Administraţia Bazinală de Apă (ABA) “Jiu” a demarat, ieri, exerciţiul de simulare pentru apărare împotriva inundaţiilor în Mehedinţi, pe Dunăre, sectorul Gogoşu-Salcia, pe râul Blahniţa şi la acumularea Rocşoreni-Dumbrava, şi în Dolj, pe Dunăre, sectorul Ghidici-confluenţă râul Jiu şi la Acumularea Fântânele.
Potrivit informaţiilor furnizate de ABA “JIU”, pentru îndeplinirea scopului exerciţiului s-a luat ca ipoteză depăşirea Cotelor de Pericol pe Dunăre, pe sectorul Gogoşu-Salcia, şi a fazei a III-a la diguri, pe sectorul Ghidici-confluenţă râul Jiu, ca urmare a unor cantităţi însemnate de precipitaţii în bazinul superior şi mijlociu al fluviului Dunărea, ce au determinat creşteri bruşte de niveluri şi debite la intrarea în ţară, secţiunea Baziaş, şi impunerea unor deversări mari la PF,I şi PF II. De asemenea, s-a luat ca ipoteză depăşirea pragurilor critice de precipitaţii prognozate, sub formă de ploaie, izolat cu aspect torenţial, căzute pe un sol umed, ce pot produce scurgeri importante de apă pe versanţi şi torenţi, la care s-a asociat o serie de fenomene meteorologice: oraj şi intensificări ale vântului, izolat cu aspect de vijelie, context în care s-au prognozat creşteri bruşte de niveluri şi debite cu probabilitatea de depăşire a Cotelor de Apărare pe râul Blahniţa şi atingerea fazei a III-a de apărare la diguri.
Viitură pe Dunăre
Pentru acumulările Rocşoreni-Dumbrava şi Fântânele ecenariul simulării a început cu creşterea debitelor afluente în acumulări, tot pe fondul unor precipitaţii însemnate cantitativ, înregistrate în timp scurt şi care aduc acumulările în faza a III-a de apărare. De asemenea, pentru îndeplinirea condiţiilor de desfăşurare a exerciţiului pe fluviul Dunărea, se vor prognoza şi creşteri bruşte de niveluri şi debite, asemănătoare anului 2006, cu depăşirea iminentă a Cotelor de Inundaţie şi a celor de Pericol la staţiile hidrometrice: Gruia (Mehedinţi), Calafat şi Bistreţ (Dolj). Astfel, datorită creşterii bruşte a nivelurilor şi debitelor cu depăşirea Cotelor de Apărare, viitura înregistrată pe fluviul Dunărea va produce şi pagube din revărsare, dar şi din infiltraţii la diguri afectând anumite suprafeţe şi bunuri materiale ce aparţin localităţilor specificate în scenariul exerciţiului de simulare: Gârla Mare, Gogoşu, Pristol, Gruia, Salcia (Mehedinţi) şi Rast, Bistreţ, Cârna, Măceşu de Jos (Dolj).
Exerciţiu cu responsabilitate
Pe râul Blahniţa, în judeţul Mehedinţi, din cauza creşterii bruşte a nivelurilor şi debitelor cu depăşirea cotelor de apărare se vor produce pagube din revărsare, dar şi din infiltraţii la diguri, afectând anumite suprafeţe şi bunuri materiale ce aparţin localităţii Pătulele. Atingerea fazei a III-a la acumulările Rocşoreni-Dumbrava şi Fântânele va impune monitorizarea permanentă şi executarea de manevre la baraje conform regulamentelor de exploatare la ape mari, precum şi avertizarea-alarmarea populaţiei din aval.
Instituţiile cu responsabilitate în prevenirea inundaţiilor, cât şi comitetele pentru situaţii de urgenţă din cele două judeţe implicate în exerciţiu, au acţionat pentru prevenirea şi remedierea problemelor asemenea unor cazuri reale.