Poetul şi publicistul craiovean Petre Dragu ar fi împlinit azi 80 de ani

0
687

Se împlinesc astăzi 80 de ani de la naşterea, la Craiova, a scriitorului Petre Dragu – redactor la Radiodifuziunea din Craiova, secretar literar al Teatrului Naţional vreme de şapte ani, redactor la revista „Ramuri” şi colaborator, în perioada 1952-1973, al ziarului „Înainte”. A scris versuri, articole, eseuri, reportaje literare şi documentar-istorice.

Petre Dragu

Poet şi publicist, Petre Dragu s-a născut la 19 aprilie 1932, la Craiova, unde a frecventat cursurile Liceului „Fraţii Buzeşti”, apoi pe cela ale Şcolii de literatură „Mihai Eminescu” din Bucureşti. A avut diverse preocupări, mai întâi în cadrul Teatrului de Stat din Ploieşti, apoi la Craiova, ca redactor la Studioul de radio şi, în perioada 1957-1964, secretar literar la Teatrul Naţional.

La reapariţia noii serii a revistei „Ramuri”, în august 1964, era încadrat redactor, alături de Ilie Purcaru şi Ilarie Hinoveanu, apoi secretar general de redacţie, până în 1969, când s-a transferat la „Scânteia tineretului”, activând ca redactor până în anul 1971. După aceea a devenit publicist-comentator la cotidianul „Scânteia”. Cunoscut mai întâi din coloanele ziarului „Înainte” şi ale revistei „Ramuri”, Petre Dragu a mai colaborat la „Oltenia literară”, „Luceafărul”, „Viaţa militară”, „România literară”, „Argeş”, „Areneu”, „Flacăra”, „Magazin” ş.a.

A publicat versuri încă din 1950, însă debutul editorial în poezie a avut loc destul de târziu, cu volumul „Perfectul foarte simplu” (1973), în care – după cum sublinia Al. Piru în Cuvânt înainte –, Petre Dragu „e un poet cu limbaj original, frust, uşor colorat în stilul provinciei care a dat pe Tudor Arghezi”. Cel de-al doilea volum de versuri a fost „Jocuri de cuvinte” (1979). A mai publicat volumele de reportaje „Pe plaiurile pandurilor” (1957, în colaborare cu Lucian Zatti), „Sugestii pentru Diogene” (1974) şi „Haiducii soarelui” (1979).

Petre Dragu s-a stins din viaţă la 19 martie 1977, la Craiova.