un Opel Corsa, de culoare neagră, se vindea la preţul de 2.750 de euro, iar un Opel Astra – la 2.950 de euro. Senzaţia o făcea o maşină “MG Rover” decapotabilă, tot neagră, care se vindea la preţul de 1.500 de euro, iar în jurul ei roiau curioşii. Alături găseşti sectorul pieselor de schimb, noi şi secomd-hand, pentru toate buzunarele.

De toate pentru toţi

“Chiar şi o zi dacă stau şi sunt mulţumit”, spune un comerciant de piese. Îl cheamă Fănel Arpezeanu şi se mândreşte cu de 14 ani de “vechime în munca de tarabă”. În târgul de la Făcăi vinde piese sub brand-ul firmei “Yato”, fiind recunoscut pentru seriozitatea lui. “E om serios, cumpăr de la el de mult timp şi sunt foarte mulţumit de marfa pe care o iau de aici”, spunea, ieri, un cumpător pe care l-am găsit la tarabă. Tot în târg, sunt comercianţi de pielărie, obiecte de grădină, scutere, biciclete, utilaje agricole, aparatură electrocasnică şi electronice mici şi mari. Într-un sector separat se vinde cheresteaua şi obiectele de décor din lemn, uşi, ferestre, mese şi scaune. “Aici găseşti unul dintre cei mai buni meseriaşi, pe nea Ion Tănăsuică”, îl recomandă administratorul pe tâmplar.

O hală termoizolantă pentru produsele agricole

Însă cea mai importantă investiţie este hala termoizolantă care a fost construită recent în zona centrală a târgului. Amenajată pe o suprafaţă de 500 de metri pătraţi, poate să capaciteze mai multe tone de produse agricole. “Târgul e pregătit ca, în fiecare zi, producătorii de produse agricole să-şi comercializeze în deplină securitate produsele în spaţii adecvate, pentru comercializare, cât şi pentru păstrare. Suntem pregătiţi să ţinem loc unui pieţe en-gros, care lipseşte în acest moment din Craiova”, a declarat Marian Colţatu. În respectiva hală, se pot depozita, spre vânzare, legume şi fructe de sezon în cantităţi mari. Pe lângă condiţiile optime pentru păstrarea calităţii produselor, administratorul spune că toţi cei interesaţi să vină cu legumele în târgul de săptămână de la Făcăi vor avea parte de siguranţă.