Concert simfonic, sub bagheta dirijorală a maestrului Valentin Doni

0
441
„Zilele muzicale aniversare” – serie de manifestări organizate de Filarmonica „Oltenia” în perioada 17-24 aprilie – au dat posibilitatea, ieri, craiovenilor să participe gratuit la repetiţiile Orchestrei Simfonice a instituţiei. Între orele 13.00 şi 14.00, iubitorii muzicii au putut asista la pregătirea concertului simfonic din această seară.

Muzician complex, care se manifestă plenar în dubla calitate de dirijor şi compozitor, Valentin Doni – în prezent dirijor permanent al Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău – este invitatul din această seară al Filarmonicii „Oltenia”. De la pupitrul Orchestrei Simfonice a instituţiei, artistul evoluează în concertul aniversar dedicat împlinirii a 66 de ani de existenţă a Filarmonicii de Stat „Oltenia” Craiova. Solist este violoncelistul Anton Niculescu, de la Filarmonica din Braşov, care va interpreta Concertul în Do minor pentru violoncel şi orchestră, op. 66, de Nikolai Miaskovski. Concertul începe la ora 19.00 şi mai oferă spre audiţie Uvertura operei „Ruslan şi Ludmila”, de Mihail Glinka, şi Simfonia I în Do minor, op. 68, de Johannes Brahms. Preţul biletului: 15 lei (elevi, studenţi, pensionari – 8 lei).

Valentin Doni

Născut în anul 1955, în localitatea Chiţcani (Republica Moldova), Valentin Doni a studiat la Institutul de Arte „Gavriil Musicescu” din Chişinău (1973-1978), specializându-se în domeniul dirijatului de orchestră de muzică populară şi absolvind, în 1990, aceeaşi instituţie în specializarea compoziţie. S-a perfecţionat în domeniul dirijatului cu Ovidiu Bălan (1990-1991), apoi în cadrul Conservatorului Naţional Regional din Rueil – Malmaison, Franţa (1992-1993).

Valentin Doni a deţinut, între anii 1991-1998, statutul de dirijor al Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici” din Republica Moldova (prim-dirijor în perioada 1998-2004 şi director artistic între anii 2000-2001). Între 1997 şi 1999 a fost director artistic al Sălii cu Orgă din Chişinău şi dirijor al Orchestrei Naţionale de Cameră a Republicii Moldova, iar din 2004 este dirijor permanent al Filarmonicii ,,Mihail Jora” din Bacău. În această perioadă de activitate, Valentin Doni a interpretat capodopere ale muzicii simfonice clasice, cu diverse orchestre din Republica Moldova, România, Rusia, Italia, Franţa, Spania, Portugalia, Bulgaria, Austria, Ucraina, Slovacia, Bulgaria.

Muzicianul abordează un repertoriu vast, o parte din palmaresul său cuprinzând compoziţii celebre. Este însă şi un instrumentist polivalent, interpretând un bogat repertoriu din creaţia pentru pian, vioară şi contrabas. Din anul 2001, Valentin Doni este membru al Uniunii Compozitorilor din Republica Moldova, iar din 2010 este admis ca membru stagiar al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din Romania. În anul 1999 a primit titlul de „Maestru în Artă” pentru realizări remarcabile în domeniul artelor, din partea preşedintelui Republicii Moldova, iar în 2002 Guvernul francez i-a decernat Titlul de „Cavaler al Ordinului în Arte şi Litere”.

 

Anton Niculescu

Anton Niculescu s-a născut la Bucureşti, într-o familie de muzicieni. A început studiul violoncelului cu tatăl său, prim-violoncelist al Orchestrei Radio din Bucureşti; alături de mama sa – pianistă – a avut prima sa apariţie în public într-un recital, la vârsta de 12 ani, la Sala Mică a Palatului din capitală, iar doi ani mai târziu a apărut ca solist în compania Orchestrei Simfonice a Filarmonicii „Moldova” din Iaşi, interpretând Concertul pentru violoncel şi orchestră de É. Lalo. După absolvirea cu rezultate de excepţie a Conservatorului din Bucureşti (la clasa prof. George Iarosevici), s-a perfecţionat cu Radu Aldulescu, Antonio Janigro şi Daniil Safran.

A început o intensă activitate concertistică, în paralel ocupând posturi de mare prestigiu (precum cele de prim-violoncelist al Teatrului „La Scala” din Milano şi la „Teatro Comunale” din Florenţa). Datorită talentului său de excepţie, sensibilităţii, muzicalităţii, tehnicii strălucitoare şi seriozităţii sale, Anton Niculescu s-a impus din ce în ce mai mult în viaţa muzicală, fiind invitat să concerteze frecvent pe scene de mare renume din Europa, Asia, America de Sud, America de Nord şi Africa, susţinând turnee de concerte şi recitaluri în numeroase ţări. Timp de zece ani a deţinut statutul de director artistic al Festivalului Internaţional „Meersburger Winter” din Germania. Din anul 1996 este solist concertist al Filarmonicii din Braşov. Valorosul instrument pe care cântă datează din 1709, având celebra marcă „Pietro Guarnierius – Mantova”.