12 cluburi au format SuperLiga, o competiţie exclusivistă

0
572

12 dintre cele mai importante cluburi din Europa au anunţat că au format SuperLiga, o competiţie exclusivistă, condusă chiar de aceşti granzi, din Anglia, Italia, Spania şi Anglia, jumătate din aceste cluburi fiind din Premier League.

“Douăsprezece dintre cele mai importante cluburi europene anunţă că au ajuns la un acord pentru crearea unei noi competiţii, Super Liga, guvernată de grupările sale sale fondatoare. Cluburile fondatoare speră să se angajeze în discuţii cu UEFA şi FIFA pentru a găsi cele mai bune soluţii pentru noua ligă şi pentru fotbal în ansamblu”, se arată în comunicat.

Cele 12 cluburi fondatoare sunt AC Milan, Arsenal Londra, Atletico Madrid, Chelsea, FC Barcelona, Interazionale Milano, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid şi Tottenham.

Preşedintele acestui grup este Florentino Perez, liderul lui Real Madrid. Co-preşedintele Manchester United, Joel Glazer, va fi vicepreşedinte al Super League.

Liga va avea 20 de echipe – cele 12 formaţii fondatoare plus trei cluburi nenumite încă, aşteaptate să se alăture în curând şi cinci echipe care se califică anual în funcţie de rezultatele lor interne. SuperLiga va începe în luna august a fiecărui an, cu meciuri la jumătatea săptămânii, iar cluburile vor fi împărţite în două grupe de câte zece, cu meciuri acasă şi în deplasare. Primele trei echipe din fiecare grupă s-ar califica în sferturile de finală, formaţiile de pe locurile al patrulea şi al cincilea jucând un play-off cu două manşe pentru cele două locuri rămase. Din sferturi, formatul va fi eliminatoriiu în două manşe, la fel precum cel folosit în Liga Campionilor, cu o finală într-un singur meci, în luna mai, într-un loc neutru.

UEFA a reacţionat printr-un comunicat comun, semnat şi de federaţiile din Anglia, Spania şi Italia, precizându-se: cluburile în cauză vor primi interdicţie de participare în orice altă competiţie la nivel naţional, european sau mondial, iar jucătorii lor ar putea pierde oportunitatea de a-şi reprezenta echipele naţionale. Cluburile franceze şi germane, în special PSG şi Bayern, au refuzat să participe, deocamdată, în SuperLigă.