Sorina Pintea: Dezinfectanții neconformi au ajuns în peste 30 de spitale din toată țara

0
409
Dezinfectanții neconformi au ajuns în peste 30 de spitale din toată țara, a anunțat astăzi ministrul Sănătății, Sorina Pintea. Ea a dat, însă, asigurări că nu a existat niciun pericol pentru pacienții din aceste spitale, susținând că acele produse erau neconforme pentru fungi, nu pentru bacterii. De asemenea, Pintea a susținut că astfel de biocide nu au ajuns și la Institutul Marius Nasta, unde patru pacienți au murit recent din cauza unei bacterii spitalicești. Direcțiile de Sănătate Publică din toată țara au dispus retragerea produselor neconforme rămase neutilizate, potrivit ministrului Sănătății.
Sorina Pintea a fost întrebată cât timp au fost folosiți acești dezinfectanți neconformi în spitale: “Este greu să dau un răspuns, este o anchetă în curs, care tocmai aceste lucruri le va verifica”, a fost răspunsul ministrului.
“Dacă se aplică protocoalele așa cum le avem, nu există un pericol pentru sănătatea pacientului. Și atunci mă veți întreba de ce am făcut aceste plângeri: pentru că orice produs trebuie să fie conform”, a susținut ministrul Sănătății. “Marius Nasta nu este pe lista spitalelor” unde au ajuns acești dezinfectanți, a adăugat ministrul Sănătății.
Direcțiile de Sănătate Publică din toată țara au dispus retragerea produselor neconforme rămase neutilizate, potrivit ministrului Sănătății. Direcția de Sănătate Publică București a retras 108 litri de dezinfectanți, iar Direcția de Sănătate Publică Prahova a retras 5.000 de litri, potrivit ministrului Sănătății. “Menționez că aceste produse se folosesc pentru dezinfecția suprafețelor și a instrumentarului și ulterior la sterilizare”, a adăugat Sorina Pintea.

Ministrul Sănătății a explicat, azi-dimineață, de unde a piornit acest caz: “În cursul anului 2018, inspectorii Inspecției Sanitare și ai DSP au efectuat verificări cu privire la eficacitatea produselor biocide folosite nu doar în sistemul sanitar, ci și în saloanele de înfrumusețare. Au fost verificate 15 produse biocide, 3 dintre acestea prezentând neconformități cu privire la eficacitatea fungicidă. Au fost reverificate în laboratoare aceste produse, iar neconformitățile s-au confirmat. Prin urmare, Ministerul Sănătății a dispis efectuarea unei plângeri penale vizavi de două societăți, una din București și una din județul Prahova, care comercializau aceste biocide.”

Percheziții la firme care vindeau dezinfectanți neconformi

“Am spus în nenumărate rânduri că ne interesează siguranța pacientului, se pare că unii producători nu m-au luat foarte în serios”, mai spune ministrul Sănătății.

Polițiștii au făcut, marți, percheziții în București, Ilfov și Prahova, la locuințele unor persoane și la sediile sociale și punctele de lucru ale unor firme care în 2018 ar fi produs și vândut mai multor spitale dezinfectanți care nu îndeplineau standardele de performanță în distrugerea bacteriilor.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a precizat că aceste percheziții au loc în urma unei plângeri făcute de Ministerul Sănătății în 10 ianuarie, precizând că biocidele respective erau “neconforme”, nu diluate.

Polițiștii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, sub coordonarea Parchetului Judecătoriei Sectorului 1 București, fac marți cinci percheziţii în București și în județele Ilfov și Prahova, la locuințele unor persoane fizice și la sediile sociale și punctele de lucru ale unor societăți comerciale care produc, importă și comercializează produse biocide, anunță Poliția Română.

Perchezițiile sunt făcute într-un dosar penal în care au loc cercetări pentru înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, zădărnicirea combaterii bolilor și comercializarea de produse alterate.

Anchetatorii spun că în cursul anului 2018 ar fi fost fabricate și vândute către diverse spitale produse biocide utilizate la dezinfecția suprafețelor, care însă nu îndeplineau standardele de performanță în distrugerea bacteriilor.

Sorina Pintea: Acele produse nu erau diluate, ci neconforme pentru fungicide

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a precizat că aceste percheziții au loc în urma unei plângeri făcute de Ministerul Sănătății în 10 ianuarie, precizând că biocidele respective erau “neconforme”, nu diluate.”Acest dosar a apărut de la o plângere pe care Ministerul Sănătății a făcut-o în 10 ianuarie anul acesta. Anul trecut, inspectorii direcțiilor de sănătate publică au făcut un control tematic la spitalele din țară, verificând eficacitatea anumitor biocide. Ca urmare a analizei, a 15 produse biocide, au fost constatate neconformități pe o anumită zonă de acțiune, la trei produse. În urma retestării acestora, (…) rezultatele inițiale au fost confirmate, prin urmare Ministerul Sănătății a făcut o plângere legată de aceste produse firmelor care au comercializat aceste produse”, a declarat Pintea marți dimineață, la Digi 24.

Ea a susținut că la acel moment s-a dispus utilizarea produselor din stoc, pentru că nu reprezentau un pericol pentru pacienți, apoi au fost autorizați înlocuitori care au fost achiziționați de către spitale.

Pintea a mai spus că acele produse nu erau diluate, ci nu erau conforme pentru fungicide, precizând că acel tip de dezinfectanți se folosește în primă etapă, ulterior fiind aplicate pentru dezinfecție și alte soluții. De asemenea, Pintea a susținut că la acest moment în spitale nu mai există produse neconforme. Cel mai cunoscut caz similar este cel al companiei Hexi Pharma, trimisă în judecată pentru înșelăciune după ce a distribuit în sute de spitale din România dezinfectanți diluați. (Sursa: HotNews)