Studenţii de aur ai Facultăţii de Drept din Craiova

0
1159

În perioada 20-23 aprilie 2016, Facultatea de Drept a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi a organizat ”Hexagonul Facultăţilor de Drept”, concursul studenţesc de tradiţie ce reuneşte, în fiecare an, cadre didactice şi studenţi de la cele mai prestigioase facultăţi de Drept din ţară: Universitatea din Craiova, Universitatea din Bucureşti, Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea de Vest din Timişoara şi Universitatea de Stat din Chişinău (cu statut de invitat). Anul acesta, studenţii craioveni au reuşit nu numai să obţină Cupa competiţiei, adunând mai multe premii I (la probele de Drept Constituţional şi Drept Civil, fotbal şi şah), dar şi să se evidenţieze de celalte participante, situându-se la o diferenţă de punctaj apreciabilă de Facultatea de la Iaşi.drept (4)

Concursul este format din două secţiuni, fiecare având mai multe probe. Secţiunea ştiinţifică cuprinde trei probe –  Drept Penal, Drept Constituţional şi Drept Penal, iar secţiunea sportivă include patru probe – şaf, fotbal, streetball şi tenis de masă. Facultatea de Drept din Craiova a obţinut locul I la patru probe: probele ştiinţifice de Drept Civil şi Drept Constituţional şi, de asemenea, la probele sportive de şah şi fotbal, obţinând astfel, pe clasamentul general al competiţiei, locul I, la o diferenţă mare de punctaj de următoarea clasată, Facultatea de Drept din Iaşi. Pentru Dreptul Constituţional pot participa studenţi din anul II, iar pentru Dreptul Civil şi Dreptul Penal participă studenţii care sunt cel puţin în anul al III-lea de studiu, iar selecţia începe cu ceva timp înainte 6 – 9 luni, în decembrie fiind preselecţia.

Dreptul Civil s-a întors cu aurul competiţiei

La ediţia din acest an a Hexagonului, Universitatea din Craiova a plecat la Iaşi cu cei mai buni şase studenţi, pregătiţi şi susţinuţi de cei mai inimoşi profesori ai lor.

Echipa de Drept Civil este coordonată, de mai bine de şapte ani, de lect. univ. dr. Manuela Lavinia Istrătoaie şi conf. univ. dr. Oana Ghiţă. Ca de fiecare dată, s-a întors acasă cu premii, numai că anul acesta, au obţinut maximum posibil: Premiul I. „Eu particip la Hexagon deja de şapte ani, iar facultatea noastră a obţinut de două ori locul I la Drept civil, o dată locul al II-lea şi o dată locul al III-lea, adică tot timpul ne-am clasat în jumătatea superioară a clasamentului. Ei sunt studenţii reprezentantivi ai facultăţii noastre, care de-a lungul anilor de studii au manifestat interes şi pasiune pentru cunoaşterea şi interpretarea Dreptului, care au fost dornici de competiţie, de implicare şi de promovare, pentru că până la urmă Hexagonul este o competiţie de excelenţă şi de promovare a valorilor în învăţământul juridic românesc”,  a mărturisit lect. univ. dr. Manuela Lavinia Istrătoaie.drept (3)

„Hexagonul tocmai asta face, arată cam unde ne situăm”

Conf. univ. dr. Oana Ghiţă a spus că Hexagonul Facultăţilor de Drept promovează valoarea, în dauna norocului de moment care intervine la examenele de tip grilă care se dau la admiterea în profesie. „Este foarte greu de cuantificat unde ne situăm în cadrul facultăţilor din ţară, ar trebui să facem nişte statistici pe ocuparea profesiilor, pe angajarea studenţilor noştri ulterior pe piaţa muncii, fiindcă în felul acesta se dă valoarea facultăţii. Este aproape imposibil să ţii evidenţa în felul acesta pentru că un absolvent pde Drept poate nu a luat în primul an şi trebuie urmărit în permanenţă. Hexagonul tocmai asta face, arată cam unde ne situăm. Şi există un fel de elită a facultăţilor, acestea fiind primele şase facultăţi din ţară care dau viitorii judecători, avocaţi. Noi am fost întotdeauna cam pe locul III, niciodată nu am fost pe V sau VI. Anul acesta a fost ceva senzaţional să ne situăm pe locul I”, a precizat Conf. univ. dr. Oana Ghiţă.

Un amalgam de emoţii din partea studenţilor

Luiza Maria Golgotă este studentă în anul IV şi a format echipa de Drept Civil alături de Florydana Constantin, din anul III.

„Pentru mine, Hexagonul a însemnat cea mai mare provocare din studenţie, dar şi cea mai frumoasă experienţă. A fost şi greu, dar rezultatul a fost pe măsură şi chiar m-a încurajat. Eu îmi doresc să fiu judecător şi acest concurs mi-a confirmat că pot să fac mai mult, m-am autodepăşit. Ce vreau să fac este foarte greu şi aveam nevoie de o confirmare care să mă încurajeze. Am fost la prima participare şi am un regret că nu am participat şi înainte, nu am vrut să dezamăgesc”, a mărturisit Luiza Maria Golgotă.drept8

 „Pentru mine, această competiţie a reprezentat un amalgam de emoţii şi o etapă de maturizare pentru că depăşeşti o oarecare fază a facultăţii. Este o cunoaştere între noi, studenţii, cât şi cu profesorii. Competiţia aceasta este o combinaţie de subiecte, atât pe parte teoretică, cât şi pe parte practică, în ceea ce priveşte speţa. De obicei, şi examenele din cadrul facultăţii sunt o combinaţie de subiecte şi nu este o disproporţie foarte mare, dar este mai mult vorba de nivelul de cunoştinţă care este mai înalt. Aici intervine efortul nostru de a acumula mai multe cunoştinţe, dar în ceea ce priveşte subiectele nu este o diferenţă foarte mare”, a spus Florydana Constantin, care îşi doreşte o carieră în magistratură.

Dreptul Constituţional, pe cea mai înaltă treaptă

Premiul I a fost obţinut şi de echipa de Drept Constituţional, care a fost coordonată de lect. univ. dr. Elena Manuela Nica. Lunile martie şi aprilie au fost foarte intense, s-a muncit foarte mult pentru pregătirea lotului.  „La sugestia domnului rector Dan Claudiu Dănişor, în 2012, când Hexagonul s-a organizat la Craiova, a propus introducerea Dreptului Constituţional. Şi de atunci suntem pe podium tot timpul. La Constituţional, de patru ani, am obţinut  locurile IIII,II şi I. Eu zic că am făcut progrese din punct de vedere valoric, nu doar ca şi ambiţii. Anul acesta, atmosfera a fost mai relaxată, am simţit o bucurie mai mare. Te duceai, dădeai ce e mai bun şi, bineînţeles, rezultatul a venit. A fost foarte frumos, eu cel puţin sunt încă sub emoţiile acelea. Aceşti studenţi sunt prieteni între ei şi noi prieteni cu toţii. Înainte de plecare, chiar am avut o discuţie cu domnul decan Sevastian Cercel, iar cuvântul cheie a fost prietenie, noi între noi în primul rând, după aceea şi cu ceilalţi”, a spus lect. univ. dr. Elena Manuela Nica.drept (2)

„După această experienţă, altcumva abordezi celelalte materii”

Mona Daiana Ciuciulete este studentă în anul III şi se află la a doua participare la Hexagon, iar colega sa de grupă, Lidia Mihaela Năstase, fiind studentă în anul II, este pentru prima dată când merge la această competiţie. Fetele s-au întors cu Premiul I, fiind felicitate de conducerea Universităţii.

„A fost o pregătire destul de intensă pentru că diferă de pregătirea normală pe care o avem pentru cursuri, dar a meritat efortul. Pot să spun că a fost o ocazie să ne comparăm cu colegi de la alte centre, să vedem nivelul la care ne aflăm şi ce trebuie să îmbunătăţim. Toate persoanele acolo sunt foarte bine pregătite şi este o ocazie să descoperi care îţi este nivelul. După această experienţă, altcumva abordezi celelalte materii şi pregătirea ta, în continuare. Rezultatul îmi dă aripi, eu am participat şi anul trecut când am luat premiul II, şi a fost o ocazie să mă ambiţionez şi să abordez mult mai serios problemele”, a mărturisit Mona Daiana Ciuculete.

„Sunt la prima participare la Hexagon, în echipa de Drept Constituţional. Experienţa a fost una foarte frumoasă, am văzut diferenţa dintre modul de raportare la subiecte. Este diferit faţă de ceea ce se aşteaptă de la noi în timpul facultăţii, o muncă mult mai asiduă şi a însemnat foarte mult pentru mine”, a spus Lidia Mihaela Năstase.drept (1)

Dreptul Penal, din nou pe podium

Şi echipa de Drept Penal, coordonată de lect. univ. dr. Cătălin Voiculescu,  a urcat pe podium, obţinând locul III, după o competiţie extrem de dificilă.

 „Noi suntem relativ noi în peisajul acesta al învăţăţmântului juridic superior, Iaşi e prima facultate din ţară, apoi Bucureşti, Cluj. Spre deosebire de Iaşi, Cluj şi Timişoara, Bucureşti, care sunt poli în zonele respective şi prin prisma geografiei, cei din Craiova se duc şi în alte părţi pentru că distanţele sunt foarte scurte. Cu toate acestea, reuşeşti să strângi copii buni. La Drept Penal este mai complicat pentru că eşti obligat, pe lângă materia din facultatea ta, să citeşti şi ce se învaţă la celelalte facultăţi participante – la Cluj, Timişoara. Este o bibliografie mult mai complexă decât pentru curs”, a spus lect. univ. dr. Cătălin Voiculescu .

Nicolae Carauş din Chişinău este student în anul IV şi a făcut parte din echipa de Drept Penal a Universităţii din Craiova, timp de trei ani consecutiv.

„Pentru mine, Hexagonul a fost o bună modalitate de a aprofunda, înainte de toate, materia. Pe de altă parte, a însemnat să leg nişte prietenii adevărate cu colegii cu care am făcut echipă, să cunosc oameni minunaţi de la care am avut multe lucruri de învăţat. De când m-am implicat prima dată, am învăţat că nu ai cum să nu faci ceva bine dacă nu o faci cu drag. Nu am tratat Hexagonul ca pe o corvoadă, ci ca pe ceva benefic. Cu siguranţă, munca este foarte mare, trebuie să faci sacrificii, însă totul se compensează când ajungi să culegi roadele la final. A fost şi un examen de maturitate pentru că eu sunt o fire mai emotivă, am învăţat să fiu mai temperat şi mai echilibrat”, a spus Nicolae Carauş.

Bogdan Liviu Pănoiu este student în anul IV şi consideră că această competiţie este o experienţă foarte importantă pentru el. „A fost o experienţă extraordinară, una dintre cele mai frumoase din viaţa mea. A fost un concurs de emoţii, bucurii şi chiar amăgiri. Aş fi vrut să luăm un loc mai bun decât locul III la Penal, asta ar fi amăgirea”.drept6

***

Debutând în anul 1970 ca Triunghiular, evoluând apoi ca Patrulater şi Hexagon, tot atâtea generaţii de profesori şi studenţi au întreţinut spiritul colaborării academice, colegiale şi prieteneşti, promovând valorile învăţământului juridic românesc, având drept scop preocuparea pentru excelenţă în selecţia şi pregătirea studenţilor şi în cercetarea ştiinţifică desfăşurată de cadrele didactice.
Calitatea absolvenţilor facultăţilor din Hexagon este confirmată de faptul că, an de an, aceştia dau cel mai mare procent de reuşiţi la Institutul Naţional al Magistraturii.

Colaborarea în cadrul Hexagonului se concretizează prin coordonarea planurilor de învăţământ, activităţi ştiinţifice comune (colaborarea pentru redactarea de articole, cursuri, tratate, organizarea de conferinţe, seminarii, sesiuni ştiinţifice), dar şi prin concursul studenţesc anual, intitulat „Hexagon”, care se desfăşoară în fiecare an într-una din facultăţile membre şi constă în probe ştiinţifice (Drept civil şi Drept penal) şi probe sportive (şah, fotbal băieţi, baschet fete şi tenis de masă).

Premiul I a fost obţinut şi la probele sportive. Echipa de fotbal a fost coordonată de lect. univ. dr. Robert Bischin şi a reuşit să ridice şi mai mult punctajul lotului competiţional craiovean. Pe cea mai înaltă treaptă a podiumului la Hexagon a urcat şi studentul Ionuţ Nedelcu, care a obţinut Premiul I la competiţia de şah. Studentul Adrian Gheorghe s-a clasat pe locul III la proba de tenis de masă, îmbogăţind palmaresul facultăţii din Craiova.

LAURA MOŢÎRLICHE şi MARGA BULUGEAN