Blejnar, demis de la ANAF, dar numit într-un post „călduţ”

0
303
Sorin Blejnar

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a explicat că Sorin Blejnar a fost demis de la Autoritatea Naţională pentru Administrare Fiscală (ANAF) în urma unei analize făcute de experţii premierului Mihai Răzvan Ungureanu. “Spre finalul acestui termen (n.r. – dat de premier pentru ca ANAF să colecteze echivalentul a 1,5% din PIB din evaziunea fiscală) au existat două momente importante: începerea unui amplu proces de restructurare la nivelul ANAF, împreună cu Banca Mondială. De asemenea, a existat o analiză în ceea ce priveşte capacitatea de management făcută de experţi ai premierului, rezultatele le-aţi avut astăzi. (…) În cursul acestei după-amiezi (n.r. – marţi), premierul Mihai Răzvan Ungureanu l-a sunat pe domnul Blejnar şi i-a comunicat decizia de revocare”, a declarat, la Realitatea Tv, purtătorul de cuvânt al Guvernului. Pentru agenţia Mediafax, Suciu a subliniat că motivul demiterii lui Blejnar ar fi acela că, „în urma analizei, s-a constatat că nu a fost o colectare eficientă”. Pe 17 februarie, premierul Ungureanu a cerut oficialilor implicaţi în combaterea evaziunii fiscale ca, în termen de 60 de zile, să aducă venituri suplimentare la buget, de cel puţin 1,5% din PIB. Termenul a expirat marţi, 17 aprilie.

„Am vorbit la telefon cu Ungureanu. M-a sunat la un moment dat, în cursul zilei, şi mi-a spus că am fost revocat din funcţie şi atât”, a precizat Sorin Blejnar la Realitatea Tv. Întrebat dacă a cerut explicaţii cu privire la revocarea sa, fostul şef al Fiscului a răspuns: „Nu. Dar ce, trebuia să întreb?”. Apoi a explicat: „Eu am spus, în urmă cu 60 de zile, am înaintat demisia mea spre cancelaria primului ministru. Mi-am înaintat demisia pentru că, la momentul respectiv, nu puteam să ştiu dacă vom realiza 1,5% sau 1%. Dacă azi a fost acel termen şi domnia sa a considerat de cuviinţă că trebuie să mă revoce din funcţie, m-a revocat”. Referitor la cel care avea să-l urmeze la şefia Agenţiei, Blejnar a spus că nu a fost curios să afle un nume: “Nici măcar nu am întrebat cine vine după mine. Sunt convins că Şerban Pop o să încerce să aducă un plus de imagine instituţiei”.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, marţi, pentru Mediafax, că premierul Ungureanu şi PDL nu au curajul să ducă o măsură până la capăt în ceea ce-l priveşte pe Sorin Blejnar, el arătând că locul acestuia nu este într-un post „călduţ”, ci la DNA. „Locul domnului Blejnar nu este într-un post călduţ la ANAF, ci la DNA. Noi vom avea grijă ca domnul Blejnar să ajungă în faţa justiţiei şi să explice câţi bani a dat şi cui a dat din banii obţinuţi în această perioadă din contrabandă fiscală şi traffic”, a spus Ponta.

Preşedintele ANAF a fost revocat, marţi, din funcţie, de premierul Ungureanu, în locul său fiind numit Şerban Pop, vicepreşedinte al ANAF până în 2009. Acesta va avea rang de secretar de stat. Surse oficiale au declarat, pentru Mediafax, că Sorin Blejnar a primit sarcina de a coordona activitatea Departamentului de Control al Marilor Averi.