ONU: SUA blochează aderarea deplină a Palestinei

1
201

Joi 18 aprilie a.c. SUA au pus capăt visului palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU. Nu este deloc surprinzător că au respins în Consiliul de Securitate o cerere criticată de aliatul lor –Israel- în plin război în Fâşia Gaza. Palestinienii au din 2012 statutul inferior de stat observator de stat nemembru, deşi ţările arabe au solicitat Consiliului să accepte un stat palestinian, deja recunoscut de majoritatea capitalelor lumii, cu drepturi legitime în cadrul ONU. Proiectul de rezoluţie prezentat de Algeria care recomanda aderarea Palestinei a primit 12 voturi pentru, 1 împotrivă şi 2 abţineri (Regatul Unit şi Elveţia). Admiterea unui stat la ONU trebuie să primească o recomandare pozitivă din partea Consiliului de Securitate, adică cel puţin 9 voturi din 15 „pentru”, niciun veto de la un membru permanent, apoi să fie aprobată de adunarea generală cu o majoritate de două treimi. SUA a reiterat că poziţia sa nu s-a schimbat din 2011, când cererea de aderare prezentată de preşedintele Autorităţii palestiniene, Mahmoud Abbas a fost blocată de opoziţia americană.

1 COMENTARIU

 1. ,, Joi, Statele Unite au oprit efectiv Naţiunile Unite să recunoască un stat palestinian prin acordarea unui drept de veto în Consiliul de Securitate pentru a refuza palestinienilor calitatea de membru deplin al organismului mondial .

  Acesta a respins un proiect de rezoluție care a recomandat Adunării Generale a ONU, formată din 193 de membri, ca „statul Palestina să fie admis ca membru” al ONU. Marea Britanie și Elveția s-au abținut, în timp ce restul de 12 membri ai consiliului au votat da.

  „Statele Unite continuă să susțină cu fermitate o soluție cu două state. Acest vot nu reflectă opoziția față de statulitatea palestiniană, ci este o recunoaștere a faptului că va proveni doar din negocieri directe între părți”, a declarat Robert Wood, ambasadorul adjunct al SUA la ONU.”(Reuters)é
  ,, Ce?
  Citiți știrile, amice? Netanyahu a exclus oficial orice discuție despre un stat palestinian…
  Cine dracu este Robert Wood?
  Forța palestinienilor pentru aderarea deplină la ONU a venit la șase luni într-un război între Israel și militanții palestinieni Hamas în Fâșia Gaza și pe măsură ce Israelul extinde așezările în Cisiordania ocupată, pe care ONU le consideră ilegale.

  Ministrul de Externe al Israelului, Israel Katz, a felicitat Statele Unite pentru că au acordat un drept de veto .

  Adresându-se celor 12 membri ai consiliului care au votat în favoarea proiectului de rezoluție, ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, a spus: „ Este foarte trist pentru că votul tău nu va face decât să încurajeze și mai mult respingerea palestiniană și să facă pacea aproape imposibilă ”.( SUA se opune încercării ONU de a recunoaște statul palestinian-ANDREW ANGLIN • 19 APRILIE 2024•)

  Aberația ,,democrației” americane! Au distrus Serbia pentru a crea enclava Kosovo și au distrus statul palestinian pentru a apăra enclava Israel!

Comments are closed.