Conform unui comunicat de presă al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Dolj, la data de 14.05.2020, pe raza județului erau declarate două focare active de pestă porcină africană, în localitățile Botoșești Paia și Piscu Nou (comuna Seaca de Câmp), unde s-au înregistrat cinci porci morți și încă patru au fost ucisi.
În 84 de localități au fost stinse 284 focare de PPA. Au fost neutralizați prin metoda alternativă de îngropare 526 de porci morti, 3335 porci uciși în focare și 5175 porci uciși preventiv în 24 de localități din 1060 exploatații non-profesionale.
Boala a fost confirmată și la 60 mistreți (29 morți și 31 vânați), în următoarele fonduri de vânătoare: Gighera, Sadova, Măceșu, Rast, Tunari (Poiana Mare), Cârna, Bratovoești, Dâlga, Bârca, Ciuperceni, Calafat, Radomir, Rojiste, Murta, Brădești.
Proprietarii de porcine afectate de PPA au fost despăgubiți de stat în condițiile prevăzute de lege. Au fost întocmite 1352 de dosare pentru despăgubirea proprietarilor de suine și au fost efectuate plăți pentru 1350 dosare, pentru 8919 capete suine, în valoare de 8.114.190 lei.
De la începutul acestui an, în Europa, au fost diagnosticate focare de PPA în: Bulgaria, Ucraina, Belgia, Estonia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, Serbia, Slovacia, Ucraina și Grecia.
“Facem precizarea că pesta porcină africană nu produce îmbolnăviri la oameni, acest virus având, însă, impact dezastruos la nivel economic și social”, a declarat dr. Costic[ Retea, director executiv adjunct. DSVSA Dolj va informa periodic cetățenii cu privire la evoluția bolii și la măsurile care trebuie respectate pentru a limita efectele bolii și a preveni răspândirea virusului.