Ansamblul „Bordeiașul”, o comoară din lada de zestre a Călărașiului

0
379

Comuna Călărași are o zestre deosebit de bogată, pe care se străduiește să o păstreze intactă: folclorul. Recunoscută mai mult pentru pepenii verzi pe care localnicii îi cresc pe nisipurile care ard ca focul în verile toride, localitatea de la Dunăre are unul dintre cele mai frumoase și talentate ansambluri populare din județ și chiar din țară. Albul iilor și roșul betelor, dar în mod special eleganța pașilor de joc i-au făcut pe dansatorii din Ansamblul „Bordeiașul” să fie apreciați și premiați peste tot pe unde au mers. În spatele unei asemenea spectacol se ascunde multă muncă și foarte multă dragoste pentru portul și tradițiile populare.

Ansamblul „Bordeiașul” din Călărași are peste 50 de ani și cine mai știe câte spectacole și aplauze a strâns de-a lungul timpului. Datorită profesionalismului pe care-l arată ori de câte ori urcă pe scenă, dansatorii de pe Valea Dunării și-au câștigat deja un nume, fiind chemați să susțină spectacole în multe colțuri ale țării. Când s-au întors acasă, în localitatea natală unde soarele aproape că vrea să topească pământul, au venit cu zâmbetul pe buze fiindcă au reușit din nou, o dată și încă o dată, să impresioneze publicul. Dacă îi privești, nu pregeți să le dai dreptate tuturor celor care îi felicită de fiecare dată, neștiind ce să admiri mai întâi: precizia pașilor executați de partea bărbătească a grupului, deopotrivă cu eleganța ținutei pe care o afișează partea feminină.

Și primarul Vergică Șovăilă a făcut parte din ansamblu

Din Ansamblul „Bordeiașul” a făcut parte chiar și primarul Vergică Șovăilă, alături de alți tineri din comună cărora le plăcea să joace. O perioadă scurtă s-a desființat, dar tradiția s-a reluat în 1992. „Când am venit eu primar, ansamblul nu prea mai mergea. M-am consultat atunci cu Streață, care era director de cămin pe atunci, și i-am dat ideea să meargă prin școli și să găsească elevi talentați. Încetul cu încetul, grupul de dansatori s-a format din nou și avem un ansamblu frumușel. Ce mă îngrijorează și pe mine este faptul că băieții nu prea vin să mai joace și asta nu este bine deloc”, a mărturisit primarul, amintindu-și că erau vremuri când comuna Călărași avea chiar trei ansambluri, pe lângă ansamblul adulților și al copiilor, existând și ansamblul bătrânilor. „Trei generații urcau pe scenă. Era o adevărată încântare să îi vezi pe bătrânii noștri, îmbrăcați în cămăși lungi, legați cu bete și încălțați în opinci cum jucau. A fost o lecție pe care nu am uitat-o nici până acum”.

Elevii sunt încurajați să joace pe scena Căminului Cultural

Ceea ce impresionează acum este grija care se acordă pentru ca Ansamblul „Bordeiașul” să nu se mai stingă niciodată. Pe lângă ansamblul cel mare, autoritățile se străduiesc să impulsioneze și ansamblul mic, al copiilor, care va înlocui pe cel al adulților în câțiva ani. Ansamblul copiilor este format din 24 de elevi care au primit costume populare și care vin în fiecare săptămână să repete pe scena Căminului Cultural. „Din păcate, băieții nu prea vin. Când văd că se încurcă la pași, abandonează. Dar fetițele, în schimb, sunt foarte conștiincioase. Nu lipsesc de la nici o repetiție și chiar le văd și în pauzele de la școală cum se prind de brâu și exersează pașii. Este o plăcere să îi vezi cum cresc”, spune Olimpia Șovăilă, directoarea Căminului Cultural care se ocupă și de educația muzicală a viitorilor dansatori.

Andreea Enache, o mică vedetă care promite

Andreea Enache a început să joace jocuri populare de la vârsta de 5 ani. Dacă la început îi admira pe dansatorii mai mari și chiar venea la repetiții, acum face parte și ea din ansamblul cel mic. Andreea are un costum popular, ca toți ceilalți colegi din grup, și cea mai mare dorință a sa este să participe la cât mai multe festivaluri. „Am avut emoții mari când am urcat prima dată pe scenă, dar acum nu mai am. Am repetat de multe ori pașii și nu mi se mai pare greu deloc”, spune Andreea, cu care am discutat în holul școlii, într-o pauză de la cursuri. „Andreea are un pas frumos, are și o voce plăcută. Ceea ce este foarte important este dorința sa de a face parte din acest ansamblu. Se vede că îi place foarte mult și nu lipsește de la nici o repetiție”, o laudă directoarea Căminului Cultural, Olimpia Șovăilă.

Marinela Trepăduș ține costumul popular la loc de cinste

Marinela Trepăduș este în clasa a V-a și face și ea parte din ansamblul mic. Costumul său popular stă acasă la loc de cinste, bine păstrat. Doar închide ochii și îl știe pe de rost, înșirând piesele una câte una: ie, poale, bete cu roșu și alb și tulpan. „Jucau cei mai mari ca mine și mă duceam și eu la repetițiile lor. Mi-a plăcut foarte mult ce făceau ei și am vrut să încerc și eu. A fost greu la început, dar acum am învățat și nu mi se mai pare nimic complicat, pașii sunt ușori”, spune privind în pământ. Timiditatea încă nu îi dă pace și mai trebuie să învețe de la artiștii pe care îi admiră, Lavinia Bârsoghe și Rozica Petra, cum să se comporte pe scenă. «Este o fetiță frumoasă, cuminte, care vin cu drag la repetiții. Ei fac pregătire de două ori pe săptămână și trebuie să repete trei suite, „Bordeiașul”, „Bribina” și „Iancu Jianu”. Ea este dintre cei care le place să vină și să repete jocurile până la învață», spune, mândră de eleva sa, Olimpia Șovăilă.

Dansatorii se pregătesc deja, de câteva săptămâni, pentru spectacolul de joi, când toată comuna va fi în sărbătoare. Vor urca pe scenă și îi vor încânta, din nou, pe localnici, dar și pe invitați cu suitele oltenești care trebuie să iese mai bine ca niciodată.

LAURA MOȚÎRLICHE  şi RADU ILICEANU