Gala Premiilor Gopo, la a 13-a ediţie

0
433

Astăzi are loc cea de-a 13-a ediţie a Galei Premiilor Gopo, cel mai prestigios eveniment dedicat cinematografiei din România. Evenimentul este găzduit de Teatrul Naţional din Bucureşti şi este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc împreună cu Asociaţia Film şi Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Teatrului Naţional Bucureşti şi Babel Communications, potrivit premiilegopo.ro. Filmele cu cele mai multe nominalizări sunt: “Moromeţii 2” (14 nominalizări), “Charleston” (13), “Dragoste 1. Câine” (11) şi “Pororoca” (10).

Peliculele intrate în cursa pentru trofeul Gopo la categoria Cel mai bun film sunt: “Charleston” (regia Andrei Creţulescu), “Dragoste 1. Câine” (regia Florin Şerban), “Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” (regia Radu Jude), “Moromeţii 2” (regia Stere Gulea) şi “Pororoca” (regia Constantin Popescu).

Pentru categoria Cel mai bun regizor, nominalizările sunt: Andrei Creţulescu pentru “Charleston”, Florin Şerban pentru “Dragoste 1. Câine”, Radu Jude pentru “Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, Stere Gulea pentru “Moromeţii 2” şi Constantin Popescu pentru “Pororoca”.

Silvana Mihai şi Florentina Năstase (“Câteva conversaţii despre o fată foarte înaltă”), Cosmina Stratan (“Dragoste 1. Câine”), Dorotheea Petre (“În pronunţare”) şi Irina Velcescu (“Secretul fericirii”) concurează pentru statueta acordată celei mai bune actriţe într-un rol principal. La categoria Cel mai bun actor într-un rol principal au fost nominalizaţi Şerban Pavlu (“Charleston”), Valeriu Andriuţă ( “Dragoste 1. Câine”), Horaţiu Mălăele (“Moromeţii 2”), Bogdan Dumitrache (“Pororoca”) şi Vasile Pavel (“Soldaţii. Poveste din Ferentari”).

În cadrul aceleiaşi ceremonii, actriţa Ileana Stana Ionescu va fi distinsă cu Premiul pentru întreaga carieră, actorul Constantin Dinulescu va primi Premiul pentru întreaga activitate, iar Premiul special îi va fi înmânat maestrului de lumini Ion Nica.

Precedenta ediţie a Galei Premiilor Gopo s-a desfăşurat la 27 martie 2018. “Un pas în urma serafimilor”, debutul în lungmetraj al regizorului Daniel Sandu, a fost marele câştigător, producţia adjudecându-şi, printre altele, distincţiile pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor, cel mai bun scenariu şi cel mai bun actor în rol principal. În total, pelicula a primit nouă trofee Gopo.

În 2017, Gala Premiilor Gopo a avut loc la 21 martie. Premiul Gopo pentru cel mai bun film de lungmetraj a fost câştigat de pelicula “Sieranevada”, în regia lui Cristi Puiu. Filmul a primit statueta Gopo la şase dintre cele mai importante categorii.

***

Premiile Gopo sunt decernate anual pentru cele mai importante realizări cinematografice româneşti din anul precedent, cu scopul principal de a promova valorile cinematografiei naţionale în rândul unui public cât mai larg, potrivit http://www.premiilegopo.ro/. Premiile Gopo au fost înfiinţate în anul 2007, în onoarea cineastului Ion Popescu-Gopo, la împlinirea a 50 de ani de când acesta a obţinut Premiul Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes. Trofeul are forma omuleţului lui Gopo, sculptura fiind realizată de Adrian Ilfoveanu.

Nominalizările la toate categoriile sunt stabilite de un juriu de preselecţie ales de un consiliu consultativ, format din critici şi producători de film. La rândul său, juriul este compus din 11 profesionişti din domeniu, dintre care cinci critici de film şi şase personalităţi din diverse sectoare ale domeniului cinematografic, precum regizori sau actori. Componenţa juriului este făcută publică cu minim o lună înaintea Galei de decernare a premiilor, care, de obicei, este programată în luna martie, conform premiilegopo.ro.

Pentru fiecare categorie, trebuie să există un număr de minim trei nominalizări şi maxim cinci. Sunt considerate eligibile peliculele româneşti produse în România sau în regim de co-producţie, dar cu participare majoritar românească, aceasta din urmă putând fi atât financiară, cât şi artistică şi tehnică.

Pentru a putea fi nominalizate, filmele de lungmetraj trebuie să fi avut premiera în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie a anului precedent, fiind difuzate cel puţin o săptămână în săli de cinema, cu acces pe bază de bilet. La rândul lor, filmele de scurtmetraj ce pot fi nominalizate includ producţii româneşti cu o durată de maximum 60 de minute, realizate cu cel mult doi ani înainte şi prezentate pe marile ecrane, la TV sau într-un festival competitiv.

Premiile Gopo sunt acordate pentru aproximativ 20 de categorii, printre care: Cel mai bun film de lungmetraj; Cel mai bun regizor (film de lungmetraj); Cel mai bun scenariu (film de lungmetraj ficţiune); Cel mai bun actor, respectiv Cea mai bună actriţă (film de lungmetraj ficţiune); Cea mai bună imagine; Cel mai bun montaj; Cel mai bun film de debut; Premiul ”Tânără speranţă”, Cel mai bun film european (dintre cele distribuite în România în anul precedent).

Începând cu anul 2007, cele mai bune filme de lungmetraj câştigătoare ale Premiului Gopo au fost, în ordine cronologică: ”A fost sau n-a fost?” (regia Corneliu Porumboiu); ”4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” (regia Cristian Mungiu); ”Restul e tăcere” (regia Nae Caranfil); ”Poliţist, adjectiv” (regia Corneliu Porumboiu); ”Eu când vreau să fluier, fluier” (regia Florin Şerban); ”Aurora” (regia Cristi Puiu); ”Toată lumea din familia noastră” (regia Radu Jude); ”Poziţia copilului” (regia Călin Peter Netzer); ”Mai aproape de lună” (regia Nae Caranfil); ”Aferim!” (regia Radu Jude); ”Sieranevada” (regia Cristi Puiu); “Un pas în urma serafimilor” (regia Daniel Sandu). (Sursa: Agerpres)