Reorganizarea DSP-urilor, nu mai devreme de sfârşitul acestui an

0
327

Reorganizarea direcţiilor de sănătate publică (DSP) şi a caselor de asigurări de sănătate (CAS) se anunţă a fi un proces de lungă durată. Abia spre sfârşitul anului structurile ar putea să intre în funcţiune în noua formulă, şi numai în situaţia în care, pe parcursul următoarelor luni, nu vor apărea sincope.

Deocamdată, proiectul de reorganizare a instituţiilor din subordinea Ministerului Sănătăţii se află în dezbatere publică. Conform acestuia, direcţiile de sănătate publică judeţene se vor reorganiza în opt autorităţi regionale de sănătate publică, servicii publice deconcentrate, cu personalitate juridică, în subordinea cărora vor funcţiona 34 de oficii judeţene de sănătate publică şi alte unităţi cu personalitate juridică, conform prevederilor legale.

În subordinea Ministerului Sănătăţii vor funcţiona cele opt autorităţi regionale de sănătate publică, opt servicii regionale de ambulanţă, Agenţia Naţională de Programe de Sănătate şi Agenţia Naţională de Achiziţii şi Investiţii în Sănătate.

Agenţia Naţională de Programe se va ocupa de realizarea programelor de sănătate, elaborarea lor, stabilirea bugetului, coordonarea şi intervenţia ori de câte ori este nevoie ca programele să se desfăşoare în condiţii normale, fără sincope. Prin acelaşi proiect de Hotărâre de Guvern se urmăreşte şi micşorarea numărului maxim de posturi din aparatul propriu al ministerului, de la 290 de persoane la 250.

O parte din angajaţii DSP, transferaţi la alte instituţii

În ceea ce priveşte angajaţii Direcţiei de Sănătate Publică, o parte din personalul DSP-urilor va fi transferat la consiliile judeţene, o parte va rămâne la autoritatea regională şi o parte din personalul calificat va putea fi absorbit de spitale şi cabinetele medicale. Cei disponibilizaţi vor beneficia de toate drepturile legale, cum ar fi plăţile compensatorii. Proiectul de reorganizare a sistemului de sănătate aduce, de altfel, ca principale argumente accentuarea descentralizării şi controlul costurilor, ca parte a reformei, economiile fiind estimate, pentru 2013, la 50 de milioane de euro. Din economiile de 50 de milioane de euro, 20 de milioane ar veni din reorganizarea ministerului şi a direcţiilor de sănătate publică, iar 30 de milioane, din cea a caselor de asigurări de sănătate judeţene.

Va fi reorganizat şi sistemul naţional de transfuzie sanguină

De asemenea, săptămâna aceasta va fi pus în dezbatere publică şi proiectul de act normativ care vizează reorganizarea caselor de asigurări de sănătate.

În plus, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii intenţionează să reorganizeze şi Sistemul naţional de transfuzie sanguină astfel încât acesta va avea în structura sa un institut naţional, şapte centre regionale şi 34 de centre judeţene.

Schimbări se anunţă şi în sistemul de medicină legală, care ar urma să cuprindă Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici” şi cinci institute regionale de medicină legală. Centrele regionale ar urma să funcţioneze în reşedinţele de judeţ în care se află şi universităţile de medicină şi farmacie. Institutele regionale de medicină legală vor avea personalitate juridică şi vor fi ordonatori terţiari de credite. Ele au dreptul să încheie contracte cu secţiile de medicină legală din spitalele judeţene şi cu cabinetele de medicină legală din spitalele care funcţionează în alte localităţi decât reşedinţele de judeţ şi alocă subvenţia de la bugetul de stat.

Potrivit unui proiect de ordonanţă, Ministerul Sănătăţii va avea în subordine, de asemenea, Sistemul naţional de transfuzie sanguină cu o structură cuprinzând Institutul Naţional de Transfuzie Sanguină, şapte centre regionale de transfuzie sanguină şi 34 de centre judeţene de transfuzie sanguină conduse de către un medic şef. Centrele judeţene de transfuzie sanguină vor fi instituţii fără personalitate juridică, fără a fi însă ordonatori de credite.

Proiectul de ordonanţă a fost lansat în dezbatere publică pe 15 martie a.c., iar termenul-limită până la care se pot face propuneri este 25 martie a.c.