Înscrierile pentru concursul de titularizare din acest an s-au finalizat pe 12 aprilie. În judeţul Dolj, 1.200 de candidaţi şi-au depus dosarul pentru a ocupa un post vacant sau rezervat din cele 692 de norme şi fracţiuni de normă afişate de Inspectoratul Şcolar Judeţean.
În acest an înscrierile s-au derulat la cele 41 de centre de concurs înfiinţate în Craiova şi judeţul Dolj. Deşi concurenţa pare la prima vedere destul de mare, două centre de concurs nu au înregistrat nici un dosar. «Nu există candidaţi la centrul de la Liceul Teoretic „Tudor Arghezi”, unde este şi un post de psiholog titular, ceea ce ne demonstrează că absolvenţii de Psihologie preferă să-şi deschidă cabinete particulare decât să se îndrepte spre sistemul educaţional. Aceeaşi problemă a lipsei de psihologi este şi la Centrul Judeţean de Resursă şi Asistenţă Educaţională Dolj. Totodată, candidaţi nu au fost înregistraţi nici pentru oferta de posturi de la Liceul de Transporturi Auto din Craiova», a precizat inspectorul şcolar general adjunct Cătălin Spiridon, de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj.
Cea mai mare concurenţă este la învăţători
La polul opus, cu cea mai mare concurenţă, se află centrele de concurs care au posturi titularizabile. Astfel, pentru un posturile de titular de Limba română la Liceul din Segarcea s-au înscris 7 candidaţi, iar la Vârtop sunt 19 candidaţi. În rest, pe judeţ, pentru a obţine ore pe această disciplină sunt 143 de dosare. Număr mare de candidaţi sunt pentru învăţător. Sunt 30 catedre titularizabile şi 206 candidaţi în tot judeţul. Şi la Matematică sunt patru posturi de titular şi 90 de candidaţi.
Pentru a putea să participe la concurs, cadrele didactice trebuie să-şi valideze fişele de înscriere în perioada 20-28 aprilie a.c. Conform calendarului de concurs, după validarea înscrierilor, participanţii susţin inspecţia specială la clasă între 2 mai şi 8 iunie a.c., probă finalizată cu notă. Cei care promovează pot participa şi la proba scrisă, care se va derula, în toate centrele de concurs, pe data de 2 august. În acest an, la concursul de titularizare sunt cu 270 de candidaţi mai puţin decât anul trecut, când s-au înregistrat 1.470 de dosare. Printre candidaţi se află şi 86 de profesori titulari, în majoritate din mediul rural sau din alte judeţe ale ţării, care încearcă să se transfere la o altă unitate de învăţământ.