„Înființarea Fondului European de Apărare este răspunsul la nevoia de securitate a UE”

0
299

Eurodeputatul PSD Victor Boștinaruvicepreședintele Grupului S&D pentru politică externă, a pledat în ultimul său discurs din plenul Parlamentului European, pentru adoptarea instituirii Fondului European de Apărare. Apelul eurodeputatului român a venit în contextul dezbaterii raportului Zdzisław Krasnodębski, în plenul Parlamentului, reunit în această săptămână la Strasbourg.

Conform eurodeputatului Victor Boștinaru„Într-o lume volatilă, multi-polară, care se confruntă cu multiple amenințări noi și hibride, este esențial ca Uniunea Europeană să-și consolideze rolul de actor global influent și eficient.

În prezent, politica Uniunii Europene de Securitate și Apărare reprezintă o prioritate majoră pentru cetățenii noștri și de aceea și-a găsit ecoul în recent adoptata politică. Dezvoltarea politicii noastre comune de apărare este fără îndoială una dintre principalele noastre contribuții la implementarea Strategiei globale a Uniunii Europene.

Scopul propunerii legislative, negociată just și eficient cu Consiliul, este de a înființa Fondul European de Apărare în cadrul CFM 2021-2027, astfel încât: să răspundă priorității crescânde pe care o reprezintă apărarea și securitatea în Uniunea noastră; să rezolve fragmentarea mare a sectorului de apărare și să evite dublarea și ineficiența; să încurajeze achiziționarea în colaborare a echipamentelor de apărare.

În plus, obiectivele generale ale Fondului European de Apărare, așa cum au fost ele enunțate, au reprezentat priorități-cheie ale Grupului meu, care militează pentru «O mai mare eficiență în industria de apărare și promovează o piață internă mai integrată a mijloacelor de apărare și sprijin UE pentru o cercetare și dezvoltare coordonată». Subliniez încă o dată nevoia de a continua promovarea unui ordini multilaterale bazate pe reguli, așa cum este consacrat în Carta ONU și de a consolida cooperarea cu NATO, singura garanție a securității colective pe continentul nostru.

În condițiile în care am avut privilegiul să lucrez asupra acestui dosar în ultimii ani, permiteți-mi să vă recomand să-l votați cu încredere. Și pentru că este ultimul meu discurs în Parlament, dați-mi voie să spun tuturor mulțumesc din suflet pentru acești 12 ani în care am lucrat pentru proiectul european.”