Consultaţiile gratuite „vânate” de craioveni

0
659

Prea săraci pentru a mai merge la doctor, craiovenii par să fie tot mai interesaţi de consultaţiile gratuite oferite de medici cu diferite ocazii. A fost cazul şi, ieri, când de Ziua Europeană a Melanomului, dermatologii de la Spitalul Judeţean i-au consultat pe toţi cei care au venit să afle dacă suferă de vreo boală a pielii.

Virgil Pătraşcu

Ţinând cont de aglomeraţia din anii precedenţi, medicii de la Dermatologie şi-au luat din timp măsuri speciale. Încă de dimineaţă a fost întocmit un tabel cu intervalul orar pe care fiecare medic trebuia să-l acopere, astfel încât să fie consultate cât mai multe persoane cu putinţă. Planurile le-au fost date, însă, rapid peste cap. Chiar dacă acţiunea era programată să înceapă la ora 9, cei mai grăbiţi dintre pacienţi s-au aşezat în faţa uşii cabinetului încă de la 8, nerăbdători să afle de la specialişti dacă au sau nu probleme de sănătate. În doar o oră, şeful Clinicii de Dermatologie din cadrul Spitalului Judeţean din Craiova, conf. univ. dr. Virgil Pătraşcu a consultat nu mai puţin de 16 persoane. Şi, aşa cum se aşteptau medicii, craiovenii s-au prezentat cu tot felul de probleme de sănătate a pielii, de la ciupercă şi până la eczeme. Din păcate două dintre persoanele consultate au avut afecţiuni mai grave decât atât. Un pacient a fost diagnosticat cu cancer bazocelular în timp ce un altul cu melanom incipient. De altfel, specialiştii declară că de la an la an numărul persoanelor diagnosticate cu cancer de piele este tot mai mare.

Cancer de piele, descoperit la consult gratuit

Ediţia din acest an a Zilei Europene pentru Depistarea Melanomului a fost organizată în nu mai puţin 29 de state de pe Bătrânul Continent între care şi România. La iniţiativa Societăţii Române de Dermatologie, medici din întreaga ţară au acordat consultaţii gratuite tuturor persoanele care, ieri, au trecut pragul cabinetelor dermatologice. Concluziile nu sunt însă, deloc îmbucurătoare având în vedere că unu din şapte români examinaţi cu această ocazie a fost depistat cu cancer de piele. De altfel, în România, aproximativ 700 de cazuri noi sunt depistate în fiecare an. „Noi nu ne propunem să descoperim cancere de piele ci mai degrabă să le prevenim. Dacă s-ar face profilaxia, dacă oamenii ar veni din timp la spital pentru o simplă consulaţie 20% din cazurile de cancer de piele ar putea fi prevenite. De cele mai multe ori, din păcate nu se întâmplă aşa. Până acum, astăzi am găsit din 16 persoane două cancere. În schimb, acţiunea de ieri a fost o reuşită numai şi pentru faptul că oamenii vor fi poate mai atenţi”, a declarat conf. univ. dr. Virgil Pătraşcu, şeful Clinicii de Dermatologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova.

Numărul celor cu afecţiuni de piele este în creştere

Ieri, pe lângă consultaţiile gratuite medicii au oferit celor interesaţi sfaturi şi au eliberat reţete. În mod evident adresabilitatea şi interesul oamenilor pentru acest eveniment a crescut în fiecare an şi, dacă la prima ediţie, la nivel naţional, au participat în jur de 700 de persoane, anul trecut aproximativ de 3.000 de oameni au beneficiat de consultul gratuit al dermatologilor.

Medicii au discutat ieri şi despre problemele pe care le pot crea bolile de piele. Dermatologii i-au avertizat pe toţi cei prezenţi asupra faptului că la cea mică schimbare observată la nivelul nevilor nevocelulari sau aluniţe, aşa cum sunt cunoscute, trebuie mers imediat la medic. Cel mai important semn de alarmă în legătură cu apariţia unui melanom este legat de modificarea dimensiunii, formei sau culorii unei aluniţe. Mai grav este că melanomul poate duce la deces în anumite condiţii. El poate apărea pe aluniţe care au fost traumatizate, dar se pot dezvolta şi pe tegument aparent sănătos.