Vechi hărţi ale Valahiei, expuse la Muzeul Olteniei

0
449

Peste 60 de lucrări cartografice de excepţie, majoritatea de la Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi din Bucureşti, documente din secolele al XVI-lea – al XVIII-lea, cu pecetea Ţării Româneşti, din timpul domnitorilor Matei Basarab, Gheorghe Duca sau Gavrilă Movilă, tezaure monetare şi inele sigilare din Colecţia Tezaur a Muzeului Olteniei sunt expuse, zilele acestea, în oraşul nostru. Deschisă în Sala „Ştefan Ciuceanu” a Secţiei de Istorie Arheologie a muzeului craiovean (clădirea nouă, din strada „Madona Dudu” nr. 14), expoziţia este cu atât mai valoroasă cu cât cuprinde şi piese unicat.

Vernisajul a avut loc ieri, în prezenţa directorului Muzeului Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi, Florentin Mocanu, şi a reprezentanţilor Consiliului Judeţean Dolj. Evenimentul a fost dedicat Zilei Internaţionale a Muzeelor, celebrată, încă din 1977, de Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM), al cărui membru este şi Muzeul Olteniei. Peste 30.000 de muzee din mai mult de o sută de ţări din întreaga lume marchează în prezent această sărbătoare, în încercarea de a atrage atenţia publicului asupra menirii pe care o au.

Expoziţia „Patrimoniul cultural naţional în context european: Vechile hărţi ale Valahiei” poate fi vizitată zilnic (mai puţin lunea), între orele 9.00 şi 17.00, până la începutul lui august.

Ion Prioteasa, către muzeografii craioveni: „Sunteţi oamenii noştri de suflet!

«Am dorit să punctăm această zi extraordinar de importantă pentru noi toţi cei care trudim în lumea muzeelor printr-o manifestare deosebită, de ţinută – o expoziţie de hărţi şi de patrimoniu medieval, puţin mai tehnică, dar, cu toate acestea, cu un parfum deosebit. Este o colaborare propusă de Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi din Bucureşti, pe care am acceptat-o cu mare plăcere. Şi asta  pentru că este o expoziţie care rar călătoreşte şi pe care altfel ai ocazia să o vezi numai la Bucureşti, acolo unde se află şi singurul muzeu de acest tip din Europa», a menţionat, ieri, la vernisaj, directorul Muzeului Olteniei, Mihai Fifor.

Şi-a declarat, din nou, aprecierea pentru Muzeul Olteniei şi a felicitat colectivul acestuia de Ziua Internaţională a Muzeelor Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj. „Pentru mine, muzeul este o oază într-un deşert al oraşului, iar munca dumneavoastră migăloasă, de cele mai multe ori, de a pune în operă lucruri pe lângă care de multe ori trecem nepăsători, este de apreciat. De aceea Consiliul Judeţean Dolj este mereu gata să vă dea o mână de ajutor şi să investească în muzeu. Sunteţi oamenii noştri de suflet!”, a spus acesta, alăturând toate felicitările pentru colaborarea instituţiei cu muzee importante din România şi nu numai. Şi Daniela Tarniţă, preşedinte al Comisiei pentru Cultură a Consiliului Judeţean Dolj, a avut cuvinte de apreciere pentru muzeografii craioveni, cărora le-a spus că sunt „nişte profesionişti desăvârşiţi” şi le-a urat „multe succese”.

Colecţie donată de Adrian Năstase. Bogata colecţie a Muzeului Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi din Bucureşti – instituţie aflată în subordinea Ministerului Culturii – a fost adunată în decursul a peste 30 de ani şi donată cu generozitate de Adrian Năstase şi soţia sa, Dana Năstase. «Au pus la dispoziţia muzeului 740 de hărţi, din secolele al XV-lea – al XIX-lea, şi câteva importante hărţi din perioada României Mari, foarte interesante, după părerea mea. În afară de acestea, muzeul cuprinde şi alte obiecte donate de familia Năstase, precum vedute şi două tablouri în ulei, din secolul al XIX-lea, cu imaginea Bucureştiului. Muzeul, unul foarte interesant, este situat pe strada „Londra” nr. 39, într-o clădire foarte intimă, cu mobilier antic. Vă invit să-l vizitaţi oricând aveţi drum prin Bucureşti», a menţionat directorul Florentin Mocanu.

Documente cu pecetea Ţării Româneşti, tezaure monetare şi inele sigilare

Proiectul itinerării expoziţiilor cuprinzând o parte din patrimoniul Muzeului Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi din Bucureşti în centre mari ale României, spre a fi cunoscut de public, a fost creionat de fostul director general al acestei instituţii, Octavian Ion Penda, din păcate decedat în urmă cu o lună. Proiectul a debutat la Iaşi, anul trecut, cu ocazia manifestărilor dedicate Zilei Unirii, a continuat, în urmă cu o lună, la Muzeul de Istorie din Târgovişte, iar acum s-a concretizat la Craiova, prin expoziţia „Patrimoniul cultural naţional în context european: Vechile hărţi ale Valahiei”. După cum a menţionat Toma Rădulescu, şeful Secţiei de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei, aceasta cuprinde lucrări cartografice de excepţie, cum ar fi hărţile realizate de A. Ortelius, G. Mercator. L. Fries, S. Munster, dar şi documente din secolele al XVI-lea – al XVIII-lea, tezaure monetare şi inele sigilare din Colecţia Tezaur a muzeului craiovean.

Puteţi vedea un document cu pecetea domnitorului Grigorie Dimitrie Ghica (1825), un zapis cu sigiliul în ceară al administraţiei austriece în Oltenia (1728), un document cu pecetea timbrată a Ţării Româneşti (1668), documente cu pecetea Ţării Româneşti din timpul domnitorilor Gavrilă Movilă (1609), Ştefan Surdu (1592), Matei Basarab (1639), Gheorghe Duca (1669), Petru cel Tânăr (1564) ş.a. Alături – Evanghelia (Bucureşti, 1682) deschisă la o filă cu stema domnitorului Şerban Cantacuzino şi Penticostarion (Bucureşti, 1768), din care este prezentată fila cu stema Ţării Româneşti.

Mai sunt expuse paftale din secolele al XVII-lea şi al XVIII-lea, având ca decor acvila bicefală (stema familiei Cantacuzino) ori stema Ţării Româneşti, inele sigilare din tezaurul de la Dudaşul Schelei, Mehedinţi (aur, secolul al XVI-lea). De asemenea, în expoziţie se regăsesc ducaţi din Ţara Românească – din tezaurul de la Schela Cladovei, Mehedinţi (secolele al XIV-lea – al XV-lea), dar şi emisiuni ale domnitorilor Vladislav Vlaicu (1364 – cca. 1377) şi Mircea cel Bătrân.