Peste trei milioane de turişti vizitează în fiecare an Israelul, atraşi de locurile sfinte, de oraşele încărcate de istorie, dar şi de vibraţia cu care te întâmpină staţiunile moderne ridicate la malul Mediteranei, al Mării Galileei, Mării Roşii sau Mării Moarte. Tomy Herskovits, Sales & Marketing Manager pentru Europa de Est al Tour operatorului şi Agenţiei de turism Yael Adventures, îi încurajează pe turiştii români să vină în vacanţă şi să se distreze pe însoritele plaje, în cluburile pline de viaţă din Tel Aviv, să descopere Israelul cu toate frumuseţile lui. Până în acest moment, majoritatea românilor care decid să viziteze această zonă o fac doar din perspectiva turismului ecumenic, numai că Israelul are mult mai multe atracţii, iar o vacanţă reuşită ar trebui să împletească vizitarea locurilor sfinte cu terasele, cluburile şi distracţiile din staţiunile, cu un peisaj mirific. Ierusalimul, de exemplu, este cel mai mare oraş fiind cunoscut ca Oraşul Sfânt sau Tărâmul Făgăduinţei. Tel Aviv este cel mai modern şi occidental loc din Israel, precum şi centrul economic al ţării, populaţia fiind alcătuită în special din tineri. Stilul Bauhaus unic al clădirilor din Tel Aviv i-a adus renumele de „oraşul alb”, iar din anul 2003 acestea au fost incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO. Povestea Tel Avivului este strâns legată de însăşi renaşterea Israelului modern. Însă Tel Aviv nu este doar istorie, ci este unul dintre oraşele cele mai pline de viaţă din lume. Craiovenii vor putea să călătorească mult mai uşor către Israel, pentru că din 19 iunie se va putea zbura direct spre Tel Aviv de pe Aeroportul internaţional din Bănie.
- Domnule Tomy Herskovits, ce le recomandaţi turiştilor craioveni care intenţionează să-şi petreacă o vacanţă sau un city-break în Israel? Mai ales că din 19 iunie vor putea să zboare direct spre Tel Aviv.
- Din ceea ce am observat de-a lungul anilor, pot spune că 50-60% din turiştii români care vizitează Israelul sunt pelerini. Marea mea dorinţă este să-i conving pe români că Israelul nu este doar ţara Bibliei, este o ţară în care chiar ai ce vedea, o ţară de mari contraste. Israelul nu înseamnă doar turism religios. Să spunem că dacă stai patru zile în Ierusalim ai văzut tot ce merită văzut: de la Via Dolorosa până la Sfântul Mormânt, toate lăcaşurile sfinte, indiferent dacă sunt catolice sau ortodoxe. Totul se desfăşoară într-un fel de evlavie, pentru că simţi în Ierusalim încărcătura aceasta. Apoi, dacă se merge la Tel Aviv ai impresia că eşti în cu totul altă ţară. 320 de kilometri de ţărm şi de plajă din nord până în sud, 13 kilometri numai la Tel Aviv, în zona hotelurilor. Sunt restaurante de toate genurile. De la cele cu specific indian la cele ruseşti. Şi, bineînţeles, la loc de cinste cele româneşti, cu mititei, sărmăluţe, ciorbe. Cineva chiar a făcut o statistică şi din punct de vedere gastronomic sunt reprezentate 77 de neamuri. Toate restaurantele sunt deschise până la 3-4 dimineaţa. Este cu totul altfel viaţa. Adică există şi această variantă pe lângă turismul religios.
- A avut de suferit turismul de pe urma ameninţărilor teroriste?
- Unul din motivele pentru care a crescut turismul spre Ungaria cu 18% şi spre România cu 16% este pentru că lumea a început să se ferească de ţări precum Franţa, mai ales de Paris, de Londra, de Berlin. Aşa că s-a întărit turismul spre ţările estice, unde eşti mai sigur. Israelul a suferit din cauza ameninţărilor teroriste, dar şi-a luat şi măsurile preventive, pe care acum le îmbrăţişează toate ţările. Începând cu El Al, care în anii 75 îţi cerea să povesteşti unde ai locuit, ce ai făcut, unde ai fost… se mai supărau turiştii pentru că se mai întârzia la securitate la aeroport. Erau o mulţime de întrebări şi reveneau asupra aceleaşi întrebări zece minute mai târziu tocmai pentru a verifica dacă ai spus adevărul.
- Cum este prezentat Israelul în agenţiile de turism româneşti?
- Am încercat din răsputeri să prezentăm şi altă latură a Israelului. Am încercat să facem şi turism care să-i ducă spre Marea Moartă, turism medical, pentru că acolo sunt cele mai bune tratamente împotriva psoriazisului. Poate chiar cel mai bun din lume. Preţurile sunt, într-adevăr, mai mari, pentru că sunt medici foarte pricepuţi. În plus, acolo hotelurile sunt de lux. Turismul medical în Israel este foarte puternic spre Rusia. Israelul are ieşire la patru mări: Mediterana, Marea Roşie, Marea Galileei şi Marea Moartă. În afară de aceasta, sunt o mulţime de festivaluri şi de concerte. Ungurii vin foarte mult la Netania, o staţiune între Haifa şi Tel Aviv, la jumătatea drumului, la mare. Are nişte hoteluri splendide, la jumătate de preţ faţă de Tel Aviv.
- Ar putea fi inclusă Craiova într-un circuit turistic pentru turişti israelieni? Are potenţial zona Olteniei?
- Pentru Oltenia m-am gândit la un itinerariu care ar trebui să cuprindă puţin şi zona de la Dunăre, să cobor până la Calafat, să merg spre Orşova, poate că pot face şi o parte pe Dunăre. Înainte de a stabili un circuit vreau să văd însă totul cu ochii mei: hotelurile, traseele. Mai ales calitatea hotelurile, pentru că spre exemplu sunt nişte lucruri care ţin de religie: să nu fie împreună lactatele cu carne, să nu fie prea multă carne de porc, să mai existe şi altceva, să fie multe salate, roşii, castraveţi. Mi-ar plăcea să ajung şi la Herculane, pentru că este o zonă splendidă. La Cluj am avut foarte mare succes. Nu era cunoscută Transilvania. Eu fiind din zonă, încercam neapărat să introducem acest circuit. În momentul în care a pornit zborul spre Cluj, lucrurile s-au schimbat. Înainte de asta turiştii din Israel făceau cam acelaşi traseu: Sinaia – Predeal – Braşov. Apoi, pentru că majoritatea evreilor români stabiliţi în Israel sunt din Moldova, se mergea către Bacău, spre Iaşi şi mai sus, spre Bucovina, care este splendidă. În Israel perioada de pelerinaj este din luna octombrie până în luna iunie. Apoi este un pic prea cald. Deşi temperaturile nu depăşesc 32 de grade Celsius. La Bucureşti am prins şi 38 de grade, iar la Budapesta chiar 40 de grade. În cele trei luni avem turism mai intens în sens invers, dinspre Israel spre Cluj. Şi se face Transilvania, se ajunge la Târgu Mureş, Sighişoara, Sovata, Cluj.
- Vă gândiţi să recomandaţi această zonă şi unor oameni de afaceri israelieni care să vină şi să investească aici?
- Am avut o întâlnire aici cu domnul Ion Prioteasa, cu domnul profesor Corneliu Sabetay, cu domnul Dragoş Turculeanu şi câteva personalităţi. Voi încerca să îi pun în legătură cu câţiva oameni de afaceri israelieni din domenii ca medicina, agricultură, farmaceutică şi IT, bineînţeles. Există posibilitatea ca şi mai mulţi studenţi israelieni să vină să studieze medicina la Craiova. Şi în agricultură, am înţeles că zona aceasta este tot mai expusă la arşiţă. În Israel, din luna martie până în luna noiembrie nu vedem un strop de ploaie. Specialiştii israelieni au descoperit o mulţime de inovaţii în lupta împotriva secetei, pe care ar putea să le aducă şi aici.
- În general, aeroportul din Craiova este folosit şi de bulgarii din apropierea graniţei cu România şi de sârbi. Ar putea aceştia să zboare şi spre Israel ?
- Cred că şi bulgarii şi sârbii din apropierea graniţei vor dori să călătorească spre Israel din Craiova. Am înţeles de la domnul director al aeroportului că parcarea este fără bani. Poţi să laşi maşina fără probleme.
- Ce aşteptări au turiştii străini în momentul în care vizitează România?
- Ce turism s-ar putea face aici! Nu mai există o ţară la fel de frumoasă ca România. Găseşti tot ce vrei de la mare, la munţi, la cascade, lacuri, staţiuni balneare, tot ce vrei. Dar nu este folosit.
Interviu realizat de RADU ILICEANU şi MARGA BULUGEAN