Tudorel Toader, despre extrădarea lui Sebastian Ghiţă: Aşteptăm încheierile de la instanţă şi în minutul următor dăm drumul la procedură

0
330

tudorel_toaderTudorel Toader, ministrul Justiţiei, a declarat, ieri, că instituţia pe care o conduce aşteptată documente de la instanţele emitente ale mandatului de arestare pe numele lui Sebastian Ghiţă, urmând că imediat să fie demarată procedura de extrădare. “Biroul internaţional Interpol a informat instanţele din România, emitente ale mandatelor de arestare din România, cu privire la reţinerea pentru 48 de ore a lui Sebastian Ghiţă. Pe 17 aprilie, Interpol a înştiinţat instanţele din România cu privire la arestarea, reţinerea preventivă a lui Sebastian Ghiţă pentru 18 zile începând cu data de 14 aprilie. Potrivit legii, instanţele din România, emitente ale mandatelor de arestare, trebuie să verifice urgent îndeplinirea condiţiilor legale pentru a solicita extrădarea. Ne aflăm, în acest moment, în situaţia în care aşteptăm de la instanţele de judecată încheierile de verificare a temeiniciei legalităţii declanşării procedurii de extrădare. Ministerul Justiţiei are deja pregătită această procedură, cerere. Aşteptăm încheierile de la instanţă şi în minutul următor dăm drumul la procedură”, a declarat ministrul Justiţiei.

Tudorel Toader a explicat că în situaţia în care procedura nu este respectată, cererea de extrădare ar fi lovită de nulitate şi “ar profita cine are interes”. „În procedura de urgenţă, la prima instanţă, poate formula contestaţie numai procurorul, partea nu participă, nu e citată, nu poate face contestaţie din simplu motiv că e căutată. Sper să rămână definitivă hotărârea la prima instanţă, să primim decizia, să dăm drumul la procedură. Eu vă asigur că din momentul în care primim de la instanţa de judecată imediat ne îndeplinim obligaţiile, nu se pune problema să ieşim din termen”, a mai spus Tudorel Toader.

Întrebat despre o posibilă negociere cu ministrul sârb al Justiţiei, pentru ca Sebastian Ghiţă să fie judecat în lipsă în Serbia pentru a putea fi prezentat instanţelor din România, Toader a declarat: “Eu nu am competenţa să negociez pe lege, nu am competenţa să fac sugestii omologului din Serbia.”

În ceea ce priveşte posibilitatea ca Sebastian Ghiţă să ceară azil în Serbia, ministrul a spus: “Din moment ce este şi azilul o instituţie, sigur că există posibilitatea folosirii acelei instituţii. Poţi folosi orice mijloc prevăzut de lege”

Surse apropiate anchetei au precizat pentru MEDIAFAX că fostul deputat a fost vizitat, joi, de fratele său, Alexandru Ghiţă, călătoria acestuia la Belgrad fiind cea care a condus la capturarea fostului deputat. Cei doi ar fi ieşit din casa în care locuia Ghiţă, poliţiştii sârbi fiind informaţi asupra identităţii fostului parlamentar, moment la care celor doi li s-au cerut documentele de identitate. Sebastian Ghiţă le-a prezentat oamenilor legii documente false, spunându-le, în limba engleză, că este student sloven. Anchetatorii aveau deja date de la autorităţile române referitoare la faptul că în locuinţa respectivă s-ar afla fostul deputat, astfel că a fost condus la poliţie, constatându-se că documentele erau false şi că numele sub care s-ar fi prezentat exista, au precizat aceleaşi surse.

Sursele citate menţionează că în această perioadă, Sebastian Ghiţă ar fi ţinut legătura, în afară de fratele său, şi cu alte persoane apropiate, o femeie apropiată fostului deputat făcând cel puţin o călătorie în Serbia de la data dispariţiei fostului deputat până în prezent. Sebastian Ghiţă a fost prins, potrivit unor surse oficiale, joi, 13 aprilie, la ora 23.45, pe străzile din Belgrad. Ghiţă nu s-a opus reţinerii, a declarat Carmen Dan.

“În urma activităţilor investigative complexe şi a informaţiilor furnizate de Direcţia Operaţiuni Speciale şi Direcţia de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Române, în cursul acestei nopţi, în Belgrad, a fost localizat şi reţinut, inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian. Mulţumim reprezentanţilor instituţiilor de aplicare a legii din Serbia, Ungaria, Bulgaria, Grecia, Turcia, Muntenegru, Croaţia, Austria, Italia şi Franţa, precum şi partenerilor interni, pentru cooperarea în acest caz. Schimbul de date şi informaţii a avut loc prin CCPI, ENFAS şi PNR. În momentul depistării, cel în cauză a prezentat pentru legitimare, documente false, care prezintă însemnele unui stat din U.E.”, a transmis Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) vineri dimineaţă.

Poliţia Română nu a confirmat că fostul deputat ar fi mers în toate ţările menţionate, surse judiciare precizând că la acest moment se strâng toate informaţiile referitoare la traseul urmat de Ghiţă.