Familia – de la tradiţional la modern

1
673

Reprezentantele Organizaţiei de Femei a PSD (OFSD) Dolj, s-au întâlnit marţi la Casa Universitarilor de Craiova, unde, alături de specialişti în sociologie, psihologie şi planing familial, au discutat despre principiile care stau la baza familiei, fie ea tradiţională sau modernă, marcând astfel şi Ziua Internaţională a Familiei. Dorind să fie prezentată o paralelă între cele două tipuri de familie, la eveniment au participat şi două cupluri, care le-au împărtăşit invitaţiilor din experienţa lor de viaţă dar şi principiile care au stat la baza unei căsnicii reuşite.

De-a lungul timpului ideea de familie a suferit tot felul de modificări, avansând de la ideea de familie tradiţională la cea modernă. Nu de puţine ori, această trecere rapidă de la un stil de viaţă la altul, a produs un anumit dezechilibru care în majoritatea cazurilor se revarsă asupra copiilor. Tocmai din acest motiv, reprezentantele OFSD Dolj, alături de invitaţi, au încercat să identifice cauzele care au dus la schimbarea vieţii de familiei. “Evenimentul de astăzi are drept temă familia de la modelul tradiţional la cel modern şi a constituit o provocare pentru noi, fiind foarte aproape de Ziua Internaţională a Familiei care s-a aniversat pe 15 mai. Ştim foarte bine că familia este structura organizatorică care a dăinuit de-a lungul timpului, care odată cu societatea şi cu schimbarea acesteia a suferit şi ea ca structură, ca orientare şi ca principii. Din acest motiv ne-am propus ca astăzi să facem ca o paralelă între modelul tradiţional şi cel clasic, să găsim cauze pentru care a trecut rapid către o formă sau către un tip de familie care acum pare a fi uşor mai nonconformist. Desigur că se menţin şi modelele tradiţionale, dar există o tendinţă de modificare a atitudinii tinerilor către modelul modern de familie. Toate aceste lucruri vor fi analizate astăzi din punct de vedere sociologic, dar şi din punct de vedere al consecinţelor psihologice asupra membrilor familiei în situaţia în care apar dizarmonii. Astăzi o să aflăm două poveşti frumoase a două familii care fac parte din cele două categorii, cea tradiţională şi cea modernă. Sunt două poveşti poveşti frumoase care reprezintă modelul ideal de familie”, a spus Daniela Tarniţă, preşedinta Organizaţiei de Femei a PSD Dolj.

Ion Prioteasa
Ion Prioteasa

“Toţi ne regăsim în sânul familiei”

Chiar dacă a fost o întâlnire a femeilor, de la dezbatere nu puteau lipsi bărbaţii, reprezentanţi de seamă ai PSD şi totodată, familişti convinşi. Preşedintele PSD Dolj, Ion Prioteasa, a apreciat tema care a stat la baza dezbaterilor, fiind de părere că, indiferent de faptul că ideea de familie a suferit multe modificări, nimeni nu se poate regăsi în altă parte, decât în sânul familie. “Îmi face o deosebită plăcere să constat că organizaţia femeilor din PSD reuşeşte să facă atâtea lucruri frumoase, şi că găsiţi un motiv deosebit de fiecare dată pentru a pune în discuţie o temă importantă cum este cea de astăzi – tema familiei. Specialiştii or să spună mai mult despre ceea ce înseamnă, dar noi toţi nu ne regăsim cu adevărat în altă parte, decât în sânul familiei, chiar dacă de-a lungul timpului acest concept a suferit multe modificări. Sunt foarte multe elemente moderniste cu care credeam că nu o să ne obişnuim niciodată, dar iată că fac parte din viaţa noastră cotidiană şi le acceptăm fără să mai avem nici un fel de resentiment”, a afirmat Ion Prioteasa.

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană: “Familia este un lucru deosebit care diferenţiază comunităţile de succes de cele cu mai puţin succes. Oricât am spune că în viaţă contează şi banul, contează şi statutul social, există ceva care este mai important decât aceste chestiuni care contează mai mult sau mai puţin şi acela este legat de spiritul unei comunităţi, de sufletul ei, care nu are cum să fie decât familia. Este o chestiune care depăşeşte ideologia, ideea unei misiuni sociale, dincolo de ceea ce faci ca om politic. Trebuie să facem ceva pentru a emancipa familia română şi pentru a reuşi să transformăm societatea într-una echilibrată”.

“Baza a fost mereu familia”

Cele două familii care au fost invitate la dezbatere reprezintă ambele categorii, cea modernă şi cea tradiţională. Şi aşa cum era de aşteptat, poveştile celor două cupluri, sunt total diferite, dar se bazează pe aceleaşi principii: prietenia, munca în echipă şi respectul reciproc. În cei 50 de ani de când formează un cuplu, doamna şi domnul Vrapcea au învăţat că în fiecare etapă a vieţii trebuie să te ghidezi după aceleaşi principii cu care ai pornit. “În perioada studenţiei am combinat activitatea profesională cu distracţia, care era destul de plăcută atunci. Am avut şansa de a promova rapid pe scara valorică, a venit şi perioada căsătoriei, iar barza şi Dumnezeu ne-au adus doi copii gemeni, un băiat şi o fată. Din momentul apariţiei lor situaţia s-a schimbat. Deşi ponderea activităţii mele rămânea totuşi munca la întreprindere, baza a fost mereu familia, dar greutatea cea mai mare a fost pe umerii soţiei. Indiferent de moment, am pus la baza întregii activităţi de familie principiul înţelegerii, al prieteniei şi al respectului reciproc şi am convenit să păstrăm acest e principii şi acum, când avem nepoţi. În momentul când ne întâlnim, discutăm, ne ajutăm, ne sfătuim, pentru că acest lucru este extrem de important în familie. A te îndepărta de copii sau a se îndepărta copiii de părinţi, este un lucru foarte rău. Când se produce această despărţire toate lucrurile sunt extrem de periculoase”, a mărturisit domnul Vrapcea.

“Pentru noi familia este o echipă”

De cealaltă parte a baricadei, reprezentând tipul de familie modernă, Denisa şi Robert Frunză sunt doi tineri a căror frumoasă poveste de dragoste a început în urmă cu 11 ani, în vremea studenţiei, “o perioadă plină de energie şi de speranţe”. Deşi viaţa le-a oferit fel şi fel de încercări, una mai grea ca alta, cei doi au reuşit să le depăşească şi să îşi consolideze în acest fel relaţia. “Povestea noastră de dragoste a început în urmă cu 11 ani, când eram în perioada studenţiei, o perioadă plină de energie, de speranţe care ne-a ajutat să trăim o viaţă foarte liniştită timp de trei ani, până am terminat facultatea. După trei ani de când ne cunoscusem, viaţa ne-a oferit primul test pentru că am avut şansa să ne angajăm acolo unde ne-am dorit şi am reuşit să trecem acest test, am învăţat să muncim ca o adevărată familie. La nici şase luni, viaţa ne-a mai oferit un alt test, cel al despărţirii – eu am avut şansa să obţin un transfer, să mă întorc în Craiova şi am făcut pasul acesta iar Denisa a reuşit după un an şi jumătate să vină şi ea aici. În această situaţie aveam două opţiuni: să facem tot posibilul să rămânem împreună sau să ne lăsăm duşi de principiul ochii care nu se văd se uită. Dar pe noi ne-a ambiţionat foarte mult distanţa. Credeam că tot ce a mai rămas este să ne facem planuri de căsătorie şi de copii, dar soarta ne-a oferit cel mai greu test din viaţa noastră. La două luni după căsătorie, am descoperit că ne confruntăm cu o problemă foarte gravă care ţinea de sănătatea soţiei mele. Acesta a fost momentul cel mai greu, dar şi momentul cel mai important în care ne-am adunat şi ne-am resetat toate valorile. Aşa au apărut alte valori care ne-au ajutat să depăşim momente foarte grele. După toate aceste încercări, pentru noi familia este în primul rând o echipă”, a spus Robert Frunză.

Mihai Fifor, preşedintele PSD Craiova:

“Tema familiei este una care se poate discuta foarte larg. Familia e evoluat odată cu societatea şi cred eu că modelul tradiţional al familiei, în jurul căruia se construia unitatea, este unul pe care cu toţii îl regretăm şi către care tindem să ne întoarcem ori de câte ori lucrurile nu merg aşa cum trebuie în societatea bulversată de azi.”

 

 

1 COMENTARIU

  1. Foarte frumos si interesant subiectul. Din pacate nu ati mentionat nimic despre familia crestina-adevarata familie. Familia este de origine divina, omul fiind creat de Dumnezeu in familie( Adam si Eva)-prima familie.Biserica Ortodoxa Romana a decalarat anul 2011 Anul familiei crestine, anul Sfintei Taine a Cununiei si al Sfintei Taine a Botezului. Ar fi trebuit sa invitati si un reprezentant al Bisericii.

Comments are closed.