Muzeu de fotografie în Craiova, la 100 de ani de la nașterea artistului Nicu Dan Gelep

0
604

Muzeul Olteniei, Asociația „Omnia Photo” și Fotoclubul „Mircea Faria” invită publicul la triplul vernisaj al expoziției „Cutie cu fotografii în căutarea unui muzeu”, cu lucrări aparținând regretatului artistul fotograf craiovean Nicu Dan Gelep (n. 12 mai 1919 – d. 22 august 2008). Evenimentele vor avea loc astăzi, 19 martie, ora 18.00, în Sala „Ștefan Ciuceanu” a Muzeului Olteniei (strada „Madona Dudu” nr. 14), joi, 21 martie, ora 18.00, la Farmacia „Anacora” (strada „A.I. Cuza” nr. 9) și vineri, 22 martie, ora 18.00, la Cabinetul Cultural – Galeria 1 mp de artă / Foto 2B (strada „Madona Dudu” nr. 10). La centenarul nașterii artistului, promotorii evenimentelor susțin înființarea unui muzeu de fotografie în Craiova, „expozițiile organizate propunându-și să deschidă un dialog pe această temă între deținătorii de arhive fotografice și administrația locală”.

„Cutie cu fotografii în căutarea unui muzeu” cuprinde o serie de fotografii selectate de președintele Fotoclubului „Mircea Faria”, Dorian Delureanu, și prezentate publicului în premieră, precum și lucrări din colecția Nicu Dan Gelep. Majoritatea lucrărilor expuse fac parte din colecția donată Muzeului de Artă din Craiova și aflată în prezent în custodia fotoclubului. «Câteva dintre fotografiile prezentate au fost recuperate, fiind scoase de domnul Gelep în fața  atelierului, pe hol,  drept „rebuturi”. Imaginile color expuse sunt printuri după diapozitive ORWO, digitizate în cadrul unei operațiuni de voluntariat a Asociației „Omnia Photo”», precizează organizatorii.

Dorian Delureanu, promotorul evenimentului, l-a cunoscut pe fotograful Nicu Dan Gelep în anii ’90. «A fost o șansă mare să pot lucra mai bine de 7 ani în același atelier în care domnul Gelep a developat role întregi de istorie a fotografiei. Era o perioadă boemă, domnul Gelep ieșise de multă vreme la pensie, iar eu, tânăr inginer cu perspective de a ajunge la Uzina „Mecanica Rovinari”, am „aterizat” direct în atelierul fotografic al Teatrului Național Craiova grație unei oferte de nerefuzat primite din partea domnului Emil Boroghină, la acea vreme directorul teatrului. Cu această expoziție intenționez să pun la încercare memoria celor care l-au cunoscut pe omul Gelep sau pe fotograful Gelep, pe colegul Gelep, pe vecinul Gelep. Îmi doresc ca cel puțin 100 de impresii, de la persoane diferite, sa poată fi adunate într-un album omagial „Gelep100”», spune Dorian Delureanu, care a fotografiat în perioada 1993-2000 toate spectacolele Teatrului Național din Craiova.

Evenimentul „Cutie cu fotografii în căutarea unui muzeu” este o continuare a unui experiment început în 2011, an în care fotografiile lui Nicu Dan Gelep au fost expuse simultan în patru locuri din Craiova. De atunci și până astăzi, în spațiul Farmaciei „Anacora”, aflată la parterul blocului „Lumea copiilor” – clădire în care Nicu Dan Gelep a locuit –, sunt expuse permanent 4 fotografii care au făcut istorie. O vreme, imaginile și-au avut locul în vitrina farmaciei, cu vedere spre Teatrul Național „Marin Sorescu”, iar astăzi pot fi admirate pe un perete din interior. „Prin acest eveniment ne propunem să deschidem o fereastră de lumină între fotografia românească, comunitate și starea de bine, la o sută de ani de la nașterea lui Nicu Dan Gelep”, mai spune Dorian Delureanu. Potrivit acestuia, promotorii evenimentului susțin înființarea unui muzeu de fotografie în Craiova, „expozițiile organizate propunându-și să deschidă un dialog pe această temă între deținătorii de arhive fotografice și administrația locală”.

 

 

 

 

Artistul fotograf Nicu Dan Gelep s-a născut la Craiova, la 12 mai 1919, într-o familie ce s-a dedicat scenei craiovene încă din 1875. Ca ofiţer, a luptat în al doilea Război Mondial şi a purtat laurii virtuţilor militare – decorat  de Mareşalul Ion Antonescu cu Ordinul „Coroana României” cu spade şi panglici de „Virtute militară” clasa a V-a –, dar a făcut şi şase ani grei de prizonierat în URSS.

De la întoarcerea în ţară, în 1948, şi-a dedicat în totalitate energia şi talentul teatrului, ca pictor scenograf şi reputat artist fotograf. „La 1 iulie 1948 m-am angajat ca pictor executant la Teatrul Naţional din Craiova, unde şi tatăl meu lucrase ca peruchier şi unde în aceeaşi meserie lucrase şi bunicul meu, fiind al treilea membru al familiei Gelep care am slujit în acest teatru. În anul 1954 am fost avansat ca scenograf asistent, funcţie din care am ieşit la pensie la 20 mai 1980. În toţi aceşti ani m-a atras arta fotografică şi ca autodidact am început să o practic în laboratorul pus la dispoziţia mea, începând cu 1957, de conducerea teatrului”, mărturisea, cu ani în urmă, artistul. Arhiva Teatrului Naţional din Craiova îi datorează acestui mare artist fotografii din peste 100 de reprezentaţii (scene din spectacole, decoruri şi costume).

În domeniul fotografic a fost unul dintre cei mai valoroşi, obţinând peste 20 de premii şi medalii internaţionale: patru premii I şi II la faze republicane, premii internaţionale în Germania, Brazilia, Singapore, Calcutta. În anul 1971 a fost distins cu titlul de Artist al Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică (A.FIAP), iar în 1988 – cu titlul de „Excelenţă a Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică” (E.FIAP). A fost membru al Federaţiei Naţionale a Societăţilor Fotografice din Franţa şi a avut aproape 100 de participări la saloane internaţionale.